Visszaküldés 2024. január 31-ig. Tudj meg többet.

Tanácsadó

Hogyan válassz hálózsákot

A hálózsák a túrázók felszerelésének elengedhetetlen része.

 

Hálózsák kiválasztásának fő szempontjai:

 • hőmérséklet-tartomány
 • súly
 • ár

 

Gondold át, hogy melyik kritérium a legfontosabb számodra, és az alapján válassz. A kicsi, könnyű, jó áron kapható hálózsákok nem számítanak a legjobb választásnak hűvös éjszakákra. Ha 0 fok körüli hőmérsékletnél szeretnél a szabadban aludni, az erre alkalmas hálózsákoknak nem csak az ára magasabb.

Legfontosabb kérdések választáskor

Benti alvás? – A takarószerű hálózsák remek választás, mely nedvszívó anyagokat (pamut, flanel) is tartalmazhat. Egyszerű használat jellemzi.

 

Kinti alvás? – A múmia formájú hálózsákok nagyszerű választást jelentenek, melyek vízálló anyagokból készülnek, és hőmérséklet-tartományuk a konkrét felhasználási mód szerint is meg van határozva (ez az érték más lesz, ha például dél-európai nyári szabad ég alatti alvásról van szó, és más, ha valaki az éjszakát a skandináv országok ege alatt szeretné tölteni).

 

Autóval való szállítás? – A súly és a méret kevésbé lényeges. A hálózsák lehet nagyobb és kényelmesebb (paplan hálózsák).

 

Szállítás hátizsákban? – Nagyobb hangsúly van a súlyon és az összecsomagolt hálózsák méretén. Legjobb a múmia alakú hálózsák.

 

Kerékpártúra? – Fontos, hogy a hálózsák kompakt és könnyű legyen (1,2 kg-nál könnyebb).

 

Ki fogja használni? - Nők és gyerekek esetén a legmagasabb hőtartományt (komfort), míg férfiak esetén a közép hőtartományt (limit) keresd.

 

Forma

Takaró, paplan – Kevésbé megerőltető tevékenységekhez, kényelmes, szétcipzározva takaróként használható.

 

Múmia – A forma optimalizálja a hálózsák kifűtendő terét és súlyát, a zsinór meghúzása után pedig a fej is tökéletesen védve van.

 

Ovális, szélesebb múmia – Testesebb személyek számára ideális választás, valamint azoknak, akik nem szeretik a szűk tereket.

 

Anatómiailag formázott múmia – Formailag a lehető legpontosabban másolja az emberi test vonalait, hogy a súly minél kisebb, a hőszigetelő tulajdonságok pedig a lehető legjobbak legyenek még akkor is, ha ez a kényelem rovására megy. Ezeket a hálózsákokat szarkofág hálózsákoknak is nevezik.

Takaró forma

 

 

Ovális forma

 

 

Múmia forma

 

 

Hőmérséklet-tartomány

Hálózsákot elsősorban hőtartomány alapján válassz. A feltüntetett hőadatok a hálózsák hőszigetelő tulajdonságról árulkodnak. Leggyakrabban három, kivételes esetekben négy ilyen adat van feltüntetve:

 • Komfortzóna-maximum – Azt mutatja, hogy zárt hálózsákban milyen hőmérsékletnél kezd el az embernek melege lennie. A legtöbb hálózsák esetében a többlethő szétcipzározással elvezethető.
 • Komforthőmérséklet (komfort) – A komfortérzet alsó határa, ami azt jelenti, hogy nyugodt helyzetben, háton fekve, az ember nem érzi a hideget, teljes hőegyensúly van jelen.
 • Komfortzóna-minimum (limit) – Alsó határ, vagyis ha valaki összehúzódva fekszik, még nem érzi a hideget.
 • Hőtartomány-extrém (extrém) – Extrém alsó hőmérséklet, ahol fennáll az egészségkárosodás veszélye átfázás miatt.

 

Ezek a hőadatok normál körülmények között átlagos női testre vonatkoznak. 

0 °C alatt

 

0–9 °C között

 

9 °C felett

 

Ezek a hőadatok szorosan összefüggenek a felhasználta anyagokkal, a hálózsák minőségével és típusával, a töltet mennyiségével, a konstrukcióval stb. Egyes gyártóknál az adatok jelentős eltérést mutathatnak, mivel nincs egységes rendelet, amit a gyártóknak követniük kellene. Három módszer létezik a hálózsák hőmérsékletének meghatározására:

 • Számítás – A töltet típusa és mennyisége (súly), továbbá a felhasznált anyagok alapján a gyártó kiszámítja a hőmérsékletet (legkevésbé pontos módszer).
 • Hőállóság mérése – Két hőszenzor segítségével megmérik a hálózsák belső és külső hőmérséklete közötti különbséget bizonyos körülményeknél. Viszonylag gyakran használt módszer, számos laboratóriumban végeznek ilyen méréseket.
 • EN 13537 sz. európai szabvány szerinti tesztelés – Rendkívül bonyolult és költséges (a világon kb. három laboratóriumban végeznek ilyen tesztelést). A tesztelés embereket szimuláló modelleken, pontosan meghatározott körülmények között zajlik, és a hálózsák belsejében bekövetkező hőmérséklet-ingadozásokat figyelik. A tesztelés végén mindig tanúsítványt kell kiállítani az adott hálózsákról, melyet a gyártó köteles bemutatni, ha valaki kéri.

Méret

Nagyon fontos, hogy a hálózsák méretét mindig a felhasználó tesméretéhez válaszd. A kis test nehezen tud kifűteni egy nagy hálózsákot, ráadásul feleslegesen kell nagy terhet cipelnie. Ugyanakkor egy kicsi, szűk hálózsák kényelmetlen, az összepréselt szigetelő réteg pedig hűt.

Anyag

A külső anyagok kompromisszumot jelentenek a strapabírás, a súly, a vízállóság és a légáteresztés között. A gyártók leggyakrabban különböző víztaszító kezeléssel ellátott poliamidot használnak.

 

A belső anyagnak nemcsak légáteresztőnek, hanem tapintásra kellemesnek is kell lennie. Olcsóbb hálózsákoknál gyakran pamutot használnak, ami tapintásra ugyan kellemes, de viszonylag nehéz. Ráadásul könnyen bepiszkolódik, felszívja a nedvességet és nehezen szárad. A gyártók leggyakrabban poliésztert használnak, ami minőségibb hálózsákok esetében funkcionális öltözethez hasonló funkcionális kezeléssel is van ellátva.

Konstrukció

A varrás módja elsősorban a szigetelő töltet típusától és mennyiségétől függ. A cél, hogy minél vastagabb réteget kapjunk „hideg varrás” nélkül.  A hideg varrások az anyag és a töltet egyszerű átvarrásával jönnek létre. Ezek csak a legolcsóbb nyári hálózsákoknál fordulnak elő, főként a takaró hálózsákoknál. A hideg varrásokon átszűrődik a napfény, tapintással is könnyen felismerhetők. A jó minőségű hálózsákok „meleg varrásokkal” készülnek, melyeket különböző szendvics vagy zsindelyes konstrukciók biztosítanak.

Karbantartás

A hálózsákok textilanyagai moshatók és tisztíthatók (a gyártó címkéjén feltüntetett utasítás szerint).

 • a hálózsákot minden egyes használat után cipzározd szét, és hagyd szellőzni
 • a szennyeződéseket langyos, szappanos vízzel távolítsd el
 • mosáshoz speciális mosószert és meleg vizet (ne forrót) használj, mosás után pedig alaposan öblítsd át
 • mosás után a hálózsákot terítsd ki, hagyd, hogy a felesleges víz lecsepegjen, majd hagyd megszáradni, néha rázd meg (főleg a tollal töltött hálózsákokat)
 • a hálózsák tárolásának legjobb módja, ha száraz, sötét helyen szabadon szétterítve vagy lógni hagyod
 • csomagoláskor a hálózsákot ne tekerd össze, hanem fokozatosan nyomkodd a huzatba (így nem sérülnek meg a szálak)