Tanácsadó

Hogyan válassz síszemüveget

A síszemüveg egy multifunkcionális védőfelszerelés. Azon felül, hogy tisztábban látsz általa téli napsütésben és hóesésben, vagy ha netán olyan köd van, hogy épphogy csak egy méterre látni el, véd a hideggel szemben is, valamint segít megelőzni a szem mechanikai sérüléseit. Ráadásul még kedvenc dioptriás szemüvegedet sem kell otthon hagynod miatta.

 

A síszemüvegek első ránézésre szinte egyformának tűnhetnek, mintha csak a dizájnjuk lenne eltérő. A valóságban azonban nagyon is különböznek. De miben is? Például a szellőzésben, amit díjazni fogsz, ha leizzadsz a pályán. Ha hajlandó vagy többet költeni a síszemüvegre, jól párnázott keretek és strapabíró, karcálló modellek közül válogathatsz.

Lencse

A minőségi optikai lencse minden jó síszemüveg alapja. A 100%-os UV-védelem ma már a biztonsági szabványok alapkövetelményeinek egyike.

A szem mechanikai védelme mellett a lencse főleg a fény szűrésére szolgál, melynek részecskéit szétválasztja. Ez alapján három típus különböztethető meg:

  • a teljes színskálát átereszti, nem szűri a részecskéket
  • csökkenti a színskála kék részét, ugyanakkor hangsúlyozza a zöldet, a sárgát és a pirosat. A kéket 20-30%-ban őrzi meg.
  • a színspektrum kék részét 0%-ban engedi át

Lencsék színe

A sárga, narancssárga vagy rózsaszín lencsék fokozzák a színkontrasztot, így élesebb látást tesznek lehetővé. Ha azonban kisüt a nap, szemed gyorsan elfáradhat a túl sok fénytől. A sötétített lencsékkel ellátott szemüvegek erős fényviszonyokhoz ajánlottak, például jégmezőre. A fotokróm lencsés szemüvegek megfelelő kompromisszumot jelenthetnek, mivel lencséjük a fényviszonyoknak megfelelően automatikusan színeződik. Ha azonban a pályán napsütéses és árnyékos részek váltakoznak, előfordulhat, hogy a szemüveg nem tud elég gyorsan reagálni a megváltozott fényviszonyra. Síszemüveg kiválasztásakor tehát a legfontosabb paraméter, hogy szemed mennyire érzékeny a fényre és a színekre.