Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Méretválasztás

A megfelelő méret a sportmelltartók kiválasztásának alapja, csakúgy, mint a klasszikus melltartók esetében. A sportmelltartókra ez kétszeresen is igaz.

Számozás

A sportmelltartók számozása a klasszikus melltartókkal megegyező, tehát a mellkas kerületét és a kosár méretét jelöli – például 70C. Ebben az esetben egy merevítővel ellátott melltartóról van szó. Az ún. kompressziós melltartók méretét, melyek a mellett a testhez nyomják, S, M, L betűk jelölik.

A – mellkörméret

         B – mellkas körmérete

Mérés

  • mérd le mellkasod körméretét a melled alatt
  • jegyezd le az értéket cm-ben és kerekítsd az ötös szám legközelebbi többszöröséhez
  • a kosárméret megállapításához mérd le mellbőségedet a mell legszélesebb pontján keresztül
  • az így kapott értékből vond ki a mell alatt mért értéket, és használd az alábbi táblázatot a megfelelő kosárméret meghatározásához
Különbség 10–14 14–16 16–18 18–20 20–22 22–24
  Kosárméret A B C D E F

 

A táblázat tájékoztató jellegű

Próba és szabás

Minden sportmelltartónak sajátos szabása, vállpántja és bekapcsolása lehet, ezért előfordulhat, hogy két azonos méretű, de eltérő modell közül az egyik nem fog megfelelni igényeidnek. Próba során a megfelelő méret és szabás kiválasztásához segítségedre lehet az, ha két ujjad kényelmesen elfér a vállpánt és az alsó szegély alatt. Ha a melltartó nem illeszkedik tökéletesen, az állítható vállpánt megoldást jelenthet. A melltartónak nem szabad sehol sem szorítania, hogy mélyen is tudj benne lélegezni, ugyanakkor nem is állhat el a testtől.

 

A sportolás alatti kényelmet fokozza a varrás, bekapcsolás és pántok nélküli kialakítás is. A gyártók többsége ezt figyelembe véve készít varrás- és kapocsmentes sportmelltartókat. Az ilyen modellek a klasszikus melltartók között is megtalálhatók, de ezek sportolásra nem alkalmasak. Sportolás közben többet mozogsz, így a varrásvonalak kidörzsölhetik bőrödet és kisebb véraláfutásokat is okozhatnak. A sportmelltartók többsége bebújós, mivel a klasszikus kapocs hiányzik róluk. A melltartó kiválasztáskor fontos szempont a vállpánt szélessége is: nem túl intenzív sportokhoz választhatsz vékonyabb pántú modelleket, de például futáshoz és aerob sportokhoz a szélesebb pántok jobbak, mivel ezek nem vágják a vállat. A vállpántnak nem szabadna a nyakkal érintkezni, mivel könnyen kidörzsölheti azt.

EU méret XXS XS S M L XL XXL
60 A–C D          
65 A B–D          
70   A–B C–D        
75     A–B C–D      
80       A–B C–D    
85         A–C D  
90         A B–D  
95           A–C D
100             A–D

 

 A táblázat tájékoztató jellegű