Visszaküldés 2024. január 31-ig. Tudj meg többet.

Tanácsadó

Hogyan válassz jógaszőnyeget

A jógamatrac az egyik alap kellék az ászanák gyakorlásához. Választáskor vedd figyelembe, hogy hol és milyen módon fogod használni. Lejjebb megismerkedhetsz az egyes típusokkal, előnyükkel és hátrányukkal egyaránt.

Jógatípusok

Lassú vagy dinamikus? Dinamikus jógához mindenképp csúszásgátló szőnyeget válassz, mely segít, hogy stabil maradj. Egyes jógamatracok felületét poliuretán alkotja, melynek puhasága és nedvszívó képessége megfelelő kontaktot biztosít a tenyér és a matrac között. A piacon PVC-ből készült szőnyegek is találhatók, melyek tartósak és kényelmesek.

 

Statikusabb jellegű gyakorlatok esetén a matrac felülete nem annyira lényeges, inkább a puhaság és a hőkomfort a lényeg.

 

Univerzális jógaszőnyegnek számítanak a jutából vagy kaucsukból készült természetes öko darabok.

Puhaság

A jógaszőnyegek különböző vastagságban kaphatók. Ha ezen paraméter szerint választasz, leginkább az egészségügyi állapotod a fontos.

 

A vastagabb matracok kényelmesebbek, nagyobb távolságra tartanak a talajtól, ráadásul puhaságot biztosítanak a jógázáshoz. Ugyanakkor ne feledkezz meg arról a tényről sem, hogy a vastagabb szőnyegek nehezebbek, ami hordozáskor jelenthet problémát.

 

A vékonyabb matracok nagyon könnyűek, ám inkább haladóbb szintű jógázoknak valók.

Helyszín – otthon, jógastúdió vagy kültér

A jógaszőnyeg kiválasztásakor vedd figyelembe azt is, hogy milyen helyen fogod az ászanákat gyakorolni.

 

Ha az otthon kényelmében tervezel jógázni, a súly nem olyan fontos, nyugodtan választhatsz vastagabb modellt. Amennyiben a matracot gyakran fogod cipelni magaddal, válassz inkább vékonyabbat.

 

Kültéri jógázáshoz lemosható jógamatrac ajánlott, vagy esetleg kedvenc szőnyeged alá egy olcsóbbat is tehetsz. Juta, PVC vagy kaucsuk anyagoból készült matracok a legjobbak.

Anyag

A leggyakrabban használt anyag a PVC. Emellett ma már számos természetes anyagból készült, kiváló tulajdonsággal bíró alternatív megoldás is létezik.

  • PVC – univerzális, ellenálló anyag, mely könnyen karbantartható
  • parafa – természetbarát, strapabíró és tartós
  • juta – nem zavar, ha a matrac felülete durvább? Akkor a juta remek választás. 100%-ban természetes anyag. A matrac alját gumiréteg alkotja, hogy a matrac stabilan tapadjon a talajhoz.
  • gumi – tökéletesen tapadó, praktikus anyag, dinamikus jógaórákhoz ideális

Forma

A nem hagyományos formájú kerek jógaszőnyegek leginkább otthoni gyakorláshoz ajánlottak, mivel 180 fokos, semmi által nem korlátozott mozgást tesznek lehetővé. Dinamikus jógához ideálisak, mivel jól tapadó anyagból készülnek.