Tanácsadó

Hogyan válassz masszázshengert

A masszázshenger legnagyobb előnye, hogy használatához nincs szükség további személy segítségére: saját testsúlyod is elegendő egy jó kis masszázshoz. Jól hangzik, ugye? A nagy felület révén nagyobb testrészeket lehet vele szétmasszírozni, így a henger remek kiegészítője egy klasszikus masszőr által végzett masszázsnak. Ha rendszeresen használod a masszázshengert, izmaid megszokják, és sokkal jobban fogod érezni magad, mint korábban bármikor.

Funkciók

  • izmok bemelegítése sportolás előtt
  • rugalmasabb inak és izmok
  • izomfelszültség oldása és a bekeményedett részek szétmasszírozása
  • belső izmok erősítése
  • mozgástartomány növelése és lerövidült inak nyújtása
  • izmok vérellátásnak növelése
  • nyirokáramlás fokozása, ami az izmok regenerálódását segíti

A hengerek elsősorban hosszukban és a tüskék elhelyezkedésében különböznek. A piacon széles skálát találsz, a teljesen sima masszázshengerektől kezdve az egészen nagy mintázattal ellátott modellekig.

 

Sima

 

Tüskés

 

2 az 1-ben

  • Sima felületű henger – ha érzékenyebb vagy, a mintázattal ellátott henger fájdalmat okozhat, ezért kezdetben nyugodtan válassz sima felületűt, ami nem okoz olyan nagy fájdalmat. Javítja a nyirok- és véráramlást, ami a regenerálódást segíti. Tornagyakorlatokhoz és stabilizáló technikákhoz is használhatod
  • Strukturált henger – kitüremkedései könnyebben elérik a mélyebb izmokat, jobban szétmasszírozzák őket. A fájós helyeket is jól elérik, így azok jobban ellazulnak. A masszázs a mélyebb mintázattal ellátott hengerrel intenzívebb.

  • 2 az 1-ben hengerek – az ügyes 2 az1-ben megoldásnak köszönhetően, vagyis annak, hogy a sima felületű henger a strukturált alatt található, nem foglal több helyet, mint egy hagyományos henger. Kedved vagy az éppen szükséges intenzitás szerint váltogathatod őket.

Hossz

Az optimális hossz attól függ, hogy melyik testrészedet szeretnéd masszírozni a hengerrel. A lábra és oldalra elegendő egy rövidebb modell, míg a háthoz hosszabb henger ajánlott. A hosszabb masszázshenger általában előnyösebb, mert bármilyen testrészt átmasszírozhatsz vele. A leggyakrabban használt hengerek 30–45 cm között mozognak.

Hogyan tornázz a hengerrel

Tanuld meg saját testsúlyod helyes használatát. A hengeren 30 másodpercen át görgesd előre-hátra azt a testrészedet, melyet át szeretnél masszírozni. Ráérősen, nem kell rohanni. Ha úgy érzed, hogy valamelyik testrészed több masszázst igényel, időzz ott egy kicsit. A helyes használat érdekében kérd gyógytornász tanácsát.

Ajánlott gyakorlatok