Visszaküldés 2024. január 31-ig. Tudj meg többet.

Tanácsadó

Hogyan válassz mászócipőt?

A megfelelő mászócipő kiválasztása az egyik legfontosabb feladat új mászófelszerelés vásárlásakor. Még a beülő, a kötél vagy az expressz sem befolyásolja annyira a mászóteljesítményt, mint a mászócipő. A megfelelő cipő kiválasztása azonban nem könnyű, ezért szívesen segítünk a választásban.

 

Ha kezdő vagy, válassz keményebb mászócipőt. A talpizmaid még nem elég erősek, ezért támogatásra van szükségük. Ne vegyél túl kicsi vagy túl nagy mászócipőt. Kicsi cipőben kényelmetlen lesz a mászás, nagy mászócipőben nem leszel magabiztos. Válassz olyat, amely szorosan illeszkedik a lábadhoz, és kényelmes annyira, hogy néhány percig állni is tudsz benne.

Mi fontos a mászócipőn?

 • Alak - A mászócipő kicsit olyan, mint a spanyolcsizma (kínzóeszköz). A talprész formája határozza meg, hogy a cipő mennyire aszimmetrikus és hajlított, azaz mennyire hatékonyan továbbítja az erőt a lábfejről a lábujjakhoz, ahol arra a legnagyobb szükség van. A leginkább hajlított és aszimmetrikus cipő a leghatékonyabb az erőátvitelben, de egyben a legkényelmetlenebb is. Elsősorban teljesítménymászóknak ajánlott. Kezdők számára egyenesebb és kevésbé hajlított mászócipő ideális.
 • Talp - A második legfontosabb dolog egy mászócipőn a talp. Különböző keménységű és tapadású keverék, amely segít a sziklán, a kis és ferde fokokon peremeken megállni, és nem csúszni. A puhább és vékonyabb talp tapad a legjobban, de gyorsabban is kopik. A keményebb és vastagabb talp nem tapad olyan jól, de hosszabb élettartammal bír.
 • Felsőrész - A mászócipő felsőrésze általában bőrből vagy műbőrből (mikroszálból), illetve más szőtt anyagból készül. A bőr természetes anyag, jól szellőzik, de nem tartja olyan jól a formáját, és idővel megnyúlik. A szintetikus anyagból készült cipők is kissé megnyúlnak, de miután megszáradtak, sokkal jobban megtartják a formájukat. Ezek a cipők azonban kevésbé légáteresztőek.
 • Középtalp - a felsőrész és a talp között elhelyezett megerősítés. Ez határozza meg a cipő keménységét. A puha mászócipők tapadásos (reibung) mászásra és puhább anyagokon (pl. homokkőfalon) való mászásra alkalmasak. A hajlított és puha mászócipőket áthajló szakaszoknál, ahol a lábujjakkal kell dolgozni, vagy modern boulderezésnél használják. A keményebb mászócipők függőleges „lépcsőzésre“ és keményebb anyagokon (pl. grániton vagy mészkőn) való mászásra alkalmasak.
 • Rögzítés - A rögzítés módja szintén döntő fontosságú. Alapvetően három formája van. Klasszikus fűzős - a bekötés hosszadalmas, de lehetőséget ad arra, hogy a mászócipőt a lehető legpontosabban rögzítsd. Tépőzáras - kényelmesebb és gyorsabb, és bár nem olyan pontos, mégis nagyon jól rögzíti a cipőt. Bebújós – rögzítése nem a legjobb, de rendkívül kényelmes és jó érzékenységet ad a mászónak.

Hogyan tovább?

 • Forma - A kezdők egyenes kialakítású cipőt válasszanak. Ne legyen hajlított, hanem aszimmetrikus és egyenes. A haladóknak aszimmetrikusabb és hajlítottabb cipő szükséges. Ha mászóstílus szerint választasz, akkor a függőleges technikai, meredek és enyhén áthajló utakon, valamint keményebb anyagokon való mászáshoz kemény cipőt, nagy áthajlásokhoz és homokkőfalon való mászáshoz puha cipőt válassz. Boulderezésnél a szoros illeszkedés a legfontosabb, főleg a sarkon, mivel azt sokat fogod használni. A boulderezéshez készült cipők gyakran vastagabb gumírozással rendelkeznek az elülső részen. Hegymászáshoz vagy hosszabb útvonalakhoz kényelmesebb cipő ajánlott, amelyben tovább bírod.
 • Méret - A legnehezebb fejezet. Azt már tudod, hogy a mászócipőnek szorosnak kell lennie ahhoz, hogy a kis fokokon meg tudj állni. A cipő minél szorosabb, sajnos annál fájdalmasabb. Javasoljuk, hogy az általában viselt mérettel kezdj - a legtöbb gyártónak már olyan mérettáblázata van, hogy a cipő enyhén szoros lesz. Ezután térhetsz át a kisebb méretekre. A cipőnek egyenletes nyomást kell gyakorolnia a lábra, nem szabad, hogy bizonyos helyeken nagyobb legyen. Célszerű mezítlábra és ha lehet, akkor kétszer próbálni, ugyanis az első fel- és levétel után a következő felhúzás már természetesebb és kényelmesebb (érdemes a cipőt délután felpróbálnod, amikor lábaid már fáradtak/duzzadtak).
 • Próba - lényeges, hogy több pár cipőt próbálj fel. Ez időbe telik, de meglátod majd, hogy megéri.

Tippek:

 • Gyerek mászócipő: Gyerkőcödnek semmiképp se vásárolj kisebb mászócipőt, ugyanis szenvedni fog benne, és deformálja a lábak fejlődését. Biztosan nem szeretnéd elvenni a kedvét a mászástól, ezért választásnál mindig a kényelmet tartsd szem előtt. Mozgástere zoknival kitölthető.
 • Női mászócipő: Vannak kifejezetten női mászócipők, melyek figyelembe veszik az eltérő lábanatómiát. Ezek puhábbak is, tekintettel arra, hogy a női mászók általában könnyebbek.
 • Cipők gondozása: Időről időre a mászócipőt is gondozni kell – vagyis minden mászás után. A cipőt mindig hagyd megszáradni, majd tisztítsd meg. Soha ne tedd a mosógépbe, és ne szárítsd közvetlenül a fűtőtest mellett.