Tanácsadó

Futókerékpár választása

Az egyik legelső, futókerékpárral kapcsolatban felmerülő kérdés az lehet, hogy mikor is szerezd be gyermekednek. A megfelelő idő akkor jön el, ha a gyerkőc már megtette első lépéseit. Általánosságban elmondható, hogy amint eléri a legalább 90 cm-es magasságot. A futóbicikli ráadásul tökéletes eszköz a hagyományos kerékpárra való „felkészülésre”, használatával a klasszikus biciklire való átállás sokkal könnyebben megy.

Mire figyelj választáskor?

Ha a gyermek ráül a futókerékpárra, lábával el kell, hogy érje a talajt (ha csak a lábujjával érinti, még kicsi a futóbiciklizésre). Ha feláll, résnek kell lennie az ülepe és a felső vázcső között (mint a klasszikus kerékpárok esetén).

Súly

Ez az egyik legfontosabb paraméter. Igyekezz lehetőleg könnyű modellt választani, hogy gyermekednek ne kelljen feleslegesen erőlködnie. 

 

Anyag

Több lehetőség közül választhatsz (fa, alumínium, acél, műanyag). Ne felejtsd el, hogy az anyag is hatással van a futóbicikli súlyára.

 

Fékkel vagy fék nélkül?

Kezdetben a fék nem annyira fontos, mivel a gyerekek teljesen természetes módon, automatikusan lábbal fékeznek. Legelőször az egyensúly megtartását és a futókerékpár irányítását sajátítják el. A fék ilyenkor azért is felesleges, mert a legkisebb bringások még nem elég erősek ahhoz, hogy meghúzzák a fékkart. A fék akkor nyeri el értelmét, ha már a gyermek haladóbb szinten van, és képes a futókerékpárt irányítani.

Biztonság mindenek felett

Még ha a kis bringás nem is fog szélsebességgel repeszteni, bukósisakot mindenképp szerezz be neki. A még nagyobb védelem érdekében kezdetben térd- és könyökvédőt is adhatsz rá. A kormány jobb és biztosabb fogásáért kesztyűk használata is javasolt, mivel a gyerekek így azt jobban meg tudják fogni, és nem csúszik a kezük (izzadt kéz).