Tanácsadó

Hogyan válassz síbotot

A lesikló síbotok legfontosabb paramétere a hossz, a rugalmasság és a hajlékonyság. Használatuk széles skálán mozog. Választáskor fontos szempont a hossz és az anyag, valamint a használat céljának helyes meghatározása.

Hogyan válaszd ki a megfelelő hosszt

  • a síbot optimális hosszát úgy kapod meg, ha testmagasságodból levonsz 50 cm-t
  • ha a megfordított botot a tányér alatt megfogod, csuklódnak vízszintesen kell állnia, esetleg enyhén a föld felé kell dőlnie

Síbotok típusai

Verseny síbotok – általában karbonból készülnek. A gyártók, például a Leki, speciális megoldást fejlesztettek ki a bot és a kesztyű érintkezésére.

  • botok óriás-műlesikláshoz – ezeket aerodinamikus hajlítás jellemzi a minél kisebb légellenállás érdekében
  • botok műlesikláshoz – hajlítás nélküliek, de a markolat alatt 8 fokos korrekciós hajlítás lehet a minél jobb és hatékonyabb elrugaszkodás érdekében

Sportsíbotok – kompozit, vagy alumínium és kompozit keverékéből készült cső, jól kidolgozott markolat és csuklópánt jellemzi őket. Könnyűek, erősek és rugalmasak.

Rekreációs síbotok - általában alumíniumötvözetből készülnek. Rekreációs síelőknek számára tervezték, akik erős, de kényelmes botot keresnek.

Markolat és csuklópánt

Műanyag markolatok – a legolcsóbb botokon találhatók. Olcsók, de nem formázottak, nem illeszkednek a kézbe úgy, ahogy kellene, kesztyűben gyakran csúsznak. Az olcsó botok általában a műanyag markolat mellett műanyag csattal ellátott nylon csuklópánttal rendelkeznek.

 

Puha anyagú markolatok – drágább sportmodelleknél használják. Legfőbb előnyük puhaságuk, a gumianyag révén megfelelően illeszkednek a kézbe. Ha a minőségi markolathoz minőségi síkesztyűt is választasz, akkor garantáltan nagyszerű síélményben lesz részed. A drágább modellek általában minőségi (csúszásgátló, párnázott) csuklópánttal is el vannak látva.

Milyen anyagból készülnek a síbotok?

A botok csöve leggyakrabban alumíniumötvözetből van. A legerősebb síbotok ötvözete 7075 (F65-55) jelölésű, míg a kevésbé erőseké 5083 (F50-45), a leggyengébbeké pedig 5086 (F38-40). Az ilyen ötvözetű botokat általában rekreációs használatra tervezték. A síbotok alumínium és kompozit ötvözetéből is készülhetnek, ezek azonban drágább sportbotok.

Milyen síbotot válassz gyermekednek?

Kezdő sízők esetén egy ideig nincs szükség síbotra. A gyerekeknek először a síléc irányítását kell megtanulniuk. Ilyenkor a síbot inkább zavarhatja őket, növelve az esések és sérülések kockázatát. Síbot nélkül a gyerekek jobban tudnak összpontosítani a siklásra és a technikára. Botokra akkor van szükség, ha a gyerkőcnek gondot okoz az egyensúly megtartása. Ha már a hóekeív nem jelent neki problémát, adhatunk a kezébe botot. A síbotok hosszúsága 70 cm-nél kezdődik. A piacon állítható, azaz teleszkópos botok is elérhetők, melyek hosszússága individuálisan szabályozható. A gyerekeknek tervezett síbotok kiválasztásakor ugyanazok a szempontok érvényesek, mint felnőtt botok esetében.