Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Hogyan válassz sífutó cipőt

A sífutó cipő a felszerelés azon részeinek egyike, melyek a kellemes téli túrát rémálommá tudják változtatni. A megfelelő sífutó cipő tökéletesen illeszkedik a lábra és az összes szükséges funkcióval el van látva.

Használat

Három kategóriát különböztetünk meg:

  • Verseny sífutó cipők – A versenyzőknek tervezett sífutó bakancsok rendezett terepre valók. Konstrukciójuk biztosítja a sífutóléc stabil vezetését és megkönnyíti a manipulációt. A gyártók a versenymodelleket a legújabb technológiákkal látják el, hogy a síelő a lehető legkönnyebben tudjon haladni a nyomban. Mivel a versenyzőek nem rekreációs síelők, így a sebesség is más, ezért a cipő pontosan ehhez van alakítva, például a hiányzó bélés által.
  • Sport sífutó cipők – Ezt a típust haladó sífutók használják. Rendszerint vékony szigeteléssel ellátott modellek, melyek részei, mint például a műanyag talp, a verseny sícipőkre emlékeztetnek.
  • Túra sífutó cipők – A rekreációs sífutók elsősorban a túra sífutócipő nyújtotta kellemes meleget és kényelmet élvezik. Gumitalpa normál járást is lehetővé tesz anélkül, hogy a cipő sérülne. A bélésnek köszönhetően lábad egy hosszabb túra vagy lassabb tempó során sem fagy le.

Technika

A sífutó technika alapján három kategória létezik:

  • Klasszikus sífutó cipők – Klasszikus technikára alacsony, bokamerevítő nélküli cipők állnak rendelkezésre. Ennek köszönhetően maximális tartományban mozog a láb, és az elrugaszkodás dinamikája optimális. A cipőorr általában puhább, ami által biztosítva van az ideális erőátvitel a talpról a sílécre.
  • Skate sífutó cipők – A korcsolyázó sífutó cipők pont ellenkező kialakításúak, azaz magasabbak, gyakran merevített héjjal és a boka körül csuklós résszel rendelkeznek. Ez megakadályozza, hogy a boka kiforduljon, továbbá biztosabb elrugaszkodást tesz lehetővé.
  • Kombi sífutó cipők – A rekreációs sífutóknak gyakran elég egyetlen bakancs, mégpedig a kombi, ami mind a két sífutó stílushoz használható. Az ilyen cipő közepesen kemény talppal rendelkezik. A szár szabása a klasszikus sífutó bakancshoz képest magasabb, míg héja a skate cipőétől puhább. Az egyes modelleken a boka felett csat található, mely bekapcsolásával vagy levételével a cipő az adott sífutó technikához igazítható.

Backcountry 

Magasabb, robusztus cipő rendezetlen terepre. A vízálló anyag gyakran elegendő a megfelelő komforthoz mély hóban, hogy a láb száraz maradjon és melegben legyen. A vastagabb konstrukció és a megerősített részek még a kiszámíthatatlan terepen is védelmet és megfelelő stabilitást nyújtanak a lábnak.