Tanácsadó

Hogyan válassz túrabotot és nordic walking botot

Az outdoor tevékenységekhez használt botok két fő csoportra oszthatók, mégpedig túrabotokra és nordic walking botokra. Vásárlás előtt át kell gondolnod, hogy milyen botra is lesz szükséged.

Túrabotok (trekking botok)

A túrabotokat elsősorban hegyi túrákhoz és kirándulásokhoz tervezték. Támasztékként szolgálnak és stabilitást biztosítanak a terepen.

 

A botok csökkentik a láb és lábfej ízületeire, izmaira, inaira és szalagjaira nehezedő nyomást. Akár 8 kg-mal csökkentik a testsúlyt minden egyes lépésnél. Támogatást nyújtanak a nehéz és kihívást jelentő terepen, különösen, ha az jeges, nedves vagy csúszós. A túrabotok az egyenes testtartásról is gondoskodnak, így felszabadultabb légzést tesznek lehetővé.

 

A túrabotok test előtt érintik a földet. Általában teleszkóposak, szabályozható hosszuk a felfelé vagy lefelé haladáshoz igazíthatók. Gyakran kis méretűre összecsukhatók, hogy egyszerűen el tudd tenni a hátizsákba, vagy hozzá tudd erősíteni. A túrabotok állítható csuklópánttal és lapos gumiheggyel rendelkeznek..

Nordic walking botok

A nordic walking botokat könnyebb terepen való gyorsabb gyalogláshoz tervezték. A skandináv gyaloglás az izmok akár 90%-át átmozgatja.

 

A túrabotokkal összehasonlítva a klasszikus csuklópánt helyett ún. kesztyűvel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a helyes technika alkalmazását. A nordic walking kicsit olyan, mint a sífutás. A botokat a test mögött helyezik a földre. A gumihegy ferde, hogy kövesse a mozgás irányát.

Egy másik különbség, hogy könnyebbek és keskenyebbek, mint a túrabotok, és leggyakrabban egy- vagy kétrészesek.

Hossz

A helyes hossz megválasztása különösen fontos azon botok esetében, amelyeknél nincs lehetőség a hossz szabályozására. A bot megfogásakor a könyöknek derékszöget kell bezárnia. Ha nincs lehetőséged kipróbálni a botot vásárlás előtt, akkor egy egyszerű számítást is alkalmazhatsz. A magasságodat szorozd meg 0,68-cal, hogy megkapd az optimális hosszúságot.

 

Kínálatunkban egyre gyakrabban találkozhatsz teleszkópos botokkal, melyek hosszát könnyen állíthatod. Ez kifejezetten hasznos terepen, ahol a bot hosszát néhány centiméterrel rövidebbre állíthatod, ha felfelé mész, és hosszabbra, ha lefelé.

Szabályozórendszer

Ha a botok lehetővé teszik a hossz szabályozását, akkor leggyakrabban két rendszerrel találkozhatsz, ezek a Fast Lock (gyorskioldó rendszer karral) és a Twist Lock (csavaros rendszer).

  • A - Fast Lock rendszer - A Fast Lock rendszer egy karral rendelkezik, amely megkönnyíti a bot hosszának beállítását. A Twist Lock rendszerhez képest valamivel nagyobb a súlya, de cserébe gyorsabb szabályozást tesz lehetővé. Kezelése télen, még kesztyűben sem okoz gondot.
  • B - Twist Lock rendszer - A Twist Lock rendszer révén a bot hossza csavarással állítható. Nagy előnye, hogy könnyű, szinte egy grammot sem ad a bot súlyához. A Fast Lock rendszerhez képest szabályozása hosszabb ideig tart és kesztyűben elég nehéz.

Rezgéscsillapítás

A botok lehetnek rezgéscsillapítósak vagy nem rezgéscsillapítósak.

A rezgéscsillapítós botok antishock rendszerrel vannak ellátva. Ez a rendszer rugókból áll, amelyek az ütések csillapítására szolgálnak. Keményebb felületeken és sziklákon járva ezt biztosan értékelni fogod. Puhább terepen, ahol a stabilitás az elsődleges, a rezgéscsillapítás nélküli botok jobb választásnak bizonyulnak. A legtöbb antishock rendszerrel felszerelt boton van egy kapcsoló, így a csillapítás bármikor ki- vagy bekapcsolható.

Bot anyaga

Választáskor figyelembe kell venni a bot anyagát is, amely hatással van a bot tartósságára és súlyára. A legelterjedtebb anyag az alumíniumötvözet, amely tartós és ára is kedvező. Ha számít a súly, akkor karbonbotot válassz. Bár drágább és kevésbé ellenálló a mechanikai sérülésekkel szemben, viszont nagyon könnyű.

Markolat anyaga

A markolat különböző anyagokból készülhet. Ezek elsősorban árban, de a fogás kényelmében is különböznek egymástól. Leggyakrabban műanyag, habszivacs vagy parafa markolattal találkozhatsz.

  •  A - Műanyag markolatok - Az öntött műanyagból készült markolatok a legalacsonyabb árkategóriájú botokon találhatók. Nagyon tartósak, de kényelmetlenek. Nagy hátrányuk, hogy nem vezetik el az izzadságot, így viszonylag csúszósak.
  • B - Habszivacs markolatok - A habszivacs markolatok kevésbé tartósak, mint a műanyagból készültek, de kényelmesebb a fogásuk. Még izzadt tenyérrel is könnyen megfoghatók és nem csúsznak. A rezgéseket kiválóan elnyelik.
  • C - Parafa markolatok - Parafa markolattal a drágább botok rendelkeznek. A mesterséges modellekhez képest ellenállóbbak az izzadással szemben, de élettartamuk rövidebb.