Tanácsadó

Első (felszívó) réteg

A funkcionális aláöltözet a réteges öltözködés alaprétegét alkotja, ami igazán fontos. Természetes dolog, hogy az ember fizikai tevékenység közben verejtékezik. A verejték a test hőmérsékletének szabályozójaként működik, illetve segít megelőzni a túlhevülést. Ha télen sportolsz, vagy csak a szél fúj, könnyen megfázhatsz. Éppen ezért a verejtéket minél gyorsabb el kell vezetni a bőrfelszínről. A funkcionális (thermo) aláöltözet pontosan erre szolgál: mint első réteg közvetlenül a bőrfelszínnel érintkezik, és megfelelő mikroklímát, azaz meleget és száraz érzetet biztosít.

Funkcionális aláöltözet

A funkcionalitás az anyag tulajdonságaiban rejlik: nem szívja magába a nedvességet, hanem a következő ruházati rétegekbe vezeti azt, ahonnan az elpárolog. Ez a légáteresztés.

 

Hogyan is működik? Leegyszerűsítve: ha egy pamutpólóra vizet cseppentesz, az magába szívja a nedvességet, és hosszú ideig szárad. Ha azonban a vizet egy poliészterpólóra cseppented, a vízcsepp az anyag felületén marad, eloszlik, és így jóval gyorsabban elpárolog. Fontos az anyag szerkezete is, azaz, hogy milyen gyorsan engedi át a nedvességet az anyagon, illetve közvetíti azt a további rétegekbe.

 

Következő fontos funkció a hő megőrzése. A funkcionális aláöltözet különböző vastagságú és szerkezetű anyagokból készül. Feladata, hogy egyensúlyt képezzen a nedvesség elvezetése és a megfelelő testhőmérséklet megőrzése között. Más ruházatra van szükséged nyáron, ha például kerékpározol (fontos a minél jobb légáteresztés és nedvességelvezetés), és másra télen, ha síelsz (a testhőmérséklet megőrzésén van a hangsúly, a légáteresztés kevésbé lényeges). A téli funkcionális aláöltözetet gyakran thermo aláöltözetnek is nevezik.

A funkcionális aláöltözet anyaga

A funkcionális ruházatnál leggyakrabban poliészter és polipropilén anyagokkal találkozhatsz, melyek minimális mértékben tartják magukban a felszívott nedvességet, könnyűek, bőrrel érintkezve kellemes érzetet keltenek. A pamut, mint az egyik leggyakrabban használt anyag, könnyen felszívja a nedvességet, és azt magában is tartja, éppen ezért nem igazán felel meg a funkcionális (technikai) öltözék követelményeinek.

 

Manapság már gyakran találkozhatsz merinó gyapjúval is. Ezt az anyagot kiváló nedvességelvezető (alacsony nedvszívó) tulajdonság jellemzi, ugyanakkor kiváló hőszigetelő is, ráadásul tapintásra is kellemes (mint a pamut). A merinó gyapjú természetes antibakteriális hatással bír, azaz újbóli viselet esetén sem lesz kellemetlen szagú. Érzékeny a bőrod? Egy új gyapjútermék először kellemetlen érzetet kelthet a bőrön, de ez pár mosás után megszűnik.

Funkcionális aláöltözet megfelelő viselése

  • Ahhoz, hogy a funkcionális ruházat teljesítse feladatát, körbe kell ölelnie a testet. A drágább termékek általában jobban illeszkednek, mivel anatómiailag formázottak, ráadásul rugalmasabb anyagokból készülnek, hogy minden hajlatban tökéletesen hozzásimuljanak a testhez. Ugyanakkor nem szabad, hogy a funkcionális aláöltözet korlátozza a mozgást. Ezért elengedhetetlen, hogy felpróbáld azt, illetve többféle szabást és márkát kipróbálj az összehasonlítás érdekében.
  • A tökéletes hatás érdekében fontos a teljes felszerelés. Viselhetsz jobbnál jobb funkcionális felsőt, de ha nedvszívó pamut aláöltözetet veszel alá, a nedvesség a legkényesebb helyeken megreked.
  • A rétegezés mindig hasznos. Két felső jobban melegít, mint egy vastagabb.
  • Ha a levegő rendkívül párás, és megterhelő tevékenységet végzel, ne számíts arra, hogy száraz maradsz. Ez fizikailag lehetetlen, mivel a párás levegő nem képes felszívni a nedvességet az öltözetből.
  • Ha hűvösebb időben rövid távú, megterhelőbb tevékenységre készülsz, öltözz úgy, hogy az otthon melegének elhagyása után inkább fázz egy kicsit. Ha bemelegszel, kellemesen fogod érezni magadat, és nem fogsz feleslegesen izzadni.
  • A funkcionális aláöltözetet a gyártó címkéjén feltüntetett utasítás szerint mosd, öblítő- és lágyítószerek használata nélkül! Vigyázz a tépőzárakra és hasonló elemekre, mert a funkcionális ruházat finom szálai könnyen kihúzódhatnak.