Tanácsadó

Hogyan válassz kellékeket

Ne felejtsd el, hogy a hatályban lévő rendeletek szerint a kerékpárokat további kiegészítőkkel is fel kell szerelni.

 • Lámpa – A lámpa passzív védekezést jelent a közúti forgalom többi résztvevőjével szemben. Ne felejtsd el, fontos, hogy láss, de még fontosabb, hogy Te látható legyél. Az első lámpa fehér, a hátsó pedig piros. A mai modern lámpák több üzemmódban is működnek. A hátsó lámpa kiválasztásánál fontos tényező, hogy a lámpát a nyeregcsőre vagy a vázcsőre szeretnéd-e erősíteni. A lámpa elemmel működik, amit időről időre cserélni kell.
 • Sárvédő – A sárvédőt a kerékpár típusa és a tekerés módja szerint válaszd. A választék széles, a piacon műanyag vagy felpattintható sárvédők is megtalálhatók. A túrakerékpárokhoz teljes sárvédő ajánlott.
 • Pumpa – Az alapfelszerelés része, mely többnyire a kosár alá van erősítve. Általában műanyagból vagy dúralumíniumból készül, és részét képezi a különböző típusú szelepekkel használható redukció is. A pumpával együtt érdemes megfelelő méretű pótbelsőt és javítókészletet is magaddal vinni. A külső gumi és a belső cseréjéhez vagy javításához gumileszedő is jól jön.
 • Cyclocomputer (km óra) – Az ember természeténél fogva kíváncsi és versengő lény. Hamar eljön az a pillanat, amikor tudni szeretnénk, hány kilométert tekertünk le az adott napon vagy évben, mennyi időt töltöttünk kétkeréken, milyen az átlag- vagy maximális sebességünk stb. A piacon vezetékes vagy vezeték nélküli cyclocomputerek érhetők el. Miután eldöntötted, milyen funkciókat szeretnél használni, könnyen ki tudod választani a számodra megfelelő km órát. Igényes bringás vagy? A pulzusmérő is jó szolgálatot tud tenni edzés közben.

 • Kulacs és kulacstartó – Nincs rosszabb annál, ha az emberre kerékpározás közben tör rá az éhség vagy a szomjúság. Ezért jó, ha egy kulacsot mindig magaddal viszel, mely a vázra erősített tartóban mindig kéznél lesz. Különböző űrtartalmú, kupakú és színű kulacs közül választhatsz. Érdemes széles nyakkal ellátott, csavaros kupakú kulacsot beszerezni, mivel ezek könnyen feltölthetők, és tisztításuk is egyszerű.
 • Táska – Csak rajtad múlik, hogy milyen típust választasz. A táskák ma már a nyereg alá, a vázra, a kormányra vagy a csomagtartóra is erősíthetők.
 • Hátizsák – A kerékpáros hátizsákok általában kisebb űrtartalmúak (5-20 l), és könnyebb anyagokból készülnek. Víztasakokkal kompatibilisek, és a sisak is könnyen rájuk erősíthető. Többségük biztonsági elemekkel és esőhuzattal is el van látva. Fontos, hogy a hátizsák jól illeszkedjen a hátra, és ne korlátozza a mozgást.
 • Csomagtartó – A többnapos túrák során jól jön, ha a kerékpár csomagtartóval is fel van szerelve. Számos típus közül választhatsz. Léteznek az első és hátsó kerékre, valamint a nyeregcsőre erősíthető csomagtartók is. Választáskor győződj meg róla, hogy az adott csomagtartó kompatibilis-e biciklinkkel (vázzal), valamint a teherbírásra is figyelj oda. A táska kiválasztására is fordíts fokozott figyelmet.
 • Szerszámok – Út közben bármi történhet, és ezért fontos, hogy mindenre fel légy készülve. A szerszámoknak a kerékpáros alapfelszerelés részét kellene képezniük, hogy a kisebb meghibásodásokat a helyszínen játszva elháríthasd.
 • Kormányszarv – A kormányszarv nagy segítségedre lehet, de ugyanakkor kellemetlenné is tudja tenni a túrát. Jól beállított kormányszarv = feszes kéz és csukló. Minden más beállítás helytelen, kar- és hátfájdalomhoz vezethet.
 • Kerékpárzár – Ha meg szeretnénk állni egy nevezetességnél, egy tó vagy folyó partján, netán ránk tör az éhség vagy szomjúság, és fel szeretnék frissülni, jól jön egy kerékpárzár. Klasszikus kulcsos vagy számkódos zárak közül választhatunk, de már elektronikus és GPS-zárak is léteznek. Érdemesebb még a legelején kerékpárzárba fektetni, mint később hiánya miatt bánkódni.

 • Huzalos 1,2 – általában könnyű és kompakt, de könnyen elvágható
 • Láncos 1,2 – hasonló a huzaloshoz, a láncot borítás védi
 • Összecsukható 3,4 – kompakt és viszonylag nehéz, de nagyon tartós
 • U kerékpárzár 4 – nagy, nehéz, köszörűgép nélkül lehetetlen elvágni