Tanácsadó

Réteges öltözködés

Fizikai tevékenységek során a test energiát termel, mindezt hő formájában (minél intenzívebb a tevékenység, annál több hő termelődik), ugyanakkor verejtéket is hűtésként, nehogy a szervezet túlhevüljön (hőszabályzás). A hő és a verejték a test különböző részein különböző intenzitással termelődnek, minden embernél másképp. A „technikai” öltözékek célja a test természetes mikroklímájának megőrzése, vagyis a komfortérzet biztosítása, hogy ne legyen melegünk, de ne is fázzunk. Ez a megfelelő anyagok megfelelő rétegezésével érhető el. Mindeközben figyelembe kell venni a tervezett tevékenység jellegét is: más öltözék szükséges, ha például fedett pályás teniszezésről, kerékpározásról vagy épp síelésről van szó.   

 

Az öltözékek hagymarendszer elvén alapuló rétegezése az egyes technikai anyagok eltérő tulajdonságaiból indul ki, és azok megfelelő párosítására helyezi a hangsúlyt. Minden egyes rétegnek megvan a maga egyedi funkciója, és éppen ezért, ha valamelyik rétegek kihagyod, vagy más, a célnak nem megfelelő anyaggal helyettesíted, a rétegezés értelmét és hatását veszti.

 

Az egyes rétegek leírása és funkciója

Általában három rétegről van szó, de szükség szerint ez lehet több vagy kevesebb is.

  • A első réteg  felszívó, elvezető réteg. A legfontosabb réteg, melynek feladata az nedvesség (verejték) elvezetése a bőrfelszínről és a test szárazon tartása. Az első réteget a thermo, technikai és funkcionális aláöltözetek alkotják, melyek legfőbb tulajdonsága a nedvességelvezetés és a szellőzés.
  • B második réteg – hőszigetelő réteg, melynek feladata a testhő megtartása, valamint a nedvesség további rétegbe való továbbítása. Általában fleece és technikai pulóverek alkotják ezt a réteget.
  • C harmadik réteg – védő réteg, mely a külső erőhatásokkal (eső, szél, hideg stb.) szemben véd, és a nedvességet a külső felületre vezeti. Ezt a réteget membránnal ellátott kabátok és nadrágok képezik.