Tanácsadó

Anyag

A sportmelltartók többsége szintetikus anyagból készül, leggyakrabban poliészterből, nylonból és elasztánból.

A Poliészter

A poliészter a sportruhák leggyakrabban használt anyaga. Formatartó, könnyen karbantartható műszál, mely alacsony felszívóképessége révén elvezeti a nedvességet a bőrfelszínről. Egyes márkák úgynevezett újrahasznosított poliésztert használnak, melyet leggyakrabban PET-palackok újbóli felhasználásával állítanak elő, így a termék környezetbarátabb, és a hulladékok mennyisége is csökken.

B Nylon

A nylon strapabíró, színtartó szintetikus anyag, mely nem igazán gyűrődik. Tűzveszélyes és elektrosztatikus töltést hordoz magában. A poliészterhez hasonlóan nem szívja fel a nedvességet, ezért megfelelő választás sportruházatokhoz.

C Elasztán

Az elasztán rendkívül rugalmas szintetikus anyag, mely képes hosszának akár 3-7-szeresére is megnyúlni. Erősebb és strapabíróbb, mint a gumiszál.  Az elasztán tartalmú anyagok legfőbb előnye, hogy rugalmasak, formatartók és kevésbé gyűrődnek. Az elasztán megnevezést Európában használják, Észak-Amerikában Spandex néven van jelen a piacon. Az elasztán legismertebb márkája a Lycra, de mivel számos országban gyártják, így egyéb elnevezésekkel is találkozhatsz, mint például a Dorlastan, az Elaspan vagy a Linel.