Tanácsadó

Cipő karbantartása

Itt tippeket és tanácsokat találsz a cipő megfelelő használatával és karbantartásával kapcsolatban. Az alábbi pontok betartásával az új lábbelid hosszú időn át örömöt fog okozni neked.

 • Választás előtt gondold át, hogy milyen célra fogod a cipőt használni.
 • A kényelmes járás érdekében válassz megfelelő méretet és szabást. Webáruházunkból való rendelés esetén a kiszállítást követően mindenképp próbáld fel a cipőt. Ha nem megfelelő a méret, 14 napon belül kicseréltetheted vagy visszaküldheted a cipőt.
 • A cipőket mindig megfelelő módon húzd fel a lábadra, gyakran váltogasd őket, a tervezett célnak megfelelő módon és környezetben viseld. A bőrcipőket óvd az átázástól, mivel sérülhet annak felületkezelése, és eldeformálódhatnak.
 • A megfelelő tisztítás és karbantartás meghosszabbítja a cipő élettartamát.
 • Majdnem minden bőrcipő végső színét színezéssel érik el. A láb túlzott izzadása vagy a cipő átázása után zoknid elszíneződhet. Ne feledd, az eltérő mintázat és felület a természetes bőr jellemzője.

Egyes cipőfajták karbantartása

 • GORE-TEX® membrán – a felsőrészt ronggyal vagy kefével és langyos vízzel ajánlott tisztítani. Hagyd szobahőmérsékleten, fűtőtesttől távol megszáradni. Ha az eredeti védőréteg egy nehéz túra vagy átázás után lemosódik, a GORE-TEX® víztaszító tulajdonsága könnyen megújítható az üzletekben kapható impregnáló spray-k segítségével. Használat előtt mindig olvasd el a gyártó utasításait a cipő címkéjén.
 • puha bőr – a felsőrészéről távolítsd el a szennyeződéseket kefe, puha rongy vagy nedves szivacs segítségével. A száraz bőrt krémezd be és textilkendővel polírozd át. Kizárólag bőrcipőkre alkalmas krémeket használj. A cipő kinézetének fényezés nélküli frissítésére önfényező emulziók is használhatók. Puha és bolyhos bőrből készült cipők esetén a terméket ajánlott az első használat előtt impregnálni, hogy a felületi anyag nagyobb vízlepergető képességgel bírjon.
 • bolyhos bőr (nubuk, velúr) – a felsőrészt finoman keféld át, a szálak kidörzsölése nélkül. Használj puha fehér cipőradírt vagy gumikefét, esetleg további bolyhos bőrre tervezett tisztítószereket. A szín speciális színezőkkel frissíthető. A bolyhos bőrt sose krémezd.
 • lakkbőr – kényes, ami a mechanikai sérüléseket (kopás), a kémiai hatásokat, az átázást és a fagypont alatti hőmérsékletet illeti. A szennyeződéseket és a port száraz vagy nedves puha ronggyal távolítsd el. A lakkozott cipők ápolására lakkbőrre tervezett cipőkrémeket és tisztítószereket használj.
 • zsíros bőr – ajánlott olajokat és balzsamokat használni, melyek pótolják a bőr elveszett zsírtartalmát, puhítják és impregnálják azt. Csak száraz cipőt ápolj! A nagyon világos bőrök színe az olajok és balzsamok használata után sötétebbé vállhat.
 • műanyag, műbőr, poromer – elég vízzel lemosni, öblítés után pedig puha száraz tiszta ronggyal áttörölni. Az ilyen anyagokból készült cipők ápolására a hagyományos cipőkrémek- és fényezők nem alkalmasak.
 • gumicipő (gumicsizma, kalucsni, papucs) – langyos vízzel tisztítsd, majd hagyd megszáradni. A belsőrész jó állapotának megőrzése érdekében az izzadságot hagyd szabad levegőn megszáradni, és rendszeresen cseréld a talpbetéteket.
 • textil – keféld ki a felsőrészt, majd a textília típusától és a szennyeződés jellegétől függően nedvesen dörzsöld át. Az ilyen termékeket ajánlott impregnálni és a megfelelő készítményekkel tisztítani, sose mosd őket mosógépben.

 

 • Zárt, különösen bőr cipők esetén használj sámfát a cipő formájának megőrzése, annak deformálódásának elkerülése érdekében.
 • A bőr, a textil és a szintetikus anyagokból készült cipők nem vízállók! Az átázott cipőt nem szabad fűtőtesten vagy annak közvetlen közelében szárítani! A nedves cipő szárításának legjobb módja, ha azt papírral kitömöd, és hagyod szobahőmérsékleten megszáradni.
 • Krémek, tisztítószerek és impregnálók használata előtt mindig győződj meg róla, hogy az adott termék alkalmas-e a cipő kezelésére.

 

Mindig tartsd be a termék gyártójának utasításait!