Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Hogyan válassz súlytárcsát és rudat

A legfontosabb paraméter a rúd, valamint a súlytárcsa lyukának átmérője, melyeknek egyezniük kell. Leggyakrabban 30 mm átmérővel találkozhatsz, de a piacon vannak 25 és 50 mm átmérőjűek is. A 25 mm kisebb izomcsoportok erősítésére alkalmas, míg az 50 mm guggoláshoz és súlyemeléshez ideális.

A rúd hossza sem elhanyagolható. Többféle súlyzórúd közül választhatsz. Létezik rövid egykezes, hosszú kétkezes és hajlított kétkezes.

  • Rövid egykezes súlyzórúd – egykezes súlyzó kialakítására szolgál. Ha 355 mm hosszút választasz, 30 kg súlyt is rárakhatsz, míg 400 mm esetén 40 kg-ot. Az egykezes súlyzók elsősorban a felső végtagok, a hát és a mell izmainak erősítésére szolgál.
  • Hosszú kétkezes súlyzórúd – kétkezes súlyzó kialakítására szolgál, mellyel az egész test edzhető. Kínálatunkban három hosszal találkozhatsz: az 1190 mm-es a kisebb izomcsoportok (bicepsz, tricepsz, váll), míg az 1520 mm-es és az 1670 mm-es az összes izomcsoport (mell, hát, comb) erősítésére szolgál. Általánosságban elmondható, hogy a hosszabb rudakra több súly fér, és bizonyos gyakorlatoknál nagyobb stabilitást nyújtanak.
  • Hajlított kétkezes súlyzórúd – a hajlítás révén másképp, könnyebben fogható, mint az egyenes rúd, és a csukló sincs akkora terhelésnek kitéve.

A súlytárcsa felülete is fontos tényező. Leggyakrabban fekete vagy ezüst színű bevonattal ellátott, de létzenek krómozottak és gumival bevontak is. A gumírozott súlytárcsák nem lazulnak meg, ütközéskor nem hangosak és a padló burkolatával is kíméletesebbek.

 

A piacon 0,5-20 kg súlyú tárcsák közül válogathatsz, csak rajtad áll, melyik mellett döntesz. Általános szabály, hogy minél nehezebb a súlytárcsa, annál nagyobb az átmérője.