Visszaküldés 2024. január 31-ig. Tudj meg többet.

Tanácsadó

Hogyan válassz felszerelést küzdősportokhoz

Küzdősporthoz keresel felszerelést? Először is fontos tisztázni, hogy pontosan milyen sporthoz és mozgásformához. Például egy bokszkesztyűt tervezhetnek zsákoláshoz, azonban edzőmérkőzésekhez már nem jó. Ha nem megfelelő kesztyűt választasz, nemcsak az edzés lesz nehézkés, de meg is sérülhetsz.  

Bokszkesztyűk

A klasszikus bokszkesztyűk leggyakrabban sparringhoz, vagyis egy az egy elleni bokszoláshoz használatosak, de a zsákolás gyakorlására is megfelelnek. Miről ismerni fel az ilyen kesztyűt? Nagyobb súly és kerekebb forma jellemzi, valamint a hüvelykujj hozzá van varrva a többi ujjhoz. Védi az egész kézfejet és stabilan tartja a csuklót. Rendkívül fontos, hogy megfelelő méretet válassz. Ez testsúlyodtól függ (lásd a lenti táblázatot).

A megfelelő méret kiválasztása:

6-8 oz 10 oz 12 oz 14 oz 16 oz

Nők, gyerekek 60 kg-ig

Felnőttek 60 kg-ig

Felnőttek 60–80 kg

Felnőttek 80–95 kg

Felnőttek 95 kg felett

Zsákolókesztyűk

A zsákolókesztyűk zsákoláshoz tervezett, speciális kialakítású kesztyűk. A többi bokszkesztyűhöz képest könnyebbek, kisebbek, jobban lélegeznek. Kiválóan rögzítik a csuklót, magas fokú védelmet nyújtanak az ízületeknek, így csökkentve a sérülések veszélyét. Klasszikus ökölvívásra nem alkalmasak.

MMA kesztyűk

Az MMA kesztyűk jóval könnyebbek, mint a bokszkesztyűk. Az ujjak nyitottak, mivel mérkőzés közben az ellenfelet meg kell ragadni, ráadásul ún. grapplinghoz, vagyis földharchoz is használhatók. Ezeket a kesztyűket elsősorban kevert harcművészethez (MMA) tervezték, de Jiu Jitsu és további küzdősportok, valamint önvédelmi edzések során is bevethetők.

Sparring kesztyű

Zsákolókesztyű

MMA kesztyű

Szinte bármilyen küzdősport esetén a csukló és az ízületek nagy nyomásnak vannak kitéve. Éppen ezért a fokozott védelem és rögzítés érdekében a kesztyű alatt bandázsokat is érdemes használni. Kínálatunkban hagyományos kötöző és gél bandázsokat is találsz.

Kötöző bandázsok

A gél bandázsokkal szemben jobb rögzítést biztosítanak. Hátrányuk, hogy minden egyes verseny vagy edzés előtt fel kell őket tekerni a csuklóra és a kézfejre, ami az elején eléggé időigényes lehet.

 

+ fokozott rögzítés

- a feltekerése időigényes

- kisebb mérték ütéscsillapítás

Gél bandázsok

Előnyük, hogy gyorsan felhelyezhetők, valamint nagy mértékben csillapítják az ütéseket. Bizonyos esetekben az edzőkesztyűt is helyettesíthetik. Remek választást jelentenek az egyre népszerűbb fitboxhoz is.

 

+ gyors felhelyezés, könnyű használat

+ kiváló ütéscsillapítás

+ fitboxhoz is használható

- gyengébb rögzítés

Kötöző bandázs

Gél bandázs

Fogvédők

A fogvédő elengedhetetlen felszerelés küzdősportokhoz. Kiválóan védi a fogakat, de az agyrázkódást is segíthet megelőzni.

A fogvédőt fogsorod alapján szükséges formázni. A formázás folyamata gyártókként kissé eltérhet (ne aggódj, minden fogvédőhöz tartozik útmutató), de a menet általában a következő: a fogvédőt forró vízbe teszed, amiben megpuhul. Majd kiveszed, és hagyod rövid ideig hűlni, nehogy megégesd magad. A fogvédőt a szájadba teszed és ráharapsz. Formázás után hideg vízbe teszed, hogy kihűljön.

Méret alapján felnőtt és gyerek fogvédők léteznek. Általában 10 éves korig gyerek/junior, míg 10 éves kortól felnőtt modelleket ajánlott használni.