Visszaküldés 2024. január 31-ig. Tudj meg többet.

Tanácsadó

Hogyan válassz sátrat

A rengeteg sátormodell közül nem egyszerű a választás. Fontos megjegyezni, hogy nem létezik teljesen univerzális sátor, ami bárhol, bármilyen körülmények között használható. Kempingezéskor nem kényelmes egy minisátorban kuporogni, ahogy túrák során is kényelmetlen egy nagy sátrat cipelni, azt mindennap felállítani és lebontani.

 

Minden sátrat bizonyos felhasználásra terveztek, ez alapján kategorizáltak. Ha tisztában vagy vele, hogy milyen célból is keresel sátrat, könnyebben és gyorsabban megtalálhatod a számodra megfelelő modellt, mivel kevesebb sátor közül kell válogatnod.

Legfontosabb szempontok választáskor

 • Minőség – A sátor kivitelezésének minősége és a felhasznált anyagok határozzák meg azt, hogy a sátrat milyen célból, milyen környezetben lehet használni, valamint az árát is.
 • Súly – Ha a sátrat autóban szállítod, lehet nehezebb is, de ha a hátizsákodban cipeled, a lehető legkönnyebbre van szükséged. A sátrak összehasonlításakor vedd figyelembe az 1 főre eső súlyt is. A nagyobb sátrak ugyan nehezebbek, de több személy fér el bennük, és gyakran az 1 főre eső súly kevesebb, mint kis sátrak esetében. Fontos megjegyezni, hogy a legkönnyebb sátrak nem feltétlenül a legellenállóbbak is.
 • Méret és személyek száma – Annak megállapításához, hogy hány személy fér el a sátorban, minimum 70 cm szélesség/fő értékkel számolj. Ezt a belső sátoralj mérete alapján ellenőrizheted. A sátor méretének kiválasztásakor fontos szempont az is, hogy poggyászodat, kerékpárodat és egyéb felszerelésedet a sátron belül fogod-e tárolni vagy sem. Ha igen, érdemes zárható előtérrel és több bejárattal ellátott sátrat választani.
 • Konstrukció – Az önhordó sátrak rúdszerkezetüknek köszönhetően egyszerűen, cövekek nélkül is felállíthatók. Önhordó lehet az egész sátor (pl. kupolás forma), de lehet csak a fő hálófülke, miközben a sátor többi részénél szükségesek a cövekek. A nem önhordó sátrak felállításánál (pl. alagút forma) a cövekekre mindenképp szükség van. Figyelem: a nem rögzített önhordó sátor ugyan áll, ám a szél elfújhatja.

 

Konstrukció szerinti felosztás

 • egyrétegű – a legolcsóbb, vagy ellenkezőleg, a legdrágább sátraknál használatos (az egyszerűség és a kis súly miatt)
 • kétrétegű – a leggyakoribb konstrukció: külső sátor (tropico) és belső hálófülke

Forma szerinti felosztás

 • Kupola– önhordó és egyszerű konstrukció, melynek felállítás gyors és egyszerű. A kupolaformát minimum két rúd biztosítja, melyek a legmagasabb ponton keresztezik egymást. A sátrat kizárólag azért szükséges a talajhoz rögzíteni, hogy a szél ne tudja felkapni (kifeszíteni nem szükséges). Gyalogtúrákhoz remek választás.
 • Alagút– a belsőtér jobban kihasználható. Mérete révén könnyű és kompakt, felállítása gyors és egyszerű. Formájáról több ív alakú rúd gondoskodik. A sátrat a talajhoz kell rögzíteni és ki kell feszíteni (rögzítés nélkül nem tartja a formáját).
 • Geodéziai – több rúd több ponton keresztezi egymást, így a sátor extrém körülmények között is stabil
 • Kombinált– általában alagúttal kombinált forma, melyet leginkább családi sátraknál használnak. Autós kiránduláshoz nagyszerű választás.
 • Kabin– családi sátraknál használt forma. Ezek a sátrak acélkonstrukcióval készülnek, komfortosak, erősek és nehezek. Autós kiránduláshoz nagyszerű választás.

Felállítás gyakorisága

A minden este felállított és minden reggel lebontott sátornak a lehető legegyszerűbb szerkezettel kell rendelkeznie.

 

Sátor felépítése

 • önálló belső sátor – a legmelegebb éjszakákra tervezett sátor, mely önmagában, külső sátor (tropico) nélkül is felállítható. Ebben a formában kizárólag a rovarok ellen véd, valamint segít megteremtetni a magánszféra érzetét. Maximálisan szellőzik. A tropico tartalék eszközként szolgál.
 • önálló külső sátor (tropico) – ha a belső sátor a külső sátron függ, a sátor elemeit könnyen, egyszerre felállíthatod. Előnyei: ha esőben állítod fel a sátrat, a belső sátor nem ázik meg, továbbá a külső sátor önmagában is felállítható (például olyan túrák során, ahol minden gramm számít). Hátrányai: a belső sátor önmagában nem állítható fel.

Bejáratok száma

Több fő esetén, valamint ha holmidat is a sátorban tárolod, a több bejárat nagy előny. Ha ez előtér tele van pakolva dolgaiddal, jól jön egy másik bejárat. Téli táborozás során nagyobb az esély arra, hogy legalább az egyik bejárat nem lesz behavazva.

Szellőzés

Csak a jól szellőző sátrak nyújtanak tökéletes kényelmet, bármilyen is legyen az idő. A szellőzés csökkenti a levegő páralecsapódásának mértékét, valamint szabályozza a hőmérsékletet a sátor belsejében. Ez ún. kéményhatás segítségével történik. A szellőzőrendszereken kívül jó, ha a nyitott (bogárhálóval ellátott) bejáraton keresztül is lehet szellőztetni, legfőképp a forró nyári napokon. Előtetős sátrak esetén esős időben is tudsz szellőztetni. 

Javítókészlet

Mindig jó, ha van nálad javítókészlet. Egyes gyártók a sátrakhoz már javítókészletet is csomagolnak.

 

Impregnálás

Idővel a sátor néhány helyen elkezdhet beázni, ezért jó, ha impregnálod. Az impregnálószerek különböző formában kapható:

 • spray – a sátor külső felületének lefújására
 • bevonat – a belső felületen alkalmazandó
 • impregnáló, mely a sátor mosógépben történő mosással vihető fel

Önkioltó kezelés

Jó, ha a sátor anyaga önkioltó bevonattal is el van látva, melyet az anyag előállítása során visznek fel. Ennek köszönhetően az anyag nem gyúlékony.

Sátor magassága

 • 110 cm és alacsonyabb– feküdni lehet benne
 • 110 cm– ülni lehet benne
 • 130 cm– térdelni lehet benne
 • 180 cmés magasabb – állni lehet benne

Anyagok

A sátrak leggyakrabban poliészter és nylon anyagokból készülnek. A pamut ritkán, de előfordulhat, főleg kempingsátrak esetében, melyeket hosszabb sátorozáshoz vagy állandó táborozáshoz terveztek. A vízállóságról az anyag többrétegű bevonata gondoskodik. A vízáteresztés mértékét a vízoszlop érték mutatja, mely idővel csökken.

Vízoszlop

A sátrak egyik legfontosabb paramétere a vízoszlop. A bevonattal ellátott anyag vízállóságát mutatja számokban kifejezve. Képzelj el egy függőlegesen tartott átlátszó csövet, melynek aljára ráerősítették a tesztelésre szánt anyagot. Ha az anyag vízoszlop értéke 2000 mm, akkor a csövet 2 m magasságig töltheted meg vízzel anélkül, hogy az anyag elkezdené átereszteni.

 

Az anyag vízoszlop értéke szigetelő PU anyag vékony rétegeinek fokozatos permetezésével növelhető. Minél több a réteg, annál magasabb a vízoszlop érték. A rétegekkel együtt viszont növekszik az anyag súlya és ára is, ugyanakkor csökken a természetes légáteresztés, így nagyobb az esély arra, hogy a pára a külső sátor (tropico) belső oldalán csapódik le. Fontos megtalálni az egyes sátormodelleknél az anyag vízoszlop értkénének és annak funkcionalitásának optimális arányát. A sátor vízoszlop értéke nemcsak a felhasznált anyagtól, hanem a varrás technológiájától is függ. A varrásoknál és a nagyobb igénybevételnek kitett részeken is meg kell őrizni az értéket. Az anyag vízállóságát biztosító PU bevonat a használat, az időjárási viszontagságok és az UV-sugarak hatása miatt fokozatosan elöregszik, a sátor valós vízoszlop értéke idővel csökken.

 • A magas vízoszlop érték nem mindig előny, mivel a bevonattal nő az anyag súlya is, a légáteresztés pedig csökken (a sátor bepárásodik).
 • Maga a vízoszlop még nem jelent elegendő nedvesség elleni védelmet. Függ a sátor konstrukciójától is, a varrásoktól, az átfedésektől, az ablakok kivitelezésétől stb.