Tanácsadó

Második (hőszigetelő) réteg

A második réteget alkotó ruhák fő feladata a testhőmérséklet megtartása. Ezek közvetlenül az első (nedvességelvezető) réteg felett viselendők. Leggyakrabban szintetikus anyagokból vagy természetes merinó gyapjúból készülnek, mivel ezek az anyagok nedves állapotban is megtartják hőszigetelő tulajdonságukat. A pamut is használható izolációs rétegként, de amint nedvesség éri, elveszti hőszigetelő tulajdonságát. A másodig rétegnek mindemellett légáteresztőnek (nedvességelvezetőnek) is kell lennie.

Szigetelő rétegként elsősorban a különböző fleece anyagok használatosak. A hőszigetelés lényege, hogy a szálak közé vékony levegőréteg szorul, ami szigetelőként funkcionál. Rendkívül hideg környezetben akár több szigetelő réteget is felvehetsz egymás fölé.  Mindig jobb több vékony felsőt egymásra venni, mint egy vastagot, mivel az egyes rétegek közé rekedt vékony levegőrétegek fokozzák a hőszigetelő hatást.

 

Legyen szó hűvösebb időben történő sportolásról vagy edzés előtti bemelegítésről, netán hétköznapi öltözködésről, a második réteg a réteges öltözködés fontos eleme. Elsőrendű feladata a hőszigetelés biztosítása, valamint a nedvesség következő rétegbe vagy a környezetbe való elvezetése.

A maximális funkcionalitás érdekében a második réteget alkotó ruhadarabok különböző sűrűségű (melegítő hatású) anyagok párosításával készülnek annak megfelelően, hogy az emberi test egyes zónái milyen hőszabályozást igényelnek (ún. bodymapping), vagyis a megfázásra hajlamosabb testrészeket nagyobb, míg az izzadósabb részeket kisebb sűrűségű anyagok fedik.

Fleece

A második réteg, hasonlóan, mint az elő réteg, leggyakrabban poliészterből készül, néha poliamid hozzáadásával. A különbség az alkalmazott technológiában rejlik. A második réteg jól bevált anyaga a fleece, mely kellően légáteresztő, ugyanakkor a hosszú szálaknak köszönhetően nagyon jó szigetelő is (mivel a szálak között több levegő reked meg). A fleece az anyag sűrűsége szerint vékonyabb és vastagabb kivitelben is készül, hogy különböző éghajlati viszonyoknál is használni lehessen. A második réteget alkotó ruházat előállítására az utóbbi években a fleece mellett más technológiákat is elkezdtek használni.

Szabás

A második réteg szabását sporttevékenység szerint ajánlott megválasztani. Kerékpározáshoz vagy sífutáshoz például hosszított hátrésszel és anatómiailag formázott ujjakkal készült második réteget érdemes választani. A kerékpározás vagy a sífutás szerelmese vagy? Netán fázósabb típus vagy? Akkor nem árt, ha a második réteg ujjának vége hüvelykujj-bújtatóval is rendelkezik. Ha ezen átdugod hüvelykujjadat és kesztyűt húzol, kézfejed és csuklód tökéletesen védve lesz a hideggel és széllel szemben. A hüvelykujj-bújtató azt is segíti, hogy a felső ujjai ne csúszhassanak fel. A második réteget alkotó funkcionális felsők gyakran magasított gallérral készülnek, hogy a nyakrész védve legyen, ugyanakkor rövidebb vagy hosszabb cipzárral is el vannak látva, ami a szellőzést segíti.  

A második réteg legfontos tulajdonságai és legfőbb előnyei

  • magas fokú melegítő hatás (képes megtartani a hőt)
  • magas fokú légáteresztés
  • gyors száradás
  • nagyon könnyű anyag