Visszaküldés 2024. január 31-ig. Tudj meg többet.

Tanácsadó

Hogyan válassz sísisakot

Csak 2-3 alkalommal síelsz egy szezonban? Vagy minden szabad percedet a pályán töltöd? Bármelyik tábort is erősíted, a sísisak felszerelésednek elengedhetetlen része kell, hogy legyen. A fejsérülések a legsúlyosabb sérülések közé tartoznak, ráadásul gyakran maradandó következményekkel is járnak. Éppen ezért van szükség a sisakra, ami képes csökkenteni a maradandó következményekkel járó sérülések kockázatát.

 

A piacon elérhető összes sísisaknak feltétel nélkül meg kell felelnie az EN 1077 szabvány követelményeinek. Ezek a fejvédelem minimális standardját határozzák meg, és garantálják, hogy a sisak megfelel az európai biztonsági szabványnak. A sisakhoz használati útmutatónak is kell tartoznia, ami megismerteti a felhasználót a sisak helyes használatával és karbantartásával.

Milyen a tökéletes sisak?

A hagyományos sísisakoknak erős héjuk van, ami egészen a fülig ér. Gyakran állvédő is erősíthető hozzájuk. Sisakok esetében a biztonság mellett a kényelem a legfontosabb. Ugye Te sem szeretnél olyan sisakot, amiben fél nap után még két napig fájni fog a fejed vagy a nyakad? A sísisaknak stabilan kell illeszkednie fejedre, ugyanakkor sehol sem nyomhat. A gyártók igyekeznek igazán könnyű modellekkel előrukkolni, melyek a lehető legkisebb mértékben terhelik a nyaki gerincet és a nyakizmokat. A gyerekeknek tervezett sisakoknál nagyon nagy figyelmet fordítanak a súlyra. A sisakok mérete általában centiméterben van megadva, pont, mit a sapkák esetében.

 

Léteznek olyan modellek, melyek belseje szabályozható. Ez főleg gyerekek esetében jön jól. A sísisakok leggyakrabban a belső bélésben különböznek. Néhány modell kivehető párnával rendelkezik, melynek legfőbb előnye, hogy mosható. A rögzített béléssel készült darabok esetében ezt sisakok alá tervezett, lapos öltésekkel készült speciális sapka viselésével tudod megoldani. A hőszigetelés mellet számos sísisak héja tartalmaz szellőzőnyílásokat, melyek akár szabályozhatók is lehetnek. A síszemüveg stabil rögzítése érdekében némelyik sisak síszemüvegpánt-rögzítőkkel is el van látva, melyek bizonyos modelleknél nemcsak hátul, hanem oldalt is megtalálhatók.

 

A megfelelő sisak kiválasztása nem elég. A helyes viselésre is oda kell figyelni: a sisak széle 2 cm-re a szemöldök felett van, hogy a homlokot is védje.

 

Ne felejtsd el minden egyes erős ütés után a sísisakot lecserélni, mivel a héj szerkezete az ütés által megsérülhetett.