Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Hogyan válassz hátizsákot

A két legfontosabb szempont, hogy a hátizsákot milyen célra és milyen gyakran tervezed használni. Ez alapján válaszd ki a méretet, a súlyt és a minőséget. Ha lehet, vásárlás előtt próbáld fel a hátiszákot, mivel különböző testalkatokra különböző típus vagy méret illeszkedik a legjobban.

 

A következő szempontok alapján válassz:

  • használat jellege
  • űrtartalom
  • zsebek száma (szervező, laptoprekesz)
  • dizájn
  • ár

Használat jellege

Különböző típusú hátizsákok léteznek. Rövid túrák során leginkább szendvicsre és esőköpenyre van szükség, ezért felesleges nagy űrtartalmú hátizsákot választani, amibe több napra való ruházat, hálózsák és sátor is elfér.

Túrahátizsák: a leguniverzálisabb hátizsák, sokoldalú használat jellemzi, egy- és többnapos túrákhoz is remek választás

 

Expedíciós hátizsák: nagy űrtartalmú hátizsák, több tárolórekesszel. Hosszú túrákhoz tervezték nehezebb körülmények között. Hogy viselése kényelmes legyen, az állítható vállpántok és a kiegyensúlyozó hevederek segítségével az adott használó igényihez szabható.

 

Kerékpáros és futóhátizsák: aerodinamikus kialakítás jellemzi. Némelyik hátizsák víztasakkal is rendelkezik, hogy tekerés/futás közben könnyen hidratálni tudd magad. A kényelmes viselés érdekében a hátrész levegő áramlását segítő rendszerekkel is el van látva, a fokozott biztonságról pedig a biztonsági elemek gondoskodnak.

 

Iskolatáska: kisebb hátizsák jó háti támogatással, mely a helyes testtartás is segíti. Általában szervezővel vagy laptoprekesszel is rendelkezik, hogy a tanszerek átláthatóan elférjenek benne. Kirándulásokhoz vagy délutáni szakkörökhöz is remek választás.

 

Városi hátizsák: fashion hátizsák, mely általában egy főrekesszel készül, de laptoprekesszel is ki lehet egészítve. A trendi dizájnnak és kialakításnak köszönhetően remek választás fiataloknak és felnőtteknek, hogy legszükségesebb dolgaik mindig kéznél legyenek. Általában deréköv nélkül készül, mert ez a városban inkább hátrány, mint előny.

 

Övtáska, oldaltáska, irattartó: kisebb táska iratok és apróbb tárgyak tárolására. Remek választás utazáshoz, vagy olyan esetekben, ha az ember nem szeretne nagyobb táskát magával vinni, mert csak irataira és pénztárcájára van szüksége.

Anyagok

A hátizsákok két leggyakrabban használt anyaga a poliamid és a poliészter. A kisebb igénybevételnek kitett részek poliamidból, míg a nagyobb igénybevételnek kitett részek poliészterből készülnek. Előfordulhat, hogy exkluzív anyagváltozatukkal is kombinálva annak, mint a CORDURA és a RIPSTOP.

  • CORDURA – edzett poliamidszálakból készült, rendkívül erős és strapabíró anyag a DuPont vállalattól. Ellenáll nemcsak a kopásnak, hanem egyéb mechanikai sérüléseknek is. 
  • RIPSTOP – a lehető legerősebb és legkönnyebb nylonanyag, amibe bizonyos távolságokban, hosszanti és keresztirányban erősebb szálak vannak szőve a mechanikai sérülések megelőzése érdekében

Hordrendszer

Vállpánt – kényelmesnek kell lennie, a legjobb, ha anatómiailag formázott. Nem szabad, hogy bevágjon a nyáknál, de a vállról sem csúszhat le. Ez a hátizsák legnagyobb megterhelésnek kitett része, ezért fontos, hogy megfelelően rögzítve legyen.

 

Derékpánt – leveszi a teher egy részét a vállpántokról, így a vállról is. Néha oldalpánttokkal is ki van egészítve, amik megakadályozzák a hátizsák himbálózását. Kellően erősnek és párnázottnak kell lennie. Általában lecsatolható. A derékra könnyen és gyorsan kioldható csattal rögzíthető.

 

Kiegyensúlyozó pántok – a hordszerkezet optimális beállítását teszik lehetővé, valamint nagyobb stabilitást biztosítanak. A hátrendszer merevítésére vannak rögzítve. Mozgás közben a pántok meghúzásával/meglazításával szabályozhatod a súly/teher vállról derékra történő elosztását (és fordítva). 

 

Mellheveder – megakadályozza a vállpántok lecsúszását. Csattal ellátott, meghúzható/kilazítható heveder. Jó, ha magassága szabályozható. Nem szabad, hogy akadályozza a légzést.

 

Könnyítőpánt – a kényelmesebb viselést segíti