Tanácsadó

Hogyan válassz összecsukható rollert

Az összecsukható roller ideális választás rövidebb távokra és gyerekeknek. Helytakarékos nemcsak otthon, hanem munkahelyen, iskolában és edzőteremben is. Általában állítható kormánnyal készül, így a gyerekekkel együtt „nő”, és a család többi tagja is használhatja.

 

Nagyon praktikus, mivel könnyű, bárhol összecsukható, tömegközlekedési eszközökön is könnyen szállítható. További előnyei közé tartozik kompaktsága, ami jól jön például a munkahelyen vagy az edzőteremben: a rollert könnyen elrejtheted az asztal alá vagy a szekrényedbe. Ha hosszabb útra készülsz, válassz felfújható kerekű modellt, mivel az kényelmesebb és gyorsabb.

Előnyök:

 • jóval kisebb, mint a felfújható kerekű roller
 • kompakt (nem foglal sok helyet)
 • könnyen szállítható (egyszerű szállítás tömegközlekedési eszközökön; nyaraláskor akár a bőröndben is elfér)
 • kis súly
 • gyors mozgást tesz lehetővé a városban (kiváló közlekedési eszköz)
 • attraktív dizájn
 • széles kínálat
 • kedvező ár

Mire (nem) jó az összecsukható roller

Városban élsz és ki szeretnéd használni a tömegközlekedés előnyeit? Akkor az összecsukható roller a megfelelő választás számodra. Maximális teherbírása 100 kg körül van. Összecsukás után annyira kicsi, hogy még a túlzsúfolt tömegközlekedési eszközön sem jelent problémát. 

 

Az érem másik oldala, hogy nem annyira élvezetes a vele való közlekedés, mivel lassú, hajtása erőt igényel, a kis kerekek miatt az útfelület minden egyenetlenségét érezni lehet, valamint keskeny összecsukható kormánya sem szolgálja a kényelmet.

 

A hátsó taposófék úgy néz ki, mint a sárvédő, rálépéssel aktiválódik (a fékezés a fék és a kerék súrlódása által következik be). Ezt a féktípust elsősorban a kis városi modelleknél használják.

Csapágy

A megfelelő csapágy kiválasztása azért fontos, hogy a kerekek akadásmentesen forogjanak és ne nyikorogjanak. Ha menet közben a kerék akadozik vagy fura hangot ad ki, a probléma nagy valószínűséggel a csapágyban van. A csapágy minőségét az 1-től 9-ig terjedő számmal kiegészített ABEC jelölés mutatja (a legjobb minőséget a 9-es szám jelzi). A minőségi, gördülékeny rollerezéshez az ABEC 5-9 csapágyak a legjobbak. Felfújható roller esetében a csapágyakkal nem kell foglalkozni.

Kormánymagasság

A kormány magassága a rollerező magasságától és a rollerezés stílusától függ. Rekreációs rollerezés esetén a magasabb kormány kényelmesebb, míg a freestyle rollerek az alacsony kormány miatt jobban irányítás alatt tarthatók.

Kerékméret

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a kerék, a roller annál gyorsabb, de ugyanakkor rosszabbul irányítható. Ha kezdő rollerező vagy, vagy gyermekednek keresel járgányt, válassz kisebb kerekű modellt.

Kerékkeménység

A kerék keménységétől függ, hogy a rollerezés mennyire lesz gyors és kényelmes. Ha a kerék kemény, a roller gyorsabban megy. A puhább kerekű rollerek azonban kényelmesebbek, mivel jobban elnyelik a rázkódásokat. A felfújható kerekű rollerek esetében más a helyzet. Itt a keménység attól függ, hogy mennyire fújod fel a kereket.

 

 • A puha gumi 86A vagy kisebb számmal van jelölve. Jobban tapad, lassúbb, kezdőknek ideális.
 • A kemény gumi 88A vagy nagyobb számmal van jelölve. Tökéletes választás skateparkba. Igaz, hogy keményebb, de minden egyes kis kő érezhető.
 • Minél kisebb a feltüntetett szám (86A, 88A, 90A stb.), a gumi annál puhább.

Védőfelszerelés

bukósisak abszolút alapfelszerelésnek számít. Hosszabb utak esetén semmiképp se feledkezz meg a kerékpáros/roller kesztyűről sem, hogy megelőzd a kellemetlen hólyagok és nyomásfoltok kialakulását. A térd- és könyökvédő kezdő, gyerek és freestyle rollerezők esetén elengedhetetlen kellék.