Visszaküldés 2024. január 31-ig. Tudj meg többet.

Tanácsadó

Hogyan válassz lesikló lécet

Megveheted a legelső sílécet, amit találsz anélkül, hogy ismernéd a paramétereit, és neki is vághatsz a lejtőknek, azonban a síelést nem igazán fogod élvezni, ebben biztos lehetsz. Ha azonban egy kis időt és figyelmet szentelsz a lesikló síléc kiválasztására, megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb modellt. És még szakinak sem kell lenned. Elég, ha csak megfogadod a tanácsokat.

 

Lesikló sílécből számos típus létezik. A számodra megfelelőt nemcsak testmagasságod szerint, hanem tudásszint, stílus és terep alapján is megtalálhatod. Ezen paraméterek párosításával csúcsszuper síléced lehet.

Lesikló síléc kiválasztása

Igények meghatározása:

 • síelési tapasztalatok
 • fizikai adottságok és mozgékonyság
 • milyen gyakran és hol síelsz (pályán vagy azon kívül), milyen ambícióid vannak (rekreációs- vagy sportjellegű síelés, netán versenyzés)

 

Síléc terep szerinti meghatározása:

 • rendezett sípálya
 • 70% sípályán – 30% azon kívül
 • 50% sípályán – 50% azon kívül
 • sípark
 • szabad terep

Síelő súlya és magassága

Ha az átlagos rekreációs síelők közé tartozol, a megfelelő síléc kiválasztása nem fog nagy gondot okozni . Síelésnél érvényes, hogy a könnyebb síelők, akik nem gyorsak és nem síelnek jól, kisebb erővel hatnak a sílécre, ezért számukra a rövidebb és könnyebb sílécek alkalmasak. A magasabb és nehezebb síelők ívbevételkor nagyobb erővel hatnak a sílécre, ezért számukra a keményebb és hosszabb, szendvics konstrukciójú modellek ajánlottak.

Síléc középpontjának szélessége szerinti meghatározás

 • 65 mm-ig – rendezett sípályákon való gyors síelésre alkalmas sílécek
 • 70 mm-ig – rendezett sípályákon való sportsíelésre alkalmas
 • 75 mm-ig – rekreációs és sport lesikló sílécek, melyek stabilabbak, kevésbé karbantartott pályákra alkalmasak
 • 80 mm-ig – lesikló sílécek terepre is, kombinált: 70% sípálya, 30% azon kívül
 • 85 mm-ig – allmountain lesikló sílécek, kombinált: 50% sípálya, 50% azon kívül
 • 90 mm-ig – allmountain, nagyrészt terepre: 70% sípályán kívül, 30% sípályán
 • 100 mm-ig – freeride-ra alkalmas lesikló sílécek

Tudásszint alapján a sílécek három fő kategóriába sorolhatók:

 • Rekreációs lesikló sílécek – lassú/közepesen gyors lesikló sílécek karbantartott pályára, elsősorban kezdő és középhaladó síelők számára. Tökéletes síélményt nyújtanak rekreációs síelőknek, akik leginkább kényelmes lecsúszásra és nem extrém gyorsaságra vágynak.
 • Sport lesikló sílécek – a sportmodellek igényes, haladóbb szintű síelők számára alkalmasak, akik már elsajátították a sízés technikáját.
 • Verseny lesikló sílécek – ezek a modellek azon sízők számára alkalmasak, akik már tökéletesen elsajátították a síelés technikáját, és maximális gyorsaságra vágynak. Gyakran az éleken csúsznak, és folyamatos kontroll alatt tudják a sílécet.

Síelési stílus és terep szerint az alábbi léctípusok léteznek:

Allround/allmountain modellek – Univerzális lesikló léceket a rekreációs- és sportmodellek között találsz. Közepes gyorsaság és középhosszú ívek érhetők el velük. Rendezett sípályán és hóval borított terepen is használhatók, azonban rendkívüli teljesítményt ne várj tőlük. Általában 72-79 mm szélesek, keménységük modellenként változik. Egyik legfontosabb paraméterük a kanyarodást befolyásoló sugár (rádiusz), vagyis azon kör sugara, amit a síléc éle lekövet. A közepes ívekhez tervezett univerzális modellek esetén a sugár 14-16 méter. Magasságod legfeljebb 15 cm-rel haladhatja meg a síléc hosszát, a síléc semmiképp sem lehet hosszabb nálad.

 

Skicross modellek/crosscarving – A skicross modellek paraméterei az allmountain lécekéhez hasonlók. Általában középhosszú (14-16 m sugarú) ívekhez és a közepes gyorsasághoz tervezték. Ebben a kategóriában sok sportmodell található, melyek nemcsak szélességükben és keménységükben különböznek, hanem szerkezetük technológiájában is. Az általában 70 mm széles skicross modellek karbantartott sípályákra alkalmasak, de puhább terepen is megfelelő stabilitással bírnak.

 

Rövid ívekhez tervezett modellek/szlalom – 11-13 méter sugarú lesikló sílécek, melyek kizárólag karbantartott pályákra alkalmasak. A rövid íveket a kiváló torziós merevséggel ellátott síléceken az agresszív stílusú síelők és a lassabb funcarving szerelmesei is élvezni fogják. A síléc hossza fontos szerepet játszik: a síelőnek 10-20 cm-rel magasabbnak kell lennie a sílécénél. A rövidebb síléceket kisebb súlyhoz tervezték és túl puhák lehetnek. A hosszabb síléceket csakis a profi technikával bíró síelők engedhetik meg maguknak, akik 100%-ban kontroll alatt tudják tartani a lécet. Általában sportmodellek és technológiailag tökéletes versenymodellek közül válogathatsz.

 

Hosszú ívekhez tervezett modellek – Hosszú ívekhez alkalmas sportmodellek, melyek sugara meghaladja a 15 métert. Karbantartott sípályákra tervezték, közepes és gyors sebességre alkalmasak. A sportmodellek paraméterei inkább a közepes ívekhez jók. A síléc hossza általában 10 cm-rel rövidebb a síelő magasságánál. Az óriás-műlesiklás igazán hosszú íveihez tervezett versenymodellek rádiusza meghaladja a 21 métert, keskeny pályákra határozottan nem alkalmasak. Gyors lesiklást és tökéletes éltartást követelnek. Az ilyen sílécek akár 10 cm-rel is hosszabbak lehetnek a síelőnél.

 

Freeride/freestyle modellek – A freeride modellek sípályán kívüli mélyebb hóba alkalmasak. Konstrukciójuk a szélesség és hosszúság tekintetében is a stabilitást szolgálja. Szélessége a kötés alatt 100 milliméternél is hosszabb lehet. Speciális robusztus sílécek, melyekkel a síelés karbantartott pályákon nem nagy élmény.  A freestyle modellek rendkívül strapabírók és erősek. A síparkok szerelmesei számára fontos, hogy a sílécet ne csak hóban, hanem a levegőben is irányítani tudják. Ezt az eltolódott súlypontú freestyle modellek garantálni tudják.

Sílécmárkák

A lesikló lécek választásánál felesleges egy bizonyos márkára összpontosítanod, mert így a választék nagyon leszűkül, ugyanakkor az eltérő márkájú sílécek tulajdonságai nagyon hasonlók (konstrukció, technológiák, hossz, rádiusz stb.). A 50-200 000 Ft árkategóriájú sílécek esetén egyáltalán nem szükséges egy adott márkához ragaszkodni. 

Ha igényesebb síelő vagy és minőséget keresel, akkor a 250 000 Ft-nál drágább modellekből válogass. Ilyen árkategóriában általában a márkák top modelljei kaphatók. Nálunk olyan vezető márkák széles kínálatát találod meg, mint az Atomic, Salomon, Elan, Head, Blizzard, Rossignol vagy Fischer.