Tanácsadó

Hogyan válassz beülőt (hevedert)?

Számtalan beülőt találsz a piacon. A mászásnak több formája létezik, és mindegyikhez más-más beülőre van szükség.

 

Minden mászó szakágnak kissé eltérő követelményei vannak a hevedertípusra vonatkozóan. Ugyanakkor létezik univerzális beülő, mely bármilyen mászáshoz megfelel, csak sokszor nem olyan kényelmes, és néha hiányzik róla vagy épp felesleges rajta néhány apróság.

 

A legfontosab szakágak a következők: falmászás, sportmászás, homokkőfal mászás, több kötélhosszas mászás, hegymászás / jégmászás, magashegyi túrázás, síalpinizmus / via ferrata.

  • A - Párnázott derékheveder - A beülő egyik fő része. Szélessége és a párnázás vastagsága határozza meg, hogy mennyire lesz kényelmes hosszabb ülés vagy esés közben.
  • B - Központi biztosító heveder - A beülő szíve. Többnyire eltérő színű, melyre a biztosító karabiner és a biztosítóeszköz kapcsolható, vagy amin keresztül a kötelet be lehet kötni.
  • C - Bekötési pontok - Megerősített hurkok a deréknál és a combhevederek csatlakozásánál, melyeken keresztül a központi biztosító heveder fut, így tartva együtt az egész beülőt. A kötél rögzítésének leggyakoribb módja az, hogy a kötél a derék- és combheveder bekötési pontján keresztül kerül áthúzásra - párhuzamosan a biztosító hevederrel, így az szabad marad.
  • D - Párnázott combhevederek - Minél szélesebbek, annál kényelmesebb bennük az ülés. Léteznek fix méretű és csattal állítható kerületű combhevederek.
  • E - Felszereléstartó fülek - A mászáshoz szükséges eszközök – karabinerek, expresszek stb. – hordozására tervezett fülek. Szakítószilárdságuk alacsony.
  • F - Rugalmas pántok - A derék- és combhevederek megfelelő távolságát biztosítják, hogy a beülőben úgy érezd magad, mintha csak egy székben ülnél.

Beülők különböző mászási típusokhoz

  • Sportmászás / Falmászás - Kis súly, egy csat a derékhevederen, fix combhevederek, vékony párnázás a mozgásszabadságért, 2-4 felszereléstartó fül. Ehhez a mászástípushoz ún. egycsatos beülő szükséges. Könnyű, kevésbé párnázott (hogy ne korlátozza a mozgást). Szinte nem is fogsz benne ülni (legfeljebb ereszkedéskor). Bőven elég a derékon lévő egy darab csat, a combhevederek fixek vagy esetleg rugalmasak. Legfeljebb 2 felszereléstartó fülre van szükséged (a beülőn csak az expressz és a biztosító eszköz lesz).

  • Sziklamászás / több kötélhosszab mászás Viszonylag kis súly, egy csat a derékhevederen, szabályozható combhevederek, közepes párnázású és szélességű derék- és combhevederek, négy felszereléstartó fül. Ezek az ún. háromcsatos beülők többfunkciósak. Szinte mindenhol használhatók. Az állítható combhevedereknek köszönhetően rétegesen alá tudsz öltözni. A vastagabb párnázás kényelmet biztosít a standon vagy biztosítópontokon való megpihenéskor. Legalább négy fül kell a felszerelés megfelelő elrendezéséhez.

  • Hegymászás / téli hegymászás Nagyobb súly, tartósabb anyag, két csat a derékhevederen, állítható combhevederek, kényelmet nyújtó párnázás, szélesebb derék- és combhevederek, 4-6 felszereléstartó fül, haul loop. A négycsatos beülő nagyfokú testreszabhatóságot biztosít. A derékon lévő két csatnak köszönhetően rétegesen tudsz öltözködni, és ami a legfontosabb, hogy középre tudod igazítani a rögzítőhurkot, hogy mindig a megfelelő helyen legyen. Több felszereléstartó füllel rendelkezik eszközeid átlátható rendszerezése érdekében. A vastag és széles párnázás tökéletes kényelmet nyújt a standon való megpihenéskor vagy technikai mászás során. A beülő hátulján "vonóhurok" haul loop található a kötél felhúzásához.

  • Jégmászás / síalpinizmus Rendkívül kis súly, kompaktság, speciális öltözet síléccel vagy hágóvassal a lábakon, minimális párnázás. A síalpinizmushoz vagy gleccsertúrákhoz speciális beülő szükséges. Fontos, hogy könnyű legyen, kompakt és enyhén párnázott (úgysem fogsz sokat ülni, nincs rá szükség). A combhevederek másfajta kialakításúak, hogy a beülőt fel tudd venni akkor is, ha lábaid alatt síléc vagy hágóvas van. A top beülők minimalista felszereléstartó füleket vagy a jégcsavar rögzítésére szolgáló speciális gumit is kínálnak.