Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Hogyan tartsd karban a sítalpat

Tudod, hogy a rekreációs síelők milyen hibát követnek el a leggyakrabban? Nem ápolják sílécüket. Aztán csodálkoznak, hogy habár ugyanúgy viaszoltak, mint a szomszéd, ő mégis csak úgy suhan a havon, pedig nem is készült a szezonra, ráadásul nem is a legújabb modell van a lábára csatolva. Mi a szomszéd titka? Hát az, hogy időt szánt a síléc csúszófelületére is, ami ezt egy kellemes síélménnyel hálálja meg neki.

Új léc/felkészülés a szezonra

Ha sport vagy verseny sífutólécet választottál, akkor a csúszófelületén valószínűleg apró párhuzamos barázdákat látsz. Ezeket waxolás előtt bronzkefével tisztítsd meg. A rekreációs sífutólécet akár csiszolópapírral is átdörzsölheted, a csőrtől egészen a farokig. Miért fontos ez? Hogy a gyártás során a csúszófelületen kialakult polietilén szálak lejöjjenek, és a viasz megfelelően fel tudjon szívódni.   

Viaszolás

Meleg paraffin viasz felvitelével a síléc talpáról eltávolíthatók a szennyeződések és előkészíthető a felület a további waxok számára. Mindezt szobahőmérsékleten ideális elvégezni. Vasalás során tartsd be a paraffin viasz gyártójának utasításait. A vasalónak 110 °C körül kellene izzania és „úsznia” a csúszófelületen. Ügyelj arra, hogy egyenletesen vasalj, nehogy a síléc valahol átforrósodjon. Hagyd kihűlni, majd műanyag kaparó segítségével távolítsd el a felesleges viaszt a csúszófelületről, valamint a barázdákból, máskülönben a síléc nem fogja tartani a kívánt irányt. Végül bronzkefével még egyszer átmehetsz rajta.

Sífutás után

A sílécről nemcsak síelés előtt, hanem utána is gondoskodni kell, nem lehet csak úgy a sarokba állítani. Távolítsd el a viaszmaradékot egy fémkaparó segítségével, majd a vasalás módszerével tisztítsd meg a csúszófelületet. A csúszóviaszt még melegen, műanyag kaparóval távolítsd el.  A folyékony és puha vaxokat speciális kaparókkal tudod a legjobban eltávolítani, melyeket mindig a gyártók utasításai szerint használj. Technikai benzint ne használj, mivel károsíthatja a csúszófelület struktúráját. A síléceket ajánlott azonnal újrawaxolni, és a réteget csak a következő síelés előtt, akár a következő szezonban eltávolítani. A csúszófelület így védve lesz a szennyeződésektől, és megfelelően elő lesz készítve a következő használatra.

Csúszófelület javítása

A kavicsok és egyéb szennyeződések okozta apróbb karcolások miatt nem kell síléceidet azonnal kidobnod. Ezeket a sérüléseket otthon is fixálni tudod. Talpjavító gyertyával kitöltheted a mélyedéseket. A gyertya csepegtetése után a felvitt réteget el kell simítani, hogy az egyvonalban legyen a csúszófelülettel, majd finomszemcsés csiszolópapírral átcsiszolni. Grafitport is használhatsz, de tartsd be a gyártó utasításait.

Viaszolása

A piacon rengeteg különböző típusú viasszal találkozhatsz, melyek közül a megfelelő megtalálása elsőre lehetetlennek tűnhet. Ne aggódj, csak tarts szem előtt néhány szabályt, és látni fogod, hogy a waxolás nem is olyan bonyolult.

 

Korcsolyázó vs. klasszikus stílus

A sífutó stílus szerint, az eltérő elrugaszkodási felület miatt más és más követelmények vonatkoznak a viaszokra. Korcsolyázó stílusnál tapadówax nem szükséges, elég csúszówaxot vasalni a súrlódás csökkentése érdekében. Ez azonban nem elég, ha nyomban haladsz. Szükséged lesz ún. tapadóviaszra, amit kizárólag az elrugaszkodási felületre szabad felvinni. A viasz kiválasztására vonatkozik pár szabály, de az egyéni tapasztalat is sokat nyom a latba.

Wax kiválasztása

A megfelelő viasz kiválasztását több külső tényező is befolyásolja:

  • Hőmérséklet – a levegő hőmérsékletével a hó hőmérséklete is összefügg, ami jóval stabilabb, mint a levegőé, a köztük lévő eltérés néha meglepően nagy lehet.
  • Hó szerkezete – kulcsfontosságú szerepe van a megfelelő wax kiválasztásában. A hő szerkezete, vagyis a kristályok nagysága nemcsak attól függ, hogy mennyire friss a hó, hanem a levegő hőmérsékletétől is. Például a régi hó kemény kristályainak éles élei vannak, ezért a viasznak kopásállónak kell lennie. Ezzel szemben a friss porhó nem koptatja olyan gyorsan a viaszt, ezért nem kell fokozottan ellenállónak lennie. A hó szerkezetét egy erős szél is megváltoztathatja.
  • Hó nedvessége – befolyással van a tapadásra, ezáltal a síléc siklási tulajdonságaira is.

 

A megfelelő waxot, vagy azok párosítását a gyártó által feltüntetett adatok szerint tudod kiválasztani, vagyis hogy az adott terméket milyen hótípushoz és milyen hőmérséklethez tervezték. Ne felejtsd, a körülmények a nap folyamán bármikor megváltozhatnak, és erre a tengerszint feletti magasság is hatással van.

Tapadó waxok vs. clister

A tapadó viaszok a legelterjedtebbek. Friss porhóra vagy régi, de finomszemcsés hóra valók. Több rétegben is felvihetők, vagy egy vasalással felvitt alapozó viaszréteg fölött alkalmazandók (ez leginkább régi hó esetén ajánlott, melynek kristályai élesebbek). A tapadó viasz felvitele előtt csiszolópapírral finoman dörzsöld át az elrugaszkodási felületet. A gyártó adatai alapján kiválasztott waxot vékony rétegben vidd fel a csúszófelületen át az elrugaszkodási felületre, majd parafa segítségével kend szét, hogy a lehető legvékonyabb réteget kapd. A viasz optimális tapadása érdekében fontos, hogy a síléc száraz legyen. Ha a csúszótalpon kis csomók maradnak, nagyobb lesz a súrlódás, ami nem jó.

 

A clister, vagyis puha folyékony ragacsos viasz jeges nyomokba, valamint durvaszemcsés vizes hóba való. A megfelelő clistert a gyártók által feltüntetett adatok szerint tudod kiválasztani. Ugyanúgy, mint a szilárd viaszok esetén, megéri alapozó réteg vasalásával fokozni a clister tartósságát. Vidd fel a viaszt vékony rétegben a sítalp elrugaszkodási felületére (a kenőkamra folyékony waxok esetén valamivel rövidebb, mint szilárd viaszoknál), majd a műanyag spatula segítségével, ami általában a csomag részét képezi, kend szét. Ha csak terepen tervezel waxolni, a tabust tartsd testközelben, hogy a hideg miatt ne szilárduljon meg.

 

A piacon ma már a hagyományos rekreációs sífutáshoz tervezett waxok mellett versenyzéshez tervezett viaszok is megjelentek, úgyhogy találkozhatsz por állagú viaszokkal, fluor tartalmú klasszikus waxokkal vagy befejező spray viaszokkal. A használati útmutató mindegyik termék csomagolásán megtalálható.