Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Futball-labdák

Focilabda nélkül nem lehet focizni. A labdák méretükben, súlyukban és dizájnjukban térnek el egymástól. Választáskor figyelembe kell venni a játékosok korát és a felület is, amin rúgni fogják a bőrt. Nem szabad megfeledkezni a focisták tudásszintjéről sem. A FIFA tanúsítvánnyal rendelkező rekreációs, edző- és meccslabdák szintén eltérőek lehetnek.

Labdaméret

A méret a focilabda kiválasztásának egyik legfőbb szempontja. Ez a játékosok korától függ. A legfiatalabb focisták (9 éves korig) 3-as számmal jelölt labdával játszanak, míg a 4-es méretű focilabdát a 10–13 éves korosztály használja. Az 5-ös méretű labdák a legelterjedtebbek, melyekkel az utánpótlás idősebb korosztályai (14 éves kortól) és a felnőttek játszanak. Az 1-es méretű focilabda egy speciális labda, melyet bármelyik korosztály használhat edzés során a technika fejlesztésére. A focilabda méretéről érdemes az edzővel egyeztetni.

 

Megfelelő méretű labdával a gyerekek gyorsan elsajátíthatják a labda irányításának fortélyait, valamint az izomegyensúly felbomlása és a későbbi ízületi problémák is megelőzhetők. A legfiatalabb korosztály játékosainak ne válassz 5-ös méretű labdát arra hivatkozva, hogy majd megnőnek hozzá. Az ilyen focilabda nehéz számukra, nehezen tudják irányítani azt, így a technikájuk is lassabban fejlődik. Ráadásul fennáll a veszély, hogy mivel nem fogják tudni megfelelően elrúgni a labdát, így a focizást sem fogják élvezni.

                                                                                  5-ös méret – juniorok és felnőtt játékosoknak           

                                                                                  4-es méret – 10–13 éves gyerekeknek           

                                                                                  3-as méret – 3–9 éves gyerekeknek           

                                                                                  1-es méret – univerzális           

Felület

Az élőfüves és műfüves pályákra tervezett focilabdák a leggyakrabban használt típusok. Ha teremfociról van szó, 14 éves korig 4-es méretű labda ajánlott, hogy az ízületek ne legyenek felesleges terhelésnek kitéve, 14 éves kortól pedig futsal labda, ami valamivel nehezebb és nem pattog annyira. A homokban történő focizásra speciális labda kapható. Léteznek úgynevezett utcai (street) focilabdák is, melyek strapabíróbb anyagból készülnek.

Minőség

A legelső mutató az ár. Magasabb ár = jobb minőség, jobb technológia, ellenállóbb anyag, jobb repülési tulajdonság. Természetesen ez nem mindig igaz, de segítségedre lehet a választásnál. 

Második mutató a FIFA tanúsítvány. A FIFA Inspected tanúsítvánnyal rendelkező futball-labdák profi edzőlabdáknak számítanak, melyeknek egy hétkörös teszten kell sikeresen átmenniük. A FIFA Approved tanúsítvánnyal rendelkező labdák plusz egy teszten esnek át. Ez a legmagasabb szintet jelölő FIFA tanúsítvány, mellyel kizárólag az Európa-bajnokságon, világbajnokságon, az Európa-kupán és más magas szintű bajnokságokon használt profi meccslabdák rendelkeznek.