Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Hogyan válassz sífutólécet

Új sífutóléc vásárlása előtt minden sífutó előtt ott a nagy kérdés: milyen lécre is van szükségem? A helyes válasz számos fontos tényező figyelembe vételével áll össze: a sífutás technikája és jellege, a terep, a sífutó magassága és súlya.

Sífutás jellege

A sífutás jellege alapján a sífutóléceket 3 kategóriába sorolhatjuk:

  • Verseny sífutóléc – ahogy azt a neve is elárulja, elsősorban versenyzéshez tervezték. Általában keskenyebb, keményebb, jelentősen gyorsabb csúszófelülettel rendelkezik, a felhasznált szénalapú anyagok miatt azonban sérülékenyebb. A kényelmes sízéshez elengedhetetlen a gondosan rendezett pálya is.
  • Sport sífutóléc – haladó és igényes síelők számára ideális. Viszonylag gyors és kemény, ugyanakkor ellenállóbb csúszófelülettel rendelkezik. Az élvezetes síeléshez azonban tökéletesen elsajátított sífutó technikát igényel.
  • Rekreációs sífutóléc – rekreációs sífutáshoz és a sport alapjainak elsajátításához ideális. A többi sífutóléchez képest szélesebb, puhább, csúszófelülete nem annyira gyors, ugyanakkor stabilabb, és ha a nyomban netán kavics van, nem károsodik jelentős mértékben. Remek választás a határozott elrugaszkodás és a hosszú siklás elsajátítására.

Technika

Technika szerint a következő sífutóléceket különböztetjük meg:

  • Klasszikus sífutóléc – klasszikus stílusú sífutáshoz ajánlott rendezett nyomvonalban. Élesebb csúcsú jellegzetes csőr jellemzi, hogy erőteljesebb elrugaszkodáskor is könnyedén csússzon. A kenőkamra területén nagyobb ívek jellemzik, ami az optimális terheléssel ideális körülményeket teremt az elrugaszkodás helyes technikájának elsajátításához. Ha kezdő sífutó vagy, választhatsz pikkelyes csúszótalppal készült lécet is. Az egyirányba érdesített csúszófelület megkönnyíti az elrugaszkodás és kapaszkodás elsajátítását, és még tapadó viaszra sincs szükséged. Ha haladóbb sífutó vagy, akkor a pikkelyes modellek nem lesznek megfelelőek számodra, mivel a pikkelyek lassítják a lesiklást. Optimális méret esetén a síléc 20 centiméterrel hosszabb, mint Te vagy: hosszabb síléccel sokkal jobb siklási élményben lesz részed. Fontos szempont a léc keménysége is: a keményebb modellek gyorsabbak, de jobb elrugaszkodási technikát kívánnak.
  • Skate sífutóléc – szabad stílusú, korcsolyázó néven is ismert sífutáshoz tervezett léc. A csőr nem feltűnő, az élek megerősítettek, a hajlása kisebb. Az ideális méret 5-10 cm-rel hosszabb tőled. A hosszabb sífutólécek ugyan jobban siklanak, de nehezebben irányíthatók. A megfelelő keménység a korcsolyázó síléceknél is fontos: a túlságosan kemény léc nehezebben követi a nyomot, nehezebb manőverezni vele, míg a túl puha modell lassít a nagyobb mértékű taposás és feleslegesen nagy súrlódási felület miatt.
  • Kombinált sífutóléc – ha rekreációs síelő vagy, akik mindkét technikát ki szeretné próbálni, de nem szeretnél két sílécbe fektetni, akkor a kombinált sífutólécek remek megoldást jelentenek, melyek tulajdonságaik révén kompromisszumot jelentenek a klasszikus és korcsolyázó lécek között. Keményebbek, mint a klasszikus sífutólécek, de vigyázz, nehogy túl keményet válassz, mert akkor az elrugaszkodás kész szenvedés lesz. Hosszabbak, mint a skate lécek, de figyelj oda a méretre: a túl hosszú síléc korcsolyázás közben nehezebben irányítható. Az ideális méretű kombinált sífutóléc 10-15 cm-rel hosszabb nálad.

 

 

 

 

 

 

                                         A – klasszikus + 20 cm  

                                         B – kombi + 15 cm
                                         C – korcsolyázó + 10 cm 
                                         D – testmagasság

 

Backcountry sífutóléc

Strapabíró modell, melyet az előzőektől eltérően rendezetlen terepre terveztek. Szélességben valahol a rekreációs sífutólécek és a lesiklólécek között van, így remek stabilitást biztosít mélyebb hóban is. Jeges terepen a mozgást legalább egy acélél segíti, míg a strapabíró csúszófelület az élettartamot növeli. Az ideális méret 10-15 cm-rel hosszabb tőled.

Gyerek sífutólécek

Öt éves korig a stabil, széles sílécek ajánlottak, melyek rövidebbek, mint a gyermek. A csúszás helyes technikáját csak ettől a kortól ajánlott tanítani, valamint ideális hosszúságú futósílécet beszerezni. Öt és tíz éves kor között olyan junior sílécet érdemes választani, mely 15-rel hosszabb, mint a gyerkőc. Körülbelül tíz éves kortól a síléc kiválasztásánál ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint amelyeket a felnőtt modellek esetében.

 

Sífutólécek