Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Görkorcsolya kerekek

A mai modern görkorcsolyák kerekei poliuretánból készülnek. Ma már ritkán találni a piacon más anyagból készült darabokat. A 80-as és 90-es években, amikor a görkorcsolyaláz kezdetét vette, a gyártók még műanyagot használtak, ám a kerekek nem teljesítettek túl jól és könnyen elrepedtek. Mit is kell tudni a görkorcsolya kerekekről? Különböző méretben, formában és keménységben készülnek.

Méret

A méret a kerék átmérőjét jelenti milliméterben. A piacon a kerekek skálája kis mérettől (57 mm vagy kisebb átmérő) egészen nagy méretig (100 mm-ig) mozog, hogy minden görkorcsolya típushoz legyen megfelelő. A nagyon nagy kerekek általában verseny görkorcsolyákhoz valók, mivel nagy kerékkel gyorsabban lehet gurulni. A kis kerekek jobban gyorsulnak és könnyebb velük megállni, ezért kezdőknek és hobbi görkorisoknak ajánlottak.

Keménység

A görkorcsolya kerekek keménysége ún. „A” egységben van megadva. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a szám, a kerék annál keményebb.

 

A kemény kerekek ugyan gyorsabbak, de egyenetlen felületen kevésbé komfortosak és nem igazán nyelik el a rázkódásokat. Ugyanakkor sokkal tartósabbak, kevésbé kopnak.

 

A puha kerekek lassabbak, de sokkal kényelmesebb gurulást tesznek lehetővé. A puhaság miatt azonban jobban kopnak, rövidebb élettartammal bírnak.

 

Nem tudod, milyen keménységű kereket válassz? Ez a görkorcsolyád típusától függ.

Hogyan hosszabbíthatod meg a kerekek élettartamát

A kerekek pozícióját ajánlatos rendszeresen megcserélni, hogy egyenletesen kopjanak.

Az első helyen lévő kereket cseréld meg a harmadikkal, a másodikat pedig a negyedikkel.

Hogyan cseréld meg a kerekeket:

  • az 1. kerék kerül a 3. helyére, a 3. pedig az 1. helyére
  • a 2. kerék kerül a 4. helyére, a 4. pedig a 2. helyére