Tanácsadó

Hogyan válassz squash ütőt

Fallabda ütőt keresel, de nem tudod, mi szerint válassz? Ne aggódj, segítünk neked. Vásárlás előtt azonban tisztában kell lenned azzal, hogy milyen szinten milyen stílusban játszol.

Játékstílus

Technikai stílus – az erőteljes ütések helyett a technikán van a hangsúly. Általában profi vagy aktív játékosok játszanak így, akik az ütések technikáját nagyon jól elsajátították.

 

Univerzális stílus – A támadó és a technikai játék kombinációja. A játékosok az egész pályát kihasználják, az ütő súlypontja pedig középrészen van.

 

Támadó stílus – Nem a technikán van a hangsúly. A fejnehéz ütővel végzett nagy lendítésű ütések gyorsak.

Paraméterek, melyeket érdemes figyelembe venni

Merevség – a squash ütők inkább merevebbek, mint hajlékonyak, hogy a labdát nagyobb erővel és pontosabban lehessen elütni.

 

Egyensúly – a súlypont általában cm-ben van feltüntetve: minél magasabb a szám, az ütő feje annál könnyebb. Minél könnyebb az ütőfej, annál kevésbé lesz erős az ütés, ugyanakkor kontrolláltabb lesz és jobban manőverezhetsz a pályán. Ne feledd, a húrok száma, a rezgéscsillapítók, a markolat védőszalaga és egyéb más kiegészítők szintén befolyásolják az egyensúlyt.

 

Hossz – A szabványos ütőhossz 685 mm, ami egyben a nemzetközi szabályok által meghatározott maximális hossz. A rövidebb ütők gyerekek és juniorok számára ideálisak.

 

Súly – a piacon rendkívül könnyű, mindössze 130 g súlyú ütőktől kezdve egészen nehéz, 210 g súlyú alumínium ütők érhetők el. A nehezebb ütők kizárólag alkalmi játékhoz valók. A technikai játékosok inkább könnyebb ütőkkel játszanak, amivel jobban kontroll alatt tudják tartani a labdát. Minél nehezebb az ütő, az ütés annál erőteljesebbé válik.

Markolat

A markolat az ütő azon része, amit a kezedben tartasz. Pont ezért komfortosnak kell lennie. Nem csúszhat a kézben, nedvszívónak és gyorsan száradónak kell lennie. A tökéletese grip a rezgéseket is elnyeli.

Fallabda

Egy rosszul megválasztott labda is elég ahhoz, hogy ne legyen élmény a játék. Mi alapján válassz labdát? A képlet egyszerű: a puha labda kevésbé pattog és lassú, míg a kemény jobban pattog és gyorsabb. Kezdő vagy? Válassz gyorsabb labdát. Ezt mivel érik el a gyártók? Sűrűbb gumival és nagyobb nyomással a labda belsejében.

 

 

A labdák a rajtuk lévő színes jelölés alapján különböztethetők meg:

 

  • Kezdő – kék ponttal jelölt labdák
  • Kezdő–haladó – piros ponttal jelölt labdák
  • Középhaladó – fehér ponttal jelölt labdák
  • Haladó – sárga ponttal jelölt labdák
  • Profi – két sárga ponttal jelölt labdák