Tanácsadó

Hogyan válassz hokiütőt

A megfelelő hokibot kiválasztása kezdők és profik számára is rendkívül fontos. Lejjebb bővebben olvashatsz az ideális hosszról, keménységről, fogásról, valamint a felhasznált anyagokról is.

Ütőfogás

Az ütő kiválasztásánál legelőször is tisztában kell lenni annak hajlásával, vagyis azzal, hogy jobbos vagy balos ütőre van-e szükséged. Fogd meg a botot mindkét kezeddel, mintha ütni készülnél. Melyik van a lejjebb? Ha a jobb kezed van alul, akkor jobbos, ha pedig a bal, akkor balos ütő kell neked. Léteznek egyenes tollal ellátott hokibotok is. Ezeket azok a gyerekek használják, akiknél még nem egyértelmű, hogy milyen ütőre is van szükségük.

 

Ha a játékosoknak, de akár a kapusoknak tervezett ütők elnevezésében L (left) betűt látsz, balos hajlítású ütőről van szó, míg a jobbos R (right) betűvel van jelölve. Korosztály szerinti jelölés esetén az SR (senior) felnőtteknek tervezett bot, az INT (intermediate) a felnőtt és gyerek közötti átmenetet jelöli, míg a JR (junior) gyerekbot.

Hossz

Nem tudod, milyen hosszú botra van szükséged? A megfelelő hossz meghatározásában segíthet:

  • ha nincs korcsolya a lábadon, a hokibotnak az orrodig kell érnie
  • ha korcsolya is van a lábadon, az ütőnek az álladig kell érnie

Az ilyen hosszmérés csak tájékoztató jellegű, mivel minden játékosnak más hossz felel meg. Haladóbb szinten sok támadó rövidebb botot választ, mivel ezzel gyorsabban tudják kezelni a korongot, a védők pedig a hosszabb ütőt részesítik előnyben, mellyel védekezéskor messzebbre elérnek és erőteljesebben tudnak ütni.

Keménység

Minél kisebb szám van feltüntetve, annál jobban hajlik a bot, minél nagyobb, annál kevésbé. Kezdőknek és gyerekeknek a lehető leghajlékonyabb botok ajánlottak, mivel ezekkel tudják legjobban elsajátítani a lövések technikáját. Haladóbb szinten ez már egyénfüggő: a támadók általában puhább, míg a védők keményebb ütőket választanak. Fából készült botokon a keménység nincs feltüntetve.

 

Az ütő keménységénél az erődet is vedd figyelemebe: ha technikai játékos vagy, válassz puhább ütőt, ha pedig erővel játszol, inkább keményebbet. A felnőtt hokisok leggyakrabban 80 és 87 keménység közti botot használnak.

Anyag

Manapság a hokibotok már főleg kompozit anyagból készülnek, de még a faütők is megtalálhatók a piacon. Szeretnéd tudni, hogy mik az előnyük, illetve hátrányuk?

 

Kompozit hokiütők

A leggyakrabban használt ütőtípus, a legtöbb játékos ilyet választ. A kompozit ütő legfőbb előnyei közé a kis súly, a jobb érzékelés, a pontosabb erőátvitel és a vízállóság tartozik, hátránya pedig a magasabb ár, valamint az, hogy könnyebben eltörik.

 

Fa hokiütők

Ma már ritka az olyan hokis, aki faütőt használ, melynek tulajdonságai jelentős mértékben eltérnek a kompozit ütőkétől. Ennek ellenére a faütő néha jó választás lehet: például gyerekeknek, akik épp a jégkorong alapjaival ismerkednek. Legfőbb előnye kétségtelenül ára és törésállósága, hátránya pedig a nagyobb súly mellett, hogy nehezebb vele kezelni a korongot, valamint kevésbé ellenálló a nedvességgel szemben.