Szeretnéd időben megkapni a karácsonyi ajándékokat? Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást, egyes rendelések kiszállítása most tovább tarthat. Figyelj oda az egyes termékek várható kiszállítási dátumára. 

Tanácsadó

Hogyan válassz felfújható kerekű rollert

A felfújható kerekű rollerek, más néven sport rollerek, a legkényelmesebbek modellek. Felfújható kerekeik jól elnyelik a rázkódásokat, jól bírják az egyenetlen terepet. Gyakran nagyobb méretű első kerékkel készülnek, ami nagyobb sebességet tesz lehetővé, ugyanakkor megnehezíti az irányíthatóságot.

 

A rollerezés azon sportok közé tartozik, melyek megfelelő kivitelezés mellett egyenletesen terhelik a test izmait. Erősíti a testet és az izmokat, hatással van a testi és lelki egyensúlyra. Egyszerű mozgásforma, mellyel bárki megbirkózik.

Kerékméret

Sport rollerek esetén, amikor a városban vagy a földutakon kerülgeted a kátyúkat, értékelni fogod a gyors reakciót és fürgeséget. Ezt a kisebb, általában 12-20 hüvelyk átmérőjű kerekek biztosítják.  

 

Manapság gyakori megoldás, hogy elöl 16-os vagy 20-as kerék van, míg hátul 12-es vagy 16-os. Az így összeállított roller a nagyobb első keréknek köszönhetően játszva legyőzi a kisebb akadályokat, gyors, ügyes, miközben a kisebb hátsó keréknek köszönhetően kompakt, mindenhova befér és könnyebb elindulást tesz lehetővé.

  • Városi rollerek – A felnőtt rollerezők számára a 16” első kerékkel és 12” hátsó kerékkel ellátott, városi használatra tervezett rollerek az ideálisak. Ezekkel a rollerekkel akár kirándulni is mehetsz.
  • Túrarollerek - Túrázás, azaz kirándulás céljából a 20” első kerékkel és 16” hátsó kerékkel ellátott rollerek ajánlottak. Kirándulásra ideálisak, a városi közlekedéshez feleslegesen nagyok.
  • Sport rollerek – A sport rollereket hosszabb túrákra tervezték. A hosszabb utakra válassz 26” első kerékkel és 20” hátsó kerékkel ellátott rollereket.

Taposófelület (fellépő magassága)

Mivel a rollerezés számos izomcsoportot aktivál, ráadásul elrugaszkodás közben térdhajlítást is végzel, fontos, hogy a fellépő (taposófelület) alsó része a talajhoz képest milyen magasan van.

 

Minél közelebb vagy a talajhoz, annál kevesebb erőt kell kifejtened. Minél magasabban van a taposó, annál mélyebb guggolást végzel. Hogy milyen egyenetlenségeken megy át akadásmentesen a roller, azt nemcsak a taposófelület magassága, hanem hossza is befolyásolja.

Kormánymagasság

A felnőtteknek tervezett rollerek kormánya igény szerint állítható (90–130 cm). Gyerek rollereknél a kormányt minimum 50 cm magasságba állítsd be, és a gyermek igényei szerint módosítsd. A kormánynak elméletileg a csípő magasságában kell lennie.

 

Vigyázz az alacsonyan lévő kormányokkal, mivel görcsös előrehajlást és hátfájdalmat okozhatnak, a magasan beállított kormány pedig negatív hatással van a roller irányíthatóságára. Minél közelebb van a váz a talajhoz, annál jobb. A rendkívül alacsony roller minden egyenetlenségen elakad, és ezért teljesen sima felületekre tervezték. Érdemes a rollert vásárlás előtt kipróbálni.

 

A közúti forgalomra vonatkozó szabályok értelmében a rollernek ugyanazoknak az előírásoknak kell megfelelnie, mint a kerékpárnak, tehát felszerelheted még sárvédővel, fényvisszaverő prizmával, lámpával, táskával és egyéb kerékpáros kiegészítőkkel (a már említett védőkön és sisakokon kívül).

Gyakori kérdések

Különböző méretű vagy egyforma nagyságú kerekekkel rendelkező rollert válasszak?

A roller gyorsabb, ha az egyik kereke nagyobb. Különböző méretű kerekei csak a felfújható kerekű rollereknek van, melyek hosszabb utakra ideálisak. Az azonos nagyságú kerékkel ellátott rollerek ügyesebbek, de a különböző kerékméretű modellekhez képest, ugyanolyan erőbefektetés mellett lassabbak.

 

A rollerezés korhatárhoz van kötve?

A rollert bármilyen korosztály tagja használhatják. Nem terheli az ízületeket, javítja a kondíciót és egyensúlyérzéket, segít átmozgatni és megerősíteni az izmok többségét.

 

Milyen védőfelszerelésre van szükség?

bukósisak abszolút alapfelszerelésnek számít. Hosszabb utak esetén nem szabad megfeledkezni a kesztyűről sem, hogy megelőzzük a kellemetlen hólyagok és nyomásfoltok kialakulását. A térd- és könyökvédő gyerek, kezdő és freestyle rollerezők esetében elengedhetetlen.