Tanácsadó

Hogyan válassz tollasütőt

Választás előtt tisztázd magadban, hogy milyen szinten is játszol. Ha kezdő vagy, egy profi ütő inkább akadályozni fog a játékban, mintsem segítene.

Játékstílus

Az ideális paraméterekkel rendelkező ütőt tudásszinted és játékstílusod szerint tudod kiválasztani:

 

 • Kezdő – ha csak most ismerkedsz az alapokkal, még nem sajátítottad el az ütések technikáját
 • Védekező/technikai stílus– hosszú, magas labdákat adsz, vagy rövid leütésekkel reagálsz az ellenfél szervájára. Ebben az esetben rugalmas nyélnehéz ütő kell neked.
 • Támadó stílus– gyors, erős labdák, szervák, erőből játszott, szinte agresszív játék. Az ideális ütő merev és fejnehéz.
 • Kombinált/univerzális stílus – a leggyakoribb játékstílus, amihez tollasütők széles skálája áll rendelkezésre. Játék során a védekező és támadó fázisok váltják egymást. Ilyen játékhoz a közepesen merev kiegyensúlyozott ütő a legjobb választás.

Paraméterek

 • Merevség– A merevebb ütők támadó stílusú játékhoz valók, mivel a labda gyorsabban üthető el velük, ugyanakkor hajlékonyabb ütőkkel a labdát messzebbre tudod elütni, különösebb erőfeszítés nélkül. A közepesen merev ütők kombinált stílusú játékhoz és kezdők számára ideális.
 • Egyensúly– A súlyelosztás az ütés erejére van hatással. A kiegyensúlyozott ütők (amikor az ütő súlypontja annak geometriai középpontjában van) a leggyakrabban használt modellek. A fejnehéz ütők támadó stílushoz ideálisak, mivel erőteljesebb ütéseket tesznek lehetővé, a nyélnehezek pedig védekezéshez jobbak.
 • Hossz– A szabványos 665 mm ütőhossz ma már 10 mm-rel hosszabb, azaz ún. hosszított tollasütőről van szó, ami a dinamikusabb támadói játékot segíti.
 • Súly– Az átlagsúly 80–120 g között mozog. A nehezebb ütők csak rekreációs használatra alkalmasak, míg a könnyebb modelleket a gyengébb ütésű technikai játékosok értékelik.

Tollasütő karbantartása

Tárolásnál mindig vedd figyelembe a gyártó utasításait. A legújabb anyagok nem minden esetben állnak ellen a hőmérsékleti ingadozásoknak. A túlzott meleg vagy fagy deformálhatja, és így értéktelenné teheti az ütőt. Éppen ezért az ütőket ajánlott tokban vagy táskában tárolni és szállítani. A tokba mindig csak száraz ütőt helyezz, hogy a nedvesség ne tudjon kárt okozni benne. Az ütőkkel bánj óvatosan. A grafit hamar elszakadhat, így a tollasütő gyorsan károsodhat.

Tollaslabda 

Toll-labda – a legjobb minőségű versenylabda 16 libatollból, mely kiváló repülési tulajdonságokkal bír. Ez az árban is megmutatkozik.

 

Műanyag labda – olcsóbb változat, ami edzésre és rekreációs használatra ideális. Tudásszint és környezeti feltételek szerint két szín- (fehér és sárga a jobb láthatóságért izzólámpákkal megvilágított termekben) és három sebességi változat érhető el:

 • Fast (piros csíkos)– ideális repülési tulajdonságok hűvösebb környezetben, 15 °C-ig
 • Medium (kék csíkos)– ideális normál hőmérsékletnél, beltéri és kültéri használatra
 • Slow (zöld csíkos)– lassú labda, ami magasabb tengerszint feletti magasságokban és melegben repül a legjobban