Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Hogyan válassz waveboardot, vagyis hullámdeszkát

A waverboardozás számos jótékony hatással van a testre. Folyamatos mozgásról van szó, ami nem terheli az ízületeket, erősíti az izmokat, javítja a mozgáskoordinációt és az egyensúlyt, ami olyan sportokhoz is szükséges, mint például a snowboardozás, síelés vagy korizás.

 

A sportolás nem az erősséged? Nem baj. A waveboardozás alapjait mindenki el tudja sajátítani. A waveboard további előnye, hogy bármilyen sima kemény felületen (aszfalt, beton, parkett) használható.

Kerekek

Ha hullámdeszkádat intenzíven tervezed használni, szerezz be minőségi kerekeket. Mivel a waveboardnak csak két kereke van, nem úgy, mint a hagyományos gördeszkának, ezért azok rendkívüli terhelésnek vannak kitéve, leginkább a hátsó kerék. Ha a kerék nem minőségi, nyáron, a felforrósodott aszfalton, akár pár óra alatt elkophat, ezt ne felejtsd!

 

Honnan tudhatod, hogy a kerék minőségi? Először is nézd meg a márkát. Ideális esetben a kerék márkája megegyezik a hullámdeszka márkájával. Ha ez így van, biztos lehetsz benne, hogy a kereket waveboardozáshoz tervezték.

 

Fontos a kerék keménysége és mérete is. A keménységnek 84–90A között kell mozognia. A puhább kerekek gyorsan elkopnak. Ami a kerékméretet illeti, waveboardok eseténben 76–80 mm az ideális. Ha csak néha kapod elő a waveboardodat, vagy kisebb gyerekekről van szó, nem annyira fontos, hogy a kerék márkás legyen. Ha a kerék kopni kezd, cseréld meg az elsőt a hátsóval.

Caster

A caster, vagyis görgő, a waveboard azon része, amibe a kerék rögzül. Az egyik legnagyobb igénybevételnek kitett alkatrész, melynél két tulajdonság a lényeges:

  • Anyag fajtája és tartóssága – Ideális esetben a caster acélból készül. A piacon elérhetők alumínium ötvözetből készült casterek is, melyek esetében a hangsúly az ötvözet tartósságán van. A rossz minőségű caster elrepedhet, balesethez vezethet.
  • Csapágyak – A csapágyat strapabíró csapágyházban kell lennie, mivel extrém terhelést kell kibírnia nemcsak ugrások, hanem gurulás során is. Az olcsó, nem márkás csapágyak esetében hiányzik a csapágyház, ami rosszabb minőséget eredményez.

 

Miről ismerheted fel, hogy a caster elhasználódott? Kanyarodáskor akadozni kezd. Ilyenkor ki kell cserélni. Mindenképp vedd figyelembe azt, hogy milyen gyakran hullámdeszkázol és az anyagi lehetőségeket is. Az olcsóbb caster rövidebb ideig bírja, de ez is elegendő lehet.

Konstrukció

  • LapA hullámdeszka lapjának, amin állsz, homorúnak kell lennie, vagyis az széleknek magasabban kell lenniük, mint a középső résznek. Ez segít, hogy megőrizd stabilitásodat nemcsak gurulás, hanem trükközés során is.
  • Ütközőfelület – Az ütközőfelület biztosítja, hogy éles kanyaroknál vagy trükköknél a dőlésszög ne legyen túl nagy, mert az eséshez vezethet.
  • Torziós rúd – A torziós rúd a hullámdeszka két lapját köti össze, ami legjobb, ha acélból van. A rúd merevsége és a felhasznált anyag minősége jelentős mértékben befolyásolja a hullámdeszka hajtását.

Felület

A hullámdeszka felülete azért fontos, hogy a cipőd talpa jól tapadjon a lapra. A műanyag tüskéknek, az ún. 3D gripnek kellően hosszúnak és hegyesnek kell lenniük, hogy a cipőtalp megakadjon rajtuk.

 

Ha a waveboard lapja nincs jól kidolgozva, a cipőd talpa megcsúszhat rajta, ami eséshez vezethet. Tartsd észben azt is, hogy nedves deszkalapon a nedves cipőtalp sokkal jobban csúszik.