Visszaküldés 2024. január 31-ig. Tudj meg többet.

Tanácsadó

Hogyan válassz fejlámpát

Ha esti órákban vagy éjszaka a természetben tartózkodsz, akkor szükséged lesz egy fejlámpára. A hagyományos elemlámpával vagy zseblámpával ellentétben az az előnye, hogy kezeid szabadon maradnak. Ennek köszönhetően széles körben használják futók, kerékpárosok és sátrazók.

 

Választásnál fontos meghatároznod, hogy mit vársz el a fejlámpától, milyen helyzetekben és körülmények között fogod használni, és hogy mennyit szeretnél rá beruházni. A túrázóknak és sátrazóknak elég egy egyszerűbb, olcsóbb modell, míg az aktív sportolóknak modernebb, több funkcióval rendelkező modellre lesz szükségük.

Fényáram

Az egyik legfontosabb paraméter a fényáram. Egysége a lumen (lm), mely azt jelzi, hogy a fejlámpa milyen erősen világít. Ha a fejlámpát például kivilágítatlan utakon való gyalogláshoz vagy vészhelyzeti megoldásként fogod használni áramszünet idején, akkor egy alacsonyabb fényerősségű fejlámpa elegendő lesz. Ha azonban azt tervezed, hogy éjszaka az erdőben, az ösvényeken kívül fogsz futni, akkor egy nagyobb fényerejű fejlámpát kell választanod.

50 lm alatt 50 – 200 lm 100 – 500 lm 500 – 1000 lm 1000 lm felett
sátrazás, gyaloglás vagy mint vészhelyzeti megoldás áramszünet idején

éjszakai futás utakon

éjszakai futás utakon kívül éjszakai tájfutás éjszakai kerékpározás, extrém sportok

 

Hatótávolság

A másik fontos paraméter a hatótávolság. Méterben van megadva, és azt mutatja, hogy a fejlámpa milyen messzire világít. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a fényáram, annál nagyobb a hatótávolság.

 

A fényáramhoz hasonlóan, ha a fejlámpát egyszerűbb tevékenységek, például esti séták során használod, akkor a rövidebb hatótávolság elegendő. Intenzívebb tevékenységekhez, például futáshoz, sífutáshoz vagy síalpinizmushoz, nagyobb hatótávolságú fejlámpát kell választanod.

 

Egyes modellek több világítási móddal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy a hatótávolságot az igényeidhez igazítsd. Ez jól jön, ha a fejlámpát különböző tevékenységek során fogod használni.

Tartósság

A fejlámpának ki kell bírnia a nehezebb tevékenységek okozta megpróbáltatásokat. A vízzel, porral és más anyagok behatolásával szembeni ellenállást az IP, azaz a behatolás elleni védelem jelöli. Ezt a rövidítést két számjegy követi, amelyek az ellenállást jelzik. Minél magasabb a szám, annál ellenállóbb a fejlámpa.

 

Az első szám értéke 0 és 6 között van, a porral és veszélyes érintéssel szembeni ellenállási szintet jelzi. Ha 0 van megadva, akkor a fejlámpa nem nyújt védelmet, és a szennyeződés könnyen bejuthat a belsejébe. Ha viszont a 6-os szám látható, akkor teljesen véd a por behatolása ellen.

 

A második szám értéke 0 és 9 között van, a vízállóságot jelzi. Ha 0 és 3 közötti érték van megadva, akkor a fejlámpa csak a vízcseppek ellen nyújt védelmet. A merülés elleni védelemmel ellátott fejlámpák esetében a 7-től 9-ig terjedő számok szerepelnek.

 Veszélyes érintés és idegen anyagok szerkezetbe jutása elleni védelem

 

Védelmi szint Veszélyes érintés Idegen anyagok behatolása
IP 0x védelem nélkül védelem nélkül
IP 1x tenyérrel (>5x5 cm) nagy testek
IP 2x ujjal (>1,2x1,2 cm) kis testek
IP 3x eszközzel (>2,5 mm) apró testek
IP 4x huzallal (>1 mm) nagyon apró testek
IP 5x bármilyen segédeszközzel részleges porvédelem
IP 6x bármilyen segédeszközzel teljes porvédelem

 

Víz behatolása elleni védelem

 

Védelmi szint

Víz behatolása:
IP x0 nincs védelem
IP x1 függőlegesen eső vízcseppek elleni védelem
IP x2 csöpögő víz elleni védelem
IP x3 eső és permetező víz elleni védelem
IP x4 minden irányból érkező fröccsenő víz elleni védelem

IP x5

IP x6

minden irányból érkező vízsugár elleni védelem
IP x7 merülés elleni védelem (1 m mélységig, 30 percig)
IP x8 merülés elleni védelem a gyártó által meghatározott feltételek mellett
IP x9 víznyomás elleni védelem (WAP)

 

Áramforrás

Kínálatunkban hagyományos elemmel működő vagy újratölthető akkumulátorral ellátott fejlámpákat találsz. Egyes modellekben lehetőség van elem és akkumulátor használatára is, így a készüléket attól függően tudod működtetni, hogy éppen mi áll rendelkezésedre.

 

  • A - Elemes működés - A fejlámpa energiaellátásának leggyakoribb módja a hagyományos elemek használata. Az elemek könnyen beszerezhetők és könnyen cserélhetők. Ha hosszabb ideig fogod használni a fejlámpát, legyen nálad tartalék elem, vagy szerezz be újratölthető elemeket.
  • B - Akkumulátoros működés - A nagyobb teljesítményű és drágább fejlámpáknál gyakran fogsz találkozni újratölthető akkumulátorral. A hagyományos elemekhez képest tovább bírják, de töltésükhöz töltőre van szükség. Ha hosszabb ideig tervezed használni a fejlámpát anélkül, hogy újra tudnád tölteni, akkor érdemes beszerezned egy tartalék akkumulátort vagy power bankot.