Tanácsadó

Hogyan válassz pingpongütőt

A megfelelő ütő kiválasztásához tisztában kell lenned, hogy milyen szinten is játszol. Ha kezdő vagy, egy profi ütő inkább megnehezítené a játékot, mint segítené, és fordítva. A kezdők számára tervezett ütők általában lassabbak és könnyen kezelhetők, míg a tapasztalt játékosok inkább a gyorsabb modellek közül választanak, amik nehezebben kezelhetők.

Paraméterek

Pingpongütők esetében három tulajdonság fontos: a sebesség, a csavarás és az irányíthatóság. Ezek egy 10-tő 100-ig terjedő skálán mozognak: minél nagyobb a szám, annál jobbak az ütő adott tulajdonsága. Ha a lehető legjobban irányítható ütőt keresed, akkor az irányíthatóság mellett a lehető legnagyobb számnak kell szerepelnie.

Borítás vastagsága

Ha kezdő vagy, válaszd a lehető legvékonyabb borítást, ami ideális esetben 1–1,5 mm. Az ütések ugyan nem lesznek gyorsak, de a pingpongütőt könnyen irányításod alatt tudod tartani. Ha a tapasztaltabb játékosok közé tartozol, választhatsz vastagabb borítást is, de nem kell azonnal a legvastagabbért nyúlnod. A vastagabb borítású ütő nehezebben irányítható, de gyorsabban tudsz vele ütni. Középhaladó vagy, aki a támadó stílust kedveli? Akkor 1,6–1,8 mm közti borítást válassz, ha pedig igazán profi, akkor jöhetnek az 1,9–2,1 mm borítású modellek.

Markolat formája

A pingpongütő tartása hatással lehet a játékstílusra és a fogásra is, mégis legjobb érzés szerint választani. A piacon konkáv formájú, vagyis szélesedő véggel rendelkező ütők, valamint anatómiai kialakítású markolatok is elérhetők.