Tanácsadó

Hogyan válassz futballcipőt

Nem tudsz eligazodni a piacon elérhető számos modell és gyártó között? Ne aggóodj, mi segítünk neked! A felsőrész anyaga szerint bőr (borjú- vagy kengurubőr) és szintetikus focicipők vannak. A gyártók a cipő készítésekor a legmodernebb technológiát alkalmazzák, így azok egyre jobb minőségűek, még nehezített körülmények között is élvezet bennük a játék.

Futballcipők felület szerint

  • A – FG futballcipő: a leguniverzálisabb focicipő típus, melyet száraz, természetes talajra terveztek. A fix, nem cserélhető öntött stoplik elrendezése a gyártótól és a konkrét modelltől függ. Műfüves pályákon is használható, de ott a stoplik hamarabb elkopnak.
  • B – AG futballcipő: az AG jelölésű futballcipőket kimondottan műfüves pályákra tervezték, ahol megerősített konstrukcióra és strapabírásra van szükség. Több, rövidebb öntött stoplival készülnek a jobb erőátvitel és súlyelosztás érdekében. A stoplik elrendezése a gyártótól és a konkrét modelltől függ.
  • C – HG futballcipő: ezt a focicipő típust száraz, kemény, természetes talajra tervezték, ahol fokozott ütéscsillapítás és kopásállóság szükséges, de akár salakon is használható. Az FG típusú futballcipőkhöz képest több rövidebb öntött stoplival készülnek a jobb erőátvitel és súlyelosztás érdekében. A stoplik elrendezése a gyártótól és a konkrét modelltől függ.
  • D – FG/AG futballcipő: az utóbbi időben a gyártók úgynevezett univerzális futballcipőket kezdtek el gyártani, melyek élőfüves és műfüves pályákra is alkalmasak. Ennek két oka van: egyrészt egyre több a jó minőségű műfüves pálya, másrészt nem túl szerencsés, ha egy játékosnak minden pályatípusra külön-külön cipőt kell beszereznie. A cipő talpán a magas és a rövid stoplik keverednek, hogy ne csak a természetes füves pályára szükséges optimális elindulás legyen biztosítva, hanem a megfelelő erőátvitel és súlyelosztás is, ami a műfüves pályára kell. 

  • E – SG futballcipő: focicipő műanyag vagy fém, cserélhető csavaros stoplikkal. Puha élőfüves, netán felázott pályára remek választás, mivel a hosszabb stoplik jobb tapadást biztosítanak. A fém stoplik jobban belefúródnak a talajba, így jobb elrugaszkodást tesznek lehetővé, mint az öntött stoplis futballcipők, amik jobban csúsznak. Általában hat stoplival vannak ellátva, melyekből négy stopli elöl, kettő pedig hátul található. Hátrányuk, hogy a súly csak a hat pont között oszlik szét, így a stoplik nyomhatják talpadat, és ez kényelmetlenségeket okozhat játék közben.
  • F – KOMBINÁLT SG/FG futballcipő: újszerű típusnak számít, melyen a csavaros stoplik öntöttekkel vannak vegyítve. Puha, nedves fűre alkalmas, ahol a fém csavaros stoplik jobb elrugaszkodást tesznek lehetővé, míg az öntött stopliknak köszönhetően a súly jobban eloszlik. Általában hat fém csavaros stopli és öt öntött stopli kombinációjáról van szó, így a kombinált stoplis cipőben a játék kényelmesebb, mint a hagyományos csavaros stoplis modellekben. 
  • G – TF TURF futballcipő (műfüves pályára): sok kis stoplival ellátott focicipő, ami biztosítja a tökéletes tapadást és a megfelelő stabilitást. A turf futballcipők kemény, száraz természetes füves talajra, de leginkább műfüves pályára ideálisak.
  • H – IN futballcipő: parketta és műanyag borítású termekbe tervezett focicipő, ahol maximális tapadást és stabilitást nyújt. A szinte sima cipőtalp általában NON-MARKING technológiával van ellátva, hogy a cipő ne hagyjon nyomot a talajon. Mivel futsal esetében a játékosok a labdát a cipő talpával kezelik, hogy az mindig a lábuknál legyen és irányítani tudják, ezért nagyon fontos, hogy a talp ne legyen túlságosan vastag, máskülönben a játékosok nem tudnák megfelelően érzékelni a labdát. Léteznek olyan teremcipők is, melyek talpának középső rész „kivágott”, hogy a labdaérzékelés minél intenzívebb legyen.

Stoplik formája és elhelyezése

A stoplik elhelyezése, formája és mennyisége, melyek hatással vannak a cipő tulajdonságaira elindulás, megállás vagy irányváltás során, akár egy kategórián belül is eltérők lehet. Ezek mindig az adott modelltől és gyártótól függenek. Minél keményebb felületen folyik a játék, annál több stopli szükséges, mivel testsúly így jobban eloszlik és nagyobb lesz a stabilitás. A stoplik formájukban is különböznek. A klasszikus kúp alakú stoplik mellett megtalálhatók az ún. éles stoplik, melyek akár gyors irányváltásnál is remek stabilitást biztosítanak. Ha tökéletes kényelemben szeretnél játszani, a legjobb, ha különböző talpú focicipőket szerzel be, így mindig lesz az adott pályára megfelelő lábbelid.

Technológiák

Manapság már nem csak a pálya típusa és a cipő külleme a döntő kritérium választásakor. A legmodernebb focicipőket a gyártók különböző technológiákkal turbózzák fel, hogy a játékosok minél inkább irányításuk alatt tarthassák a játékot. A cipők a sztárjátékosokkal együttműködve készülnek, akik a gyártók munkáját tapasztalataikkal, benyomásukkal és észrevételeikkel segítik. Ez az oka annak, hogy a piacon különböző játékosoknak szánt különféle modellekkel találkozhatsz. A gyors játékosok például a legkönnyebb cipőket, a középpályások a jobb labdaérzékelést segítő technológiákkal ellátott darabokat, míg a hátvédek a stabilitást biztosító modelleket választják.

Megfelelő méret kiválasztása

A megfelelő méret kulcsfontosságú focicipők esetén. Ha a felsőrész szintetikus anyagból készült, válassz talpad hosszától 0,5 cm-rel nagyobb cipőt. Bőr futballcipők esetén választhatsz talpad hosszával megegyező méretet, mivel a bőr megnyúlik. Ha teremcipőt keresel, válassz pontosan lábadra illeszkedő méretet. Futsalban, amit tipikusan teremben játszanak, a legpontosabb lövések a cipő orrával történnek, ezért a jobb célzás és labdaérzékelés érdekében jó, ha a cipő pontosan ül a lábon. A futballcipőket sportszárban próbáld fel, amint az edzés vagy mérkőzés alatt is viselni fogsz.

                                                                                                    A – talp hossza

                                                                                                    B – talpbetét hossza 

                                                                                                    C – 5 mm

Karbantartás

Ha azt szeretnéd, hogy focicipődet sokáig viselni tudd, rendszeresen karban kell tartanod. Levétel előtt mindig kösd ki. Ez a legalapvetőbb dolog, amivel növelni tudod futballcipőd élettartamát. A letaposott sarok és a megsérült felsőrész nemcsak hogy nem mutat jól, de a cipő funkcionalitására is hatással van. Ráadásul a kellemetlen vízhólyagok kialakulásától is megvédheted lábadat.

Minden használat után alaposan tisztítsd meg a cipő talpát. A rászáradt sár és fű nem tesz jót a stopliknak. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy focicipődet nedvesen a táskádban hagyod. Ne felejtsd el belülről is kiszárítani a cipőt. Sose szárítsd napon vagy fűtőtesten, mivel a forró levegő hatására az anyag megrepedezhet. Bőr focicipődet száradás után be is krémezheted. Ha csavaros stoplis futballcipőd van, időnként kend meg a meneteket, és ha hosszabb ideig nem viseled, lazítsd meg a stoplikat.