Tanácsadó

Görkorcsolya karbantartása

Sok kilométer van már mögötted, és a csapágyak fura hangot adnak ki? A kerekek és a fékbetét nagyon kopott? Akkor itt az idő, hogy az alkatrészeket megtisztítsd vagy kicseréld!

Kerék

A kerekek bizonyos kilométerszám után elkopnak. Mivel a kopás nagyobb mértékű azon az oldalon, amelyiken elrugaszkodsz, ezért idővel fel kell cserélni a kerekeket, vagyis a bal görkorcsolya kerekeit át kell helyezni a jobbra és fordítva. Azonos kerékméretű görkorcsolyák esetén a legelkopottabbat (legelső) kereket a kisebb igénybevételnek kitett harmadik kerékkel cseréld fel, míg a második kereket a negyedikkel.

Csapágy

Bizonyos idő elteltével a csapágyak karbantartását is meg kell ejteni, mivel a poros és nedves felületek nem tesznek jót nekik. Szinte mindegyik csapágy szétszedhető és tisztítható. Miután a csapágyat kiszedted a kerékből, távolítsd el a rárakódott szennyeződéseket, majd teljesen szedd szét, zsírtalanítsd, zsírozd újra, és végül szereld össze. Ezt ajánlatos minden használat után, de legalább kerékcsere alkalmával elvégezni.

Fékbetét

A féknek is korlátozott az élettartama. Ha elhasználódik, elég a gumis fékbetétet újra cserélni (a kopás mértékét a fékbetéten lévő vájat jelzi). A fék általában egy csavarral van rögzítve, melyet elég meglazítanod, és az elhasználódott fékbetét már el is távolíthatod, az újat pedig felhelyezheted.