Tanácsadó

Futball felszerelés

Szeretnél minél jobb teljesítményt nyújtani a pályán? Akkor a felszerelés kiválasztására is oda kell figyelned: a különböző méretekben kapható kapuskesztyűket és sípcsontvédőket eltérő tulajdonságok jellemzik.

Sípcsontvédők

Bármilyen szinten is focizol, egészségedre és biztonságodra mindig figyelj oda. A labdarúgás szabályai szerint nem léphetsz pályára sípcsontvédő nélkül. A sípcsontot csak bőr fedi, nincs izmokkal védve, ezért könnyen megsérülhet. A sérülés fájdalmas lehet, mivel a csontot számos idegvégződés borítja. A sípcsontvédő méretét testmagasságod szerint tudod kiválasztáni.

 

A sípcsontvédőknek két csoportja létezik:

  • bokavédővel ellátott sípcsontvédők
  • bokavédő nélküli sípcsontvédők, melyek egy vagy két pánt segítségével rögzíthetők

Az utóbbi években igazán népszerűek a pánt nélküli sípcsontvédők is, melyeket a rájuk húzott kompressziós lábszárvédő rögzít. Ez a vérkeringést is serkenti, valamint segít megelőzni a görcsöket is.

A – bokavédős sípcsontvédő

                 B – sípcsontvédő tépőzáras pántokkal

 C – sportszáras sípcsontvédő

Kapuskesztyűk

A kesztyű a kapusok felszerelésének legfontosabb eleme. Segíti a labda elkapását, az erős lövések kivédését, valamint védi a kezet és az ujjakat a sérülésektől. A helyes méret kiválasztása kulcsfontosságú. A méretet a tenyér kerülete alapján határozható meg. A kesztyűnek pontosan kell illeszkednie kézfejedre, mintha második bőröd lenne. A legminőségesebb kapuskesztyűk tenyérrésze latexből készül, hogy a tökéltes tapadás minden körülmény között biztosítva legyen. A megfelelő rögzítés érdekében a kesztyűk tépőzáras csuklópánttal is el vannak látva.

A – kerület centiméterben

Kapuskesztyűk karbantartása

Első viselés előtt mártsd langyos vízbe a kesztyűt, hogy a gyártás során rajta maradt felesleges anyagok, melyek befolyással lehetnek a funkcionalitásra, lejöjjenek róla. Ezután hagyd megszáradni a kesztyűt.

 

Minden edzés vagy mérkőzés után a lehető leghamarabb távolítsd el a szennyeződéseket (apró kavicsok, sár, fű stb.) a kesztyű latexrészeiről, max. 50 °C-os vízben és kesztyűkre tervezett tisztítószerekkel. A kesztyűt sose mosd mosógépben és ne szárítsd napon vagy fűtőtesten! A tisztítás mellett fontos az is, hogy a kesztyűt mindig védőhuzatban tárold és szállítsd. A piacon ma már elérhetők kifejezetten kapuskesztyűkre tervezett táskák is, melyek védelmet nyújtanak a latex funkcionalitását negatívan befolyásoló UV-sugarakkal szemben is.