Tanácsadó

Hogyan válasszuk ki a kellékeket?

Nem felejtsük el, hogy a hatályban lévő rendeletek szerint a kerékpárokat további kiegészítőkkel is fel kell szerelni.

 • Lámpa – A lámpa passzív védekezést jelent a közúti forgalom többi résztvevőjével szemben. Ne felejtsük el, fontos, hogy lássunk, de még fontosabb, hogy mi láthatók legyünk. Az első lámpa fehér, a hátsó pedig piros. A mai modern lámpák több üzemmódban is működnek. A hátsó lámpa kiválasztásánál fontos tényező, hogy a lámpát a nyeregcsőre vagy a vázcsőre szeretnénk-e erősíteni. A lámpa elemmel működik, amit időről időre cserélni kell.
 • Sárvédő – A sárvédőt a kerékpár típusa és a tekerés módja szerint választjuk. A választék széles, a piacon műanyag vagy felpattintható sárvédők is megtalálhatók. A túrakerékpárokhoz teljes sárvédő ajánlott.
 • Pumpa – Az alapfelszerelés része, mely többnyire a kosár alá van erősítve. Általában műanyagból vagy dúralumíniumból készül, és részét képezi a különböző típusú szelepekkel használható redukció is. A pumpával együtt érdemes megfelelő méretű pótbelsőt és javítókészletet is magunkkal vinni. A külső gumi és a belső cseréjéhez vagy javításához gumileszedő is jól jön.

 • Cyclocomputer (km óra) – Az ember természeténél fogva kíváncsi és versengő lény. Hamar eljön az a pillanat, amikor tudni szeretnénk, hány kilométert tekertünk le az adott napon vagy évben, mennyi időt töltöttünk kétkeréken, milyen az átlag- vagy maximális sebességünk stb. A piacon vezetékes vagy vezeték nélküli cyclocomputerek érhetők el. Miután eldöntöttük, milyen funkciókat szeretnénk használni, könnyen ki tudjuk választani a számunkra megfelelő km órát. Az igényesebb bringásoknak a pulzusmérő is jó szolgálatot tud tenni edzés közben.
 • Kulacs és kulacstartó – Nincs rosszabb annál, ha kerékpározás közben tör ránk az éhség vagy a szomjúság. Ezért jó, ha egy kulacsot mindig magunkkal viszünk, melyet a vázra erősített tartóban mindig kéznél lesz. Különböző űrtartalmú, kupakú és színű kulacs közül választhatunk. Érdemes széles nyakkal ellátott, csavaros kupakú kulacsot beszerezni, mivel ezek könnyen feltölthetők, és tisztításuk is egyszerű.
 • Táska – Csak rajtunk múlik, hogy milyen típust választunk. A táskák ma már a nyereg alá, a vázra, a kormányra vagy a csomagtartóra is erősíthetők.
 • Hátizsák – A kerékpáros hátizsákok általában kisebb űrtartalmúak (5-20 l), és könnyebb anyagokból készülnek. Víztasakokkal kompatibilisek, és a sisak is könnyen rájuk erősíthető. Többségük biztonsági elemekkel és esőhuzattal is el van látva. Fontos, hogy a hátizsák jól illeszkedjen a háton, és ne korlátozza a mozgást.

 • Csomagtartó – A többnapos túrák során jól jön, ha a kerékpár csomagtartóval is fel van szerelve. Számos típus közül választhatunk. Léteznek az első és hátsó kerékre, valamint a nyeregcsőre erősíthető csomagtartók is. Választáskor győződjünk meg róla, hogy az adott csomagtartó kompatibilis-e biciklinkkel (vázzal), valamint a teherbírásra is figyeljünk oda. A táska kiválasztására is fordítsunk fokozott figyelmet.
 • Szerszámok – Út közben bármi történhet, és ezért fontos, hogy mindenre fel legyünk készülve. A szerszámoknak a kerékpáros alapfelszerelés részét kellene képezniük, hogy a kisebb meghibásodásokat a helyszínen játszva elháríthassuk.
 • Kormányszarv – A kormányszarv nagy segítségünkre lehet, de ugyanakkor kellemetlenné is tudja tenni a túrát. Jól beállított kormányszarv = feszes kéz és csukló. Minden más beállítás helytelen, kar- és hátfájdalomhoz vezethet.
 • Kerékpárzár – Ha meg szeretnénk állni egy nevezetességnél, egy tó vagy folyó partján, netán ránk tör az éhség vagy szomjúság, és fel szeretnék frissülni, jól jön egy kerékpárzár. Klasszikus kulcsos vagy számkódos bilincsek közül választhatunk. Érdemesebb még a legelején kerékpárzárba fektetni, mint később hiánya miatt bánkódni.