Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Miből áll a görkorcsolya

Tudod, milyen részekből is áll egy görkorcsolya?

 

             A – Fék

             B – Héj

             C – Sín

             D – Csat

             E – Fűzőrendszer

             F – Kerekek

             G – Cipő

             H – Csapágy

Sín

A görkorcsolyák alapját képezi, melyre a kerekek vannak rögzítve. Általában két vagy három csavarral van rögzítve a cipőhöz, melyeket időnként ellenőrizni kell, hogy nem lazultak-e meg. A sín leggyakrabban alumíniumból készül, de előfordulhat kompozit műanyag is. A legdrágább verseny görkorcsolyák esetében magnézium ötvözetből vagy karbonból készül.A gyártók többsége a sínen azt is feltünteti, hogy hány darab kerékhez való.

  • Műanyag sín – könnyebb és jól csillapítja az egyenetlen útfelület okozta rázkódásokat. Annak ellenére, hogy az olcsóbb modelleknél használatos, kellően merev, ugyanakkor testesebb személyeknek nem igazán jó választás, mivel a súly hatására gyorsan deformálódhat.
  • Alumínium sín – ellenállóbb, jó erőátvitelt biztosít, ugyanakkor a műanyag sínnel szemben kevésbé nyeli el a rázkódásokat.
  • Karbon sín – könnyű, ezért verseny görkorcsolyáknál használják, az ára viszont hátrányt jelent.

Héj

A héj anyaga és kialakítása a görkorcsolyázás stílusától és céljától függ. A cipőnek kényelmesnek, de merevnek kell lennie. A fitnesz görkorcsolyák héja puha, ami megfelelő kényelmet és légáteresztést biztosít, az utcai és agresszív modellek esetén azonban kemény. A cipőnek tökéletesen kell illeszkednie a lábra: nem lehet se túl laza, se túl szoros. A piacon speciális görkorcsolyák is elérhetők erősebb lábbal rendelkező hölgyek számára, mivel a nők vádlija általában egy picit vastagabb, mint a férfiaké.

 

A héj alapján a cipők két csoportba sorolhatók:

  • a cipő a görkorcsolya stabil része, nem távolítható el
  • a belső cipő könnyen kivehető

Rögzítés szerint a görkorcsolyák két kategóriája különböztethető meg: 

  • hagyományos fűzők és csatok
  • boa gyorsfűzős rendszer, melyet K2 és Powersilde modelleknél használnak

Csapágyak

A görkorcsolya csapágyak általában ABEC, ILQ vagy SG jelölést kapnak, melyek nem a minőségre, hanem a gyártási folyamat precizitására utalnak.

Az ABEC 1 a precizitás legalacsonyabb, míg az ABEC 9 a legmagasabb szintjét jelzi. Ez az érték azonban nem árulja el, hogy a felhasznált anyagok minősége mennyire jó vagy rossz.

Kerekek

A kerekek legfontosabb paramétere a keménység és a méret. A méret a kerék átmérőjét adja meg milliméterben kifejezve. Általában 44–110 mm között mozog.

  • Nagy kerekek – gyorsabbak, az útfelület egyenetlenségeivel is könnyen megbirkóznak, de rosszabb manőverezést tesznek lehetővé. Versenyzéshez és edzéshez ajánlott.
  • Kis kerekek – nem olyan gyorsak, de ugyanakkor stabilabbak és jobban manőverezhetők. Kezdő és rekreációs görkorcsolyázóknak ideálisak.

A keménység ún. „A” egységben van feltüntetve. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb ez az érték, a kerék annál keményebb.

Fék

Rekreációs görkoris vagy? Akkor lehetőleg olyan modellt válassz, ami sarokfékkel ellátott, mivel ez a megállás lehatékonyabb és legolcsóbb módja, használata könnyen megtanulható. Éppen ezért ne szereld le a görkorcsolyádról. A fék használat során kopik, ezért idővel cserélni kell. A kopás mértékét és gyorsaságát befolyásolja a fékezés gyakorisága és intenzitása.