Tanácsadó

Bukósisak, kerékpáros ruházat és cipő választása

A sisak egy bringás felszerelésének alapvető része kell, hogy legyen. Ha a bringázást még kényelmesebbé szeretnéd tenni, érdemes a jó kerékpár mellé megfelelő öltözéket és cipőt is beszerezni.

Kerékpáros bukósisakok

A bukósisak a bringás felszerelés alapvető eleme. Érdemes beszerezni, mivel életet menthet. A fejsérülések a leggyakoribb kerékpáros sérülések, baleset bárkit érhet. A statisztika magáért beszél: a bringások 75%-a fejsérülés miatt veszti életét! A mai sisakok kényelmesek, modern dizájnjuknak köszönhetően pedig jól is néznek ki. 

 

Mire figyelj választáskor

A sisakoknak át kell esniük az EN 1078 szabvány szerinti biztonsági teszteken. Ez 100%-os funkcionalitást garantál. Ne felejtsd el, hogy gyerekek számára a sisak viselése kötelező. Az egyes bukósisakok szerkezetükben és a gyártás során alkalmazott eljárásban különböznek.

 

  • Hardshell – a leggyakrabban alkalmazott gyártási technológia, amikoris a héjat a polisztirol habszivacs rétegre ragasztják.
  • In mold– modernebb technológia, a polisztirol habszivacs közvetlenül a héjba van injektálva. A sisak két részének összeillesztése stabilabb, és lehetőség van több szellőzőnyílás elhelyezésére is. A hardshell technológiával szemben kisebb súly érhető el.

A bukósisaknak stabilan kell ülnie a fejen, de nem szabad, hogy szorítson. A méret általában kivehető párnákkal, pántokkal vagy tekerőgombbal valamelyest szabályozható. Rögzítőrendszere nem szabad, hogy szorítson. A pántoknak legalább 15 mm szélesnek kell lenniük. Számos szorítórendszer létezik, melyek akár egy gyártó modelljein belül is különbözhetnek, azonban nagyon nagy eltérések nincsenek köztük. A bukósisak fényvisszaverő elemként is jól használható, ugyanis a feltűnően színes vagy csillogó modellek jól láthatók és észrevehetők.

 

További fontos szempont a súly is. A túl nehéz sisak viselése kellemetlen nyakfájást okozhat. A súly csökkentése (természetesen nem a biztonság rovására) jelenleg a gyártók egyik fő prioritása. Felnőtteknek tervezett modell esetén a maximális súly 500 gramm, gyereksisakoknál nem szabad, hogy a súly meghaladja a 200 grammot.

 

Kiegészítők

Némely bukósisakot a gyártók lecsatolható napellenzővel is ellátnak, ami erős napsütés esetén jön jól, továbbá véd az ágaktól és a sártól is. Ha azonban gyorsan tekersz, korlátozhatja látómeződet.

 

Karbantartás

A bukósisakot azonnal cserélni kell, amint nagyobb ütés éri. Még ha a sérülés nem is látható, az ütés következtében a belső habszivacs deformálódhatott, és ezért a sisak már nem funkcionál 100%-osan. A biztonság kedvéért időről időre ellenőrizd a héját, hogy nincs-e rajta látható repedés, ami például a nem megfelelő bánásmódból ered. A bukósisakot ne tedd ki felesleges ütődéseknek! Ne feledkezz meg arról sem, hogy 5–8 év elteltével az anyag elveszti eredeti tulajdonságait, és ezért új bukósisak beszerzése szükséges. Gyakori használat esetén a sisak már a harmadik év környékén elhasználódik.

Kerékpáros öltözék és kiegészítők

Gyakori tekerés esetén a speciális, anatómiailag formázott, funkcionális anyagból készült ruházat jó szolgálatot tesz. Elvezeti a nedvességet, másolja a test formáját, nem szúr, nem hideg, nem korlátoz a mozgásban. Mintha az ember második bőre lenne.

  • Kerékpáros nadrágok – Az elasztikus anyagból készült nadrágok speciális betéttel vannak ellátva, hogy a nyeregben való ülés kényelmes legyen.  A gumis vagy szilikon végződésű rugalmas anyag tökéletesen illeszkedik a testhez. Az esetleges kantár általában a nadrággal megegyező anyagból vagy légáteresztő hálóból készül. A nagyobb komfortot szolgáló lapos varrások kellemes bónusznak számítanak.
  • Kerékpáros mezek – A műszálból készült felső szárazon tartja a testet. Megszámlálhatatlan szabású és dizájnú mez közül választhatsz. A hátoldalon található cipzáras zseb mindig jól jön, nincs is jobb hely a szükséges apróságok elrejtésére. A mezek többsége gumiban vagy rögzítő szalagban végződik, hogy tekerés közben nem csússzanak fel. Fontos: a fényvisszaverő elemekkel ellátott színes mez láthatóvá tesz az esti szürkületben.
  • Kar- és lábmelegítők – Ha kora reggel indulsz útnak, és kint még hideg van, az elasztikus kéz- és lábmelegítők jól tudnak jönni. Végtagjaidat melegen tartják, bármikor könnyen levehetők, és elcsomagolhatók zsebbe, táskába vagy hátizsákba.
  • Zoknik – A kerékpáros zoknit óvatosan, nagy odafigyeléssel válaszd ki. Ha jól választasz, akkor a zokni védelmet nyújt a kellemetlen nedvességgel szemben, és alig érzed lábadon. Nagyon jók például a műszálból készült, nedvességelvezető csatornákkal ellátott zoknik. A rosszul választott méret vagy anyag kellemetlenné teheti a kerékpártúrát, és néhány hólyagot is hazavihetsz magaddal.
  • Kerékpáros kesztyűk – A jó kesztyű a kormány kényelmes fogását teszi lehetővé, csillapítja az ütéseket, és eséskor véd az esetleges horzsolásoktól. A tenyérrész erős, csúszásgátló, belülről párnázott anyagból kell, hogy legyen, míg felső részének kellőképp légáteresztőnek kell lennie. Nem árt, ha fényvisszaverő elemek is vannak rajta.
  • Kerékpáros szemüvegek – A kerékpáros szemüvegek fő funkciója a szem rovaroktól és portól való védelme. Egy szembe kerülő kő nem csak kellemetlenné teheti az utat, de a szemet is károsíthatja. A nap ellen megfelelő UV-szűrővel ellátott szemüveget válassz.
  • Kerékpáros cipők – Ha a tekerést komolyabban szeretnéd űzni, ne feledkezz meg egy jó kerékpáros cipőről sem. Túra- és sportcipők közül válogathatsz. A túracipő talpa puhább, és úgy tervezték, hogy kényelmesen lehessen járni benne. Ez a típusú cipő általában kényelmesebb is. A sportcipő talpa keményebb. A járás nem igazán komfortos benne, és nedves felületen gyakran csúszik. A cipő méretének kiválasztására fordíts fokozott figyelmet. A vásárlást semmiképp se siesd el.