Tanácsadó

Hogyan válassz longboardot

A piacon a longboardok széles skálája érhető el. Formájuk, anyaguk, kerekeik és truckjuk eltérő lehet. A választás bonyolultnak tűnhet, azonban útmutatónk segítségével játszi könnyedséggel megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet. Olvass tovább, hogy megismerhesd a longboard egyes részeit, azok tulajdonságait és szerepüket.

 

Kezdő vagy? Akkor a legfontosabb kérdés: hol fogsz longboarodzni?

Város

Ha a logboardot leginkább a városban fogod használni közlekedési eszközként, inkább rövidebb vagy középhosszú modellt, esetleg mini-loangboardot (cruiser) vagy puhább kerekű miniboardot válassz.

 

Figyelj oda arra is, hogy az általad választott deszka fara (tail) meg legyen emelve. A megemelt tail, vagyis kicktail által az első kerekek megemelhetők, így könnyebben megbirkózol a város utcáinak egyenetlenségeivel, mint például a szegélykövek, repedések vagy nagyobb akadályok, melyeken nem tudsz csak úgy átsuhanni. A képen látható, hasonló formájú longboardok közül válogass.

Parkok, pályák

Ha leginkább városi parkokban, görkoripályákon vagy hasonló terepeken tervezel longboardozni, klasszikus pintail vagy DT/drop thru modellt válassz. A pintail halformájú/hosszúkás csepp alakú lapot jelöl, míg a DT esetében a truck felülről van rögzítve a lapra, ezáltal stabilabb.

 

Nem javasolt túl hosszú (105 cm feletti) vagy downhillre tervezett (alacsonyan elhelyezett, speciálisan tervezett lap) modellt választani, mivel ezeket a városban és parkokban nem igazán tudod kihasználni. A képen látható, hasonló formájú longboardot keress. A kép alján elölnézetből vannak a deszkák, így a lap magassága jobban látható.

 

Minél magasabb a longboard, annál gyorsabban reagál és fordul, de kevésbé stabil. Az alacsony longboardok stabilabbak, még nagy sebességnél is, de nem annyira ügyesek. A narancssárga kerekű modell DT és pintail longboardok kombinációja. Rései megakadályozzák, hogy éles kanyarban a kerék a lappal érintkezzen.

Domb, út

Leginkább a városon kívül tervezed használni a longboardot? Akkor szinte bármelyik modellt választhatod, amit ehhez a stílushoz terveztek. Carving, freeride és downhill modelleket állnak rendelkezésedre.

 

A carving longboardok kategóriájába olyan modellek tartoznak, melyek dombról való legurulásra alkalmasak, amikor is nyesed az íveket, valamint ún. dancinghez, vagyis gördeszkán való táncoláshoz. A freeride deszkák gurulásra és slidingra ideálisak. A DT felfüggesztés révén a longboardok alacsonyabb profillal rendelkeznek és nagy sebességnél stabilabbak. Keményebb, kerek szélekkel bíró kerekekkel könnyebb csúszni.

 

A downhill longboardokat kifejezetten guruláshoz tervezték meredek dombokról, nagy sebesség mellett. Lapjuk vastag és erős, a súlypont pedig alacsonyan van elhelyezve.

Hogyan válassz lapot

A longboard fő eleme a lap, melynek formája, hossza és szerkezete határozza meg, hogy milyen guruláshoz való. Első logboardodat keresed? Válassz minél univerzálisabb lapot (pintail), amíg rá nem jössz, hogy mire is szeretnéd a deszkát valójában használni, majd a longoardod igényeidre szabhatod.

Lap hossza
Használat

71–91 cm (28”–38”) 

város

97–107 cm (38”–42”)

város, freeride, downihill

107 cm és annál hosszabb (42”+)

város, freeride, downihill

  • Forma – A longboardnál 4 alap lapforma létezik. Mindegyik megvan a maga előnye és hátránya, melyek a lap technikai kidolgozásától és a deszkázás stílusától függnek.
  • Hossz – A longboard esetében fontos a lap hossza, mivel ez határozza meg, hogy milyen stílusú gördeszkázáshoz használható.