Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Hogyan válassz skateboardot

A tapasztalat fontos mutató a gördeszka kiválasztásánál. Még nem töltöttél túl sok időt a deszkán, de készen állsz a megvásárlására és a tanulásra? Akkor az előre felszerelt komplett modellek közül válassz. Miért? Mert már minden rajtuk van, ami kell. Csak a gördeszka szélességére figyelj.

  Gördeszka hossza
Cipőméret Testmagaság Kor
Felnőtt 72–80 cm 41 EU+ 161 cm +

13+

Junior 55–71 cm 39–41 EU 131–160 cm 9–12
Gyerek 40–55 cm 35–38 EU 100–130 cm 6–8

Lap

A lap a gördeszka legfontosabb része. Az egyetlen olyan rész, ami közvetlenül érintkezik lábaddal, ezért nagyon fontos, hogy jól válassz: szélesség, profil (hajlítás) – mindkét paraméterre figyelj oda. A lap szélessége döntő fontosságú, mivel ez határozza meg a gurulás stílusát.

 

Minden lap eltérően viselkedik. A keskeny gyorsabb a trükkökben, míg a szélesebb valamivel stabilabb gurulás közben és földre érkezéskor. Mindenki számára más az ideális szélesség, mindenki másra helyezi a hangsúlyt, így a számodra tökéletes skateboard megtalálása időbe telhet.

Anyag

A gördeszkák leggyakrabban kanadai juharból készülnek. Több egymásra párhuzamosan elhelyezett rétegből, általában hétből tevődnek össze. A több mint hét rétegből álló lapok ugyan masszívabbak, de nehezebbek is.

Kerekek mérete és keménysége

A kisméretű kerekek könnyebbek és gyorsabb pop jellemzi őket, mivel a farok (tail) közelebb van a földhöz, így nem muszáj annyit hajtani. A nagyobb kerekek stabilabb gurulást tesznek lehetővé, gyorsabbak, és az aszfalt egyenetlenségeivel is könnyen megbirkóznak.

 

A kerekek keménysége a gyorsaságot és a tapadóképességet határozza meg. Az anyag keménysége olyan paraméter, melyre oda kell figyelni a megfelelő kerékszett kiválasztásakor. A kerekek keménységét durométer méri. A legtöbb gyártó az A-keménységi skálát használja, ami egy 103-pontos skála a kerék keménységének mérésére. Vannak azonban olyan gyártók is, akik a B-skálát használják: 20 ponttal rövidebb az A-tól. Például a 80b keménység ugyanolyan, mint a 100a. Összességében elmondható, hogy a keményebb kerék gyorsabb, a puhább lassúbb, viszont az utóbbi jobb tapadást kínál, street deszkázáshoz jobb választás. A keményebb kerekek inkább sima felületre valók, mint például a skateparkok. Bizonyos márkák speciális kerekeket kínálnak konkrét használatra.