Tanácsadó

Túracipők

A túracipő az outdoor felszerelés fontos eleme. Mivel gyakran viselt lábbeliről van szó, ezért a választásnál nemcsak a küllem számít fontos szempontnak, hanem a kényelem, az adott tevékenység jellege és a terep is.

Tippek

Választás előtt fontos tisztázni a terep nehézségét, a túra hosszát, a teher súlyát és az időjárási viszonyokat. A túracipőt ezen elsődleges kritériumok szerint kellene megválasztanod, hogy a túra kellemes élményt jelentsen, illetve a megfelelő komfort és biztonság garantálva legyen.

  • minél nehezebb a teher és rosszabb a terep, annál masszívabb cipő kell
  • többnapos, valamint nehezebb terepen történő túrához vízálló cipő ajánlott (membrán, minimális számú öltés, bevarrt nyelv)

Felsőrész anyaga

Bőr – rendkívül tartós, vízálló anyag, mely ellenáll a mechanikai sérüléseknek is. Ha megfelelően karban van tartva, akkor hosszú élettartamú is lehet. Hátránya, hogy kevésbé légáteresztő. A bőrcipőket túra után alaposan ki kell szárítani.

 

Membránnal ellátott bőr – kiváló vízhatlanságot biztosít aktív túrázáshoz, de a membrán tulajdonságának megőrzése érdekében a megfelelő karbantartás rendkívül fontos.

 

Szintetikus anyagok, textil – könnyű, légáteresztő anyagok viszonylag jó mechanikai ellenállással, melyeket rendszeresen impregnálni kell (megoldást jelenthet, ha netán membránnal ellátott textilt választasz).

Vízállóság és vízhatlanság

Nem létezik rossz idő, csak rosszul megválasztott cipő vagy ruházat. Ha a tavaszi és őszi időszakra kereselvlábbelit, akkor a vízállóságra vagy vízhatlanságra kell nagyobb figyelmet fordítanod, míg nyárra a légáteresztő felsőrésszel készült modellek ajánlottak.

 

Vízállóság – azt jelenti, hogy az anyag egy bizonyos mértékig képes ellenállni a víznek. Ez egy gyári felületkezeléssel elért tulajdonság, melyet impregnáló spray-vel rendszeresen meg kell újítani. Általában waterproof vagy waterresistant megnevezésekkel találkozhatsz, melyek a cipő felsőrészének vízállóságát jelölik. 

 

Vízhatlanság – azt jelenti, hogy az anyag nem engedi át sem a vizet, sem a nedvességet. Ez a tulajdonság leggyakrabban membránnal ellátott anyaggal van elérve, melyet impregnáló spray-vel rendszeresen karban kell tartani. Ez védi a lábbeli legfelső anyagát, mely így nem tudja magába szívni a vizet, növelni a cipő súlyát, és a membrán légáteresztésének mértékét minimalizálni (a rosszabb légáteresztés miatt a talp izzadása által keletkező nedvesség a cipő belsejében reked). Az impregnálás ráadásul segít megóvni a felsőrész színét is, valamint növeli annak élettartamát és szennyeződésekkel szembeni ellenállóságát.

GORE-TEX membránok

  • Extended Comfort – nem rendelkezik hőszigetelő réteggel, melegebb éghajlati viszonyoknál használandó
  • Performence Comfort – minimális mértékben tartja meg a hőt, még megerőltető tevékenységek esetén is
  • Insulated Comfort – hőszigetelő réteggel kiegészített membrán, mely megtartja a hőt

A membránnal ellátott cipők tartósan vízállók és légáteresztők, hogy a cipőn belül az ideális körülmények biztosítva legyenek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a lábbeliket nem kell impregnálni. Impregnálószer használatával a felsőrész ellenállóbbá válik a vízzel és szennyeződésekkel szemben, ráadásul a száraz felsőrésznek köszönhetően az izoláció is jobban funkcionál. A vízálló cipők membránnal készülnek. A legismertebb és leggyakrabban használt membrán a Gore-Tex.

Túracipő típusok

Nyitott szerkezetű túraszandálok

A nyitott szerkezetű túraszandálok közkedvelt viseletnek számítanak nemcsak a mindennapokon a nyári időszakban, hanem könnyebb túrák során is, amikor könnyű és jól szellőző lábbelire van szükséged. Hátrányuk, hogy a lábfejet és a lábujjakat csak minimális mértékben védik, ráadásul gyakran „összeszedik” a kisebb kavicsokat. Váltócipőként is használhatók egy egész napos túra után, de vízen való átkelésnél is jó szolgálatot tesznek. A túraszandálok rögzítése leggyakrabban 2-3 tépőzáras pánt segítségével történik.

Zárt szerkezetű túraszandálok

A zárt szerkezetű túraszandálok átmenetet képeznek a hagyományos szandálok és az alacsony szárú túracipők között. Nagyszerű viseletnek számítanak nemcsak a városban, hanem könnyebb túrák során is, mivel a zárt kialakításnak köszönhetően a láb védve van a kövektől, a lábujjak pedig a sérülésektől. Ezek a lábbelik a vízi sportok kedvelőinek körében is igazán népszerűek.

Fast trek 

A fast trek kategóriájú cipőket gyors helyváltoztatáshoz tervezték hegyi terepen (gyaloglás vagy futás), kis teher kísérete mellett, de egynapos túrákra is alkalmasak. Masszív cipőtalp és kis súly jellemzi őket. Megtalálhatók rajtuk a futócipők elemei, melyek a túracipők stabilitásával és biztonságával vannak ötvözve.

Hálós szerkezetű és perforált cipők

A hálós szerkezetű és perforált cipőket nyári tevékenységekhez tervezték. Kiváló szellőzés és kis súly jellemzi őket. A vízi sportok kedvelőinek körében igazán népszerűek, mivel gyorsan száradnak, és a nedvességet csak minimális mértékben szívják magukba.

Rövid szárú túracipők

A rövid szárú túracipők nagyszerű választást jelentenek nemcsak a mindennapokra és könnyebb terepekre, hanem többnapos nem túl megterhelő túrákhoz is. Felsőrészük ellenállóbb a mechanikai sérülésekkel szemben, és gyakran víztaszító kezeléssel vagy membránnal vannak ellátva. Légáteresztő szintetikus anyagból, nylonból, de akár bőrből is készülhetnek. Cipőtalpuk puha a jobb tapadás és kényelem érdekében.

Középmagas szárú túracipők

A középmagas szárú túracipők kompromisszumot jelentenek a rövid és a magas szárú modellek között. Felsőrészük gyakran textil és bőr párosításával készül, hogy minél könnyebbek legyenek. Akár többnapos túrák során, nehezített körülmények között is viselhetők.

Túrabakancsok

A magas szárú túrabakancsok fokozottabb védelmet nyújtanak a lábfejnek és a bokának. Közepes és magas fokú terhelést jelentő, nehezebb outdoor tevékenységekhez ajánlottak. Szerkezetük masszív, talpukat pedig robusztusabb mintázat jellemzi. Általában bőrből készülnek. Felsőrészük ellenáll a mechanikai sérüléseknek, ráadásul gyakran vízálló kezeléssel vagy membránnal is el van látva. Durvább mintázatú kemény cipőtalpuk még a legnehezebb terepen is megfelelő támogatást nyújt a lábnak.

Téli túrabakancsok

A téli túrabakancsokat nehéz terepre tervezték zord, hideg időjárási viszonyokhoz. Felsőrészük fokozottan ellenálló a nedvességgel és kopással szemben. Béleltek, hogy a láb alacsony hőmérséklet esetén is megfelelően védve legyen. Talpuk a téli időjárás viszonyaihoz van igazítva.