Visszaküldés 2024. január 31-ig. Tudj meg többet.

Tanácsadó

Hogyan válassz miniboardot

A longboard (cruiser) kicsinyített mása műanyag lappal (falap is létezik), kicktaillel, fém felfüggesztéssel, illetve nagy, halk gumikerekekkel, mint amilyenek a longboardon is vannak. Kis mérete és könnyű hordozhatósága miatt igazán népszerű, ráadásul gyorsan tudsz vele közlekedni a városban. Sőt, mi több, trendi divatkiegészítő is, a 70-es évek népszerű eszközének újbóli felfedezése.

 

A mini gördeszkák méretüket tekintve nagyon hasonlóak, eltérés leginkább a lapok színében, a kerekekben, a márkákban és az árban van. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb az ár, a skateboard anyaga annál minőségibb, kivitelezése, dizájnja (minta, króm), a lap vagy a kerekek LED-megvilágítása pedig annál jobb.

Mini skateboardok kezdőknek

Milyen egy ideális mini gördeszka kezdők számára? Két fontos kérdés van:

  • Mi ideális egy kezdő deszkásnak? – Már kezdő gördeszkásként is választhatod a legjobb minőséget, nem kell olcsóbb műanyag gördeszkával kezdened.
  • Mi ideális a kezdetekkor, ami nem túl drága? – Amennyiben nem szeretnél túl sokat költeni, és nincsenek nagy igényeid, akkor az alapok elsajátítására egy olcsóbb skateboard is megfelel.

A gyártók kifejezetten kezdők számára tervezett deszkákat nem gyártanak. Általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb a skateboard, annál stabilabban tudsz rajta állni, így a kezdők számára sokkal alkalmasabb, de ez már lényegében a longboardok kategóriája.

 

Méret

A közkedvelt standard méret a 22“ (22 hüvely/56 cm), ami a teljes hosszt jelöli. A mini gördeszkák azért olyan népszerűek, mert kis méretük ellenére nagyon gyorsak. Élvezet rajtuk gurulni még akkor is, ha kicsik. Kompaktak, könnyűek, szállításuk egyszerű, elférnek akár a hátizsákban vagy iskolai szekrényben is. A műanyag profilú lapnak köszönhetően, melyet kis súly jellemez, kézben is kényelmesen vihetők, ráadásul könnyen karbantarthatók.

 

A kerekek mérete sem elhanyagolható: minél nagyobb a kerék, annál jobb. A nagy kerekek gyorsabbak, ráadásul könnyebben megbirkóznak az útfelület egyenetlenségeivel, mint például az apró kavicsok, repedések, térkövek stb., azonban növelik a gördeszka árát.

 

Ami a kerék keménységét illeti, a puhább kényelmesebb, halkabb, jobban tapad az egyenetlen terepen, ugyanakkor kevésbé ellenálló az éles kövekkel szemben. A keményebb kerekek (80A felett) durvább deszkázáshoz, slide-olához, dancing stílushoz valók.

A deszkás súlya és a kanyarodás

A deszkázó súlya jelentősen befolyásolja a mini skateboarddal való kanyarodást. A gumipogácsa keménysége és formája határozza meg, hogy hogyan fogsz tudni kanyarodni. A könnyebb kanyarodás érdekében néha elég a gumipogácsát meglazítani. Ha ez nem segít, puhábbra kell cserélni.

 

50 kg testsúly alatt érdemes közepes vagy annál nagyobb mértékű kanyarodással bíró mini gördeszkát választani. 50 kg felett inkább közepes vagy annál kevésbé kanyarodó modellt válassz. A deszkák többsége max. 100 kg, de némelyik csak 75/80 kg teherbírású.  

Konstrukció és forma

  • Lap – Műanyagból készül taillel, vagyis felfelé hajlított hátsó résszel. Az anyag minősége nagyon fontos: a nagyon kemény vagy gyenge lap könnyen eltörik, a nagyon puha pedig deszkázás közben hajlik, nem nyújt stabilitást. A mini skateboardok teherbírása 80 és 100 kg között mozog.  A lap formája sem elhanyagolható: vannak egyenes modellek, kidomborodóak és nyílásokkal rendelkezők. Mindenki számára más az ideális. Ami a lap felületét illeti, a mini gördeszkák általában különböző mintázatú csúszásgátló ráccsal vannak ellátva, de léteznek olyanok is, melyek felületére griptapet ragasztanak.
  • Truck – A truck fém felfüggesztés poliuretán hengerrel, vagyis gumipogácsával (bushing). A felfüggesztés minősége és a gumipogácsával való kapcsolódása hatással van a kanyarodásra és a stabilitásra. A keményebb gumipogácsával ellátott mini gördeszkák rosszabbul kanyarodnak. A kis testsúlyú (kevesebb, mint 40 kg) gördeszkás számára az ilyen deszkával való kanyarodás problémát okozhat. Ilyenkor a bushingot puhábbra kell cserélni.

  • Kerekek – A kerekek nagyobb méretűek (60 mm), puha poliuretán gumiból vagy PVC-ből készülnek. A kerekek és a csapágyak jelentősen befolyásolják a gurulás minőségét. A nagyobb kerekekkel ugyan lassabban indulnak el, de gyorsak. A kisebbekkel pont fordított a helyzet: gyorsabb elindulás, lassabb gurulás. A puha kerekek a keményekhez képest kényelmesebbekk, jobban tapadnak, de lassabbak és az éles tárgyakkal, például kavicsokkal szemben kevésbé ellenállóak. A kerék keménységét szám és betű jelöli, például „87A”. Minél kisebb a szám, annál puhább a gumi, minél nagyobb, annál keményebb. A betű a keménységi skáláról árulkodik. A kerekek formája a tapadásra van hatással. A szögletesebb él jobban tapad a kanyarokban, míg a kerekebbek könnyebben csúsznak, ezért slidoláshoz ideálisak. A gumi anyagösszetétele is fontos (poliuretán, PVC) és a kerékagy, ami a kerék minőségét és élettartamát határozza meg.
  • Csapágy – A kerékcsapágy a gyártás precizitása szerint van besorolva (ABEC-1–ABEC-15: minél nagyobb a szám, annál nagyobb precizitás). A precízebb csapágyak általában gyorsabbak. A precizitástól azonban fontosabb a csapágy konstrukciója és anyagösszetétele, ami általában nincs a csapágyon feltüntetve. A kerékcsapágyakat ajánlott az első problémák jelentkezésekor lecserélni, a tisztításnak nincs nagy értelme. Új csapágy vásárlásakor ne csak az ABEC számot vedd figyelembe, hanem a márka ajánlását és a kerékcsapágy rendeltetését is.