Tanácsadó

Cipőválasztás

Fontos, hogy minden tevékenységhez megfelelő cipőt válassz, mivel a követelmények eltérőek lehetnek. A futócipőket más tulajdonság jellemez, más anyagból és más technológiákkal készülnek, mint például a túracipők. Vásárlás előtt mindig légy tisztában azzal, hogy mire is keresel lábbelit, és ez alapján válassz.

Cipő részei

A cipők több részből tevődnek össze, melyeket eltérő tulajdonságok jellemeznek, és különböző követelményeknek kell megfelelniük. Tudod, mik a cipő fő részei? Hát a felsőrész, a bélés, a membrán, a középtalp, a cipőtalp és a fűzőrendszer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A – felsőrész

B – bélés

C – membrán

D – középtalp

E – cipőtalp

F – fűzőrendszer

Felsőrész – formát ad a cipőnek, meghatározza kinézetét, valamint védi a lábat a külső behatásoktól.

  • légáteresztő hálós szerkezet (MESH) – leggyakrabban sportcipőknél használatos a cipőn belüli kellemes klíma megtartásáért, fokozott terhelés során. Ez a típusú felsőrész nem vízálló.
  • szintetikus anyagok és textil – könnyű és légáteresztő anyagok, viszonylag jó mechanikai ellenállóképességgel. Az ilyen felsőrészt rendszeresen impregnálni kell.
  • bőr (cserzett bőr) – nagyon tartós anyag, melyet többféle cipőnél használnak. Lehet természetes és szintetikus eredetű. Hátránya a rosszabb légáteresztés, illetve fontos a rendszeres karbantartása.

Bélés – a talpbetéttel együtt gondoskodik a talp megfelelő kényelméről, elvezeti a nedvességet, növeli a cipő hőszigetelő képességét, valamint a higiéniát, ugyanakkor védi a membránt az esetleges sérülésektől.Ráadásul az ütéseket is csillapítja.

Membrán – kiváló vízállóságot biztosít. Leggyakrabban a túracipőknél és a téli cipőknél alkalmazzák, de futócipőknél is találkozhatsz vele. Az egyik legismertebb membrán és gyártó a GORE-TEX. A membrán egy mikroszkopikus pórusokkal ellátott, elasztikus „fóliaréteg” a cipő felsőrésze és bélése között, mely megakadályozza, hogy a víz a cipő belsejébe jusson, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a láb „lélegezhessen”. A membrán mindaddig vízálló, míg mechanikai sérülés nem éri. Hogy tulajdonságát minél tovább megőrizze, a cipőt rendszeresen tisztítani, valamint karban kell tartani, lehetőleg impregnáló segítségével, mely védőréteget képez a cipő felületén, ezzel megakadályozva a víz és szennyeződés áthatolását, ráadásul a lábbeli élettartamát is növeli, valamint segít megőrizi annak színét is.

Középtalp – a cipőtalp és a talpbetét között található. Védi a lábat az útfelület elemeitől, például az éles kövektől. Általában EVA (etilén-vinil-acetát) habból készül, amit az egyes gyártók különféle technológiákkal egészítenek ki az ütéscsillapítás, a rugalmasság, a tartósság és a védelem fokozása érdekében.

Cipőtalp – biztosítja a cipő felületekhez való tapadását, az ellenállóságot és a védelmet, ugyanakkor az ütéscsillapítás első rétegét képezi.

Fűzőrendszer (rögzítőrendszer)  biztosítja a cipő lábra való rögzítését, valamint a járás közbeni biztonságot, mégpedig cipőfűző, tépőzár vagy gyorsfűző által. A cipőfűző megkötése azonban nem csak arról szól, hogy húzd meg jó szorosan, egy kis hurok itt, egy kis hurok ott, és kész is. A cipőfűzés és megkötés ma már szinte tudománnyá fejlődött.

 

Szoksz futni? Akkor tapasztalhattad már, hogy a cipőfűzők is okozhatnak kellemetlenséget sportolás során, akár fájdalomhoz is vezethetnek. Erre megoldást jelenthet, ha a cipőfűzőt a hagyományostól eltérően fűzöd be. Lejjebb pár cipőfűzési mintát találsz a leggyakoribb problémákra. Olvass tovább. Hidd el, sarkad és lábujjaid örülni fognak.