Tanácsadó

Hogyan válassz freestlye rollert

A speciálisan kialakított freestyle rollereket trükkök és ugrások kivitelezésére tervezték. Minőségi elemekből, kisebb kerekekkel és könnyített vázzal készülnek, durvább bánásmódot is kibírnak. Az alacsonyabb váznak köszönhetően könnyebb elindulni velük, viszont az út egyenetlenségeiben elakadhatnak.

 

Ha „U” rámpázásra vagy trükkök gyakorlására keresel rollert, a freestyle modellekkel feledhetetlen mókában lesz részed. A kis kerékkel és könnyített alumínium vázzal rendelkező rollerek kiválóak trükközésekre, de városban való közlekedésre is. A roller mellé mindenképp szerezz be védőfelszerelést és bukósisakot is.

Mi mindenre használható a freestyle roller

 • az alap trükkök gyakorlására: bunnyhop, tailwhip, 180, barspin, alap mozgás skateparkban, slide/grind korlát
 • rollerezésre skateparkban: rádiusz, fun box, piramis, bazén stb.
 • sima közlekedésre egyenes és tiszta felületeken (a kövek és egyéb szennyezdések károsíthatják a roller kerekét)

 

A megfelelő modell kiválasztásakor ne feledkezz meg arról sem, hogy ha a rollert tényleg trükközésre, ugrásokra stb. fogod használni (amire valójában tervezték), nagy terhelésnek lesz kitéve, ugyanis testsúlyod hat a rollerre is, és az ugráskor megkétszereződhet-háromszorozódhat.

Mire NEM használható a freestyle roller

 • 20 cm-nél magasabb ugrásokra (főleg „fly out” trükkök)
 • grindelésre (lapon való csúszás) beton, gránit vagy egyéb kőfelületen
 • idősebb rollerezőknek való kölcsönzésre
 • hosszú fékelésekre
 • vízi használatra, meglazult kerekekkel vagy headsettel való használtra

Optimális kormánymagasság

 

Rollerező magassága Kormány magassága
100–110 cm   29–34 cm
110–120 cm   34–39 cm
120–130 cm     39–45 cm  
130–140 cm   45–50 cm
140–150 cm   50–55 cm
150–160 cm   55–60 cm
160–170 cm   60–65 cm
170–180 cm   65–71 cm
180–190 cm    71–76 cm
190–200 cm    76–81 cm
 

Fékezés

A hátsó taposófék úgy néz ki, mint a sárvédő, rálépéssel aktiválódik (a fékezés a fék és a kerék súrlódása által következik be). Ezt a féktípust elsősorban a kis városi rollereknél használják.

Kerékméret

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a kerék, a roller annál gyorsabb, de ugyanakkor rosszabbul irányítható. Ha kezdő rollerező vagy, vagy gyermekednek keresel járgányt, jobb kisebb kerekű modellt választani.

Kerékkeménység

A kerék keménységétől függ, hogy a rollerezés mennyire lesz gyors és kényelmes. Ha a kerék kemény, a roller gyorsabban gurul. A puhább kerekű rollerek viszont kényelmesebbek, mivel jobban elnyelik a rázkódásokat. A felfújható kerekű rollerek esetében más a helyzet. Itt a keménység attól függ, hogy mennyire fújod fel a kereket.

 • A puha gumi 86A vagy kisebb számmal van jelölve. Jobban tapad, lassúbb, kezdőknek ideális.
 • A kemény gumi 88A vagy nagyobb számmal van jelölve. Tökéletes választás skateparkba. Igaz, hogy kemény, de minden egyes kis kő érezhető.
 • Minél kisebb a feltüntetett szám (86A, 88A, 90A stb.), a gumi annál puhább.

Kormány

A kormányt króm-molibdénnel gazdagított acélból vagy alumíniumból gyártják. Az alumínium kormány könnyebb (legalább 30%-kal, ami jelentős különbség), de nem olyan erős, mint az acél. Az alumínium kormány kisebb testsúlyú (50 kg-ig) rollerezőknek ajánlott. Kormánybilincs használata szükséges, ami teljesen eltakarja a kormány bemélyedéseit. A freestyle rollerek a függőleges cső átmérője alapján is csoportosíthatók. Két külső átmérőt (31,8 és 34,9 mm) és két belső átmérőt (28,5 és 31,8 mm) különböztetünk meg.

A kormány felső csövének rollerező irányában történő elhajlítását backsweepnek nevezik. Ha a cső nem hajlított, megnevezésében Zero Backsweep szerepel, vagy ez az adat egyáltalán nincs feltüntetve. A hajlítás a kényelmesebb fogás miatt fontos. Általánosságban elmondható, hogy a szélesebb kormány akkor kényelmes, ha a rollerező felé van hajlítva. 

 

A további elhajítási irányok (lefelé vagy felfelé) megnevezésére a downsweep/upsweep kifejezések használatosak. A hajlítás oka ugyanaz, mint a backsweep esetében. A kormány leggyakrabban „Y” vagy „T” alakú. A „T” kormány könnyebb és kezdőknek jobban megfelel, mivel gyorsan szűkebbre fogható, és a roller így állandó irányítás alatt tartható. Az „Y” kormány a támaszoknak köszönhetően stabilabb.