Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Hogyan válassz kötelet?

A mászásnak számos fajtája van, melyekhez különböző felszerelésre van szükség. A kötél minden mászó felszerelésének elengedhetetlen része (hacsak nem akarsz boulderes lenni). Hogyan válaszd ki a megfelelő kötelet?

Már az elején hangsúlyoznunk kell, hogy tanácsadónk a hegymászáshoz használt dinamikus kötelekre összpontosít. Ezek a kötelek rugalmas szálakból készülnek, és tulajdonságaiknak köszönhetően képesek csillapítani a magasból történő eséseket. A statikus köteleket viszont munkavégzéskor vagy teherhúzáskor használják.

Milyen mászáshoz keresel kötelet?

  • Egészkötél - A dinamikus egészkötél sportmászáshoz készült. Önmagában (szimplán) használják, átmérője 8,5-11 mm.
  • Ikerkötél - Leggyakrabban hegymászáshoz használják, mindig kettőt egyszerre (duplán), melyek a biztosítóeszközbe együtt kerülnek. Az ikerkötél használata elsősorban a biztonságot szolgálja. Átmérője 7-8,5 mm.
  • Félkötél - Nagyon specifikus kötélfajta. Az ikerkötélhez hasonlóan duplán használják, azonban külön-külön vannak beakasztva a biztósítóeszközbe. Kis terhelés jellemzi.

Kötél hossza?

A kötél hossza talán nem tűnik fontosnak, de hidd el, nagyon is az:

  • Mászófal - A 30-50 méteres kötelek általában elegendőek. Azonban jobb, ha kideríted, milyen hosszúak a pályák a kiszemelt falon.
  • Sziklák - Válassz 50-60 méteres kötelet. Érdemes hosszabbat választanod (60 m), mert sosem tudhatod, mikor lesz szükséged arra a néhány plusz méterre ereszkedésnél. Ha pedig homokkőfalhoz készülsz, inkább 70-80 méteres kötelet vigyél magaddal.
  • Hegyek - Általában 50-60 méteres kötelet használnak, de inkább a 60-as ajánlott, mivel az a plusz tíz méter ereszkedés során gyakran felbecsülhetetlen.

Kötélátmérő vs. biztosítóeszköz

Felesleges téma? Nem! A piacon kapható biztosítóeszközök nagy része csak bizonyos kötélátmérővel "barátkozik". Ha olyan kötelet használnál, amely kívül esik ezen a mérettartományon, előfordulhat, hogy a biztosítóeszköz nem fog megfelelően működni. Ha ereszkedő nyolcast használsz, mindenképp vastagabb átmérőjű kötelet válassz. Nagyobb lesz a súrlódása, és jobban felfogja az esést. (Tipp: csak tapasztalt hegymászóknak ajánlott)

 

Az egyszerű „korongos” biztosítóeszköz álatálában 7,5-10,5 mm átmérőjű kötéllel kompatibilis. Bár ez univerzális megoldást jelent, vastagabb kötél használata esetén "vághat", és kellemetlenné teheti a kötél vezetését. Vékony kötéllel az ereszkedés gyorsabb lesz, mint gondolnád.

 

Ha félautomata biztosítóeszközt használsz, akkor kb. 8,5-11 mm átmérőjű egészkötélre lesz szükséged. A félautomata eszközök esetében a kötél átmérője rendkívül fontos ahhoz, hogy az eszköz blokkoló funkciója megfelelően működjön.

 

A kötél átmérője azonban a kötél súlyával és esetleges ellenállásával is összefügg. Érthető, hogy senki sem akar a szükségesnél nehezebb kötelet cipelni, de a biztosítóeszközzel való kompatibilitás sokkal fontosabb.

Megtartási rántás = kötélminőség?

A megtartási rántás az az erő, amely a testre hat az esés pillanatában. Azt is mutatja, hogy a biztosítórendszer mennyire van terhelve. Minél kisebb a megtartási rántás, annál jobb a kötél minősége, és annál puhább a zuhanás csillapítása. A megtartási rántást gyakran figyelmen kívül hagyják, és azt gondolják, hogy az esések száma jelentősebb tényező. Ez azonban tévedés. A megtartási rántás sokkal fontosabb, és nem csak a sportkötelek esetében. A hegymászáshoz készült köteleknél ez az egyik legfontosabb paraméter, különösen a biztosítórendszer terhelését tekintve. A minőségi kötelek nem haladják meg a 8 kN-t.

Mennyi ideig bírja a kötél? 

  • Impregnáció? - A víztaszító kezelés a hegyekben ajánlott, mondhatni kötelező. A sziklákon kétségtelenül hasznos. Az impregnálás megakadályozza, hogy a víz és más szennyeződések (pl. homok) beszívódjanak a kötélbe. A homok mechanikusan károsíthatja a kötelet, a víz pedig nagymértékben csökkenti annak szakítószilárdságát.
  • Hogyan találod meg a kötél felét? - A kötél közepének megjelölése az egészköteleknél már megszokott. Fél- és ikerköteleknél nem használatos, mivel az ereszkedés általában két összekötött kötélszálon történik, így nincs rá szükség.
  • Szín? - Mivel szó szerint az életed függ rajta, egyszerűen tetszenie kell a kötél színének.