Tanácsadó

Téli cipők

A téli cipőknek kellően melegnek kell lenniük, hogy a láb ne fázzon bennük. Éppen ezért vízálló és erős anyagból készülnek, minőségi talpuk pedig biztosítja, hogy a hóban is biztonságosan járhass. A piacon csúszásgátló és termosztatikus (a talaj hidegét izoláló) talppal készült modelleket is találsz.

Hőszigetelő anyagok

Polartec – ugyanúgy, mint a fleece, megjelenésekor a Polartec is forradalminak számított a piacon kiváló hőszigetelő tulajdonságai miatt. A hagyományos hőszigetelő anyagokkal ellentétben anélkül biztosítja a meleget, hogy az a súly vagy a térfogat rovására menne. A Polartec lélegzik (elvezeti a nedvességet a bőrfelszínről), gyorsan szárad, nem bolyhosodik, tartóssága pedig felülmúlja a fleece anyagét is.

 

Thinsulate – több mint 25 éve használatban lévő vékony, meleg és könnyű szigetelő anyag. Cipők esetében rendkívül fontos, hogy a hőszigetelő réteg vékony legyen, mivel a lábbeli belsejében nincs hely semminek, ami vastag. Mivel a lábfej van a legtávolabb a test hőközpontjától, ezért azt fokozottan védeni kell a hidegtől. A Thinsulate TM egyike a piacon elérhető legkönnyebb szintetikus hőszigetelő anyagoknak, mely szinte kétszer olyan meleget képes biztosítani, mint a habszivacs, a filc vagy a hagyományos fonalak.  

 

Az anyag vízállóságát membrán vagy impregnáció biztosítja. Az impregnálás csak 2-3 hónapig hatékony, azután a cipőt újra impregnálni kell. A membránnal ellátott téli cipőket is fontos, hogy impregnáld, mivel ezek a lábbelik nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint a textilből készült modellek, és membránjuk nem bír olyan hosszú élettartammal.

Leggyakoribb membránok

Gore-Tex membrán – vékony, mikroporózus fólia, mely négyzethüvelyenként több milliárd mikroszkopikus pórust tartalmaz. A pórusok olyan kicsik, hogy a vízcseppek nem képesek áthatolni rajtuk, viszont a vízgőz molekulái átjutnak rajta. A GORE-TEX® membrán az emberi bőrhöz hasonló: vízhatlan, de a párolgó verejtéket hagyja a felszínre jutni, így a láb lélegezni tud.

 

SympaTex membrán – pórusmentes, 5 mikrométer vastag kopolimerfólia, mely 70% poliészterből és 30% hidrofil polietilénből áll. Területének akár háromszorosára széthúzható. A verejtéket csak korlátoltan, kb. 15 °C külső hőmérsékletig engedi át. Tulajdonságait a termék hosszú távú használata során is képes megőrizni, mivel nincsenek pórusok, amik eltömődhetnének. 

 

Omni-Tech membrán – a Columbia Sportswear Company által kifejlesztett membrán, mely az anyag vízállóságát és légáteresztését biztosító technológiákat ötvözi. A membránnal ellátott anyagokat eltérő paraméterek jellemzik, az egyes sporttevékenységekhez szükséges külső szövettel vannak kombinálva (laminálva).

Leggyakrabban használt impregnálók

Water Resistant

 

Waterproof – víztaszító impregnálószer, melynek köszönhetően a cipő összes része (talpbetét, fűző, varrások) vízálló marad, vagyis a víz sem a varrásvonalnál, sem a középtalpnál, sem a fűzőknél nem tud átjutni. Ajánlott impregnáló spray-vel kombinálni, ami átmeneti vízálló funkciót biztosít az anyagnak.